Pohled do zákulisí k filmu Oklamaný. Sofia Coppola jako režisérka.

Pohled do zákulisí k filmu Oklamaný. Sofia Coppola jako režisérka. Zdroj: profimedia.cz

Sofia Coppola na červeném koberci v Cannes 2017
2
Fotogalerie

Sofia Coppola: Režisérka, která umí nahlížet do duše žen

Prosadit se ve světě filmu s tím, že vaše role nebude herečka, ale režisérka a scenáristka, je velmi obtížné. A to zejména v prostředí, které je více obsazováno muži. Sofia to dokázala a stala se první Američankou, která byla nominována na Oscara za nejlepší režii. Ale nakonec si ho odnesla za něco jiného.

Mnozí ji označují za výjimečný režisérský talent ve světové kinematografii nového milénia. Toto tvrzení bezesporu potvrdila díky nejvyššímu filmovému ocenění, a to Oscarem za nejlepší scénář k filmu Ztraceno v překladu v roce 2003, v hlavní roli se Scarlett Johansson. V branži plné mužů si získává obrovský respekt a dokazuje, že žena na režisérské křeslo patří.

Vyprávím své příběhy z ženského úhlu pohledu. To ale neznamená, že se záměrně snažím o 'ženskou' režii. Prostě si jen vybírám velmi osobní témata, která chci vyjádřit, a cítím, že muž by o nich vyprávěl úplně jinak.

Pohled do duše

A jako žena si do svých filmů vybírá především ženy, rozumějme zejména ženskou tematiku. Ve svém posledním filmu Oklamaný, který představila v hlavní soutěži letošních Cannes, nahlíží do světa ženského kolektivu, který, jak jistě všechny víme, má svá mnohá úskalí. A co teprve když ho ovládnou intriky, chtíč a velká dávka sexuální energie…? To se dozvíme 13. července, kdy Oklamaný vstupuje do kin. Úspěch má Sofia i s výběrem hlavních protagonistů, kteří se svých rolí vždy zhostí dokonale. Letos uvidíme Nicole Kidman, Elle Fanning, Colina Farrella či Kirsten Dunst.

Zatím se můžete podívat na trailer:

Video placeholde

 Premiéra  filmu Oklamaný v Los Angeles -Nicole Kidman, Elle Fanning, Sofia Coppola, Kirsten Dunst,Emma Howard
Premiéra filmu Oklamaný v Los Angeles -Nicole Kidman, Elle Fanning, Sofia Coppola, Kirsten Dunst,Emma Howard | Zdroj: profimedia.cz

Tematiku tajemství žen uchopila Sofia Coppola s patřičným citem už ve svém prvním filmu v roce 1999 Smrt panen. Snímek vypráví o neštěstí pěti sester, které jsou dušeny opičí láskou svých rodičů a zahlceny přemírou mužské sexuální náklonnosti.

Poznávací znamení: Melancholie a humor

To, že se z malé Sofie stane filmová režisérka, bylo jistě předurčeno její rodinou, neboť její otec nebyl nikdo jiný než slavný režisér Francis Ford Coppola (a její bratranec je Nicolas Cage). Otec ji zasvětil už od útlého dětství do světa filmu, režie a herectví, ale citlivé zobrazení intimního světa ženy, a to i ve vztahu k mužům, v sobě Sofia našla sama. V každém jejím filmu nahlédneme do vnitřního fungování žen, a to jak se jejich chování liší v přítomnosti muže. Vzniká tak nezaměnitelný styl, ve kterém se míchá melancholie a humor.

Pohled do zákulisí k filmu Oklamaný. Sofia Coppola jako režisérka.
Pohled do zákulisí k filmu Oklamaný. Sofia Coppola jako režisérka. | Zdroj: profimedia.cz

S módou v krvi

Sofia se netají svou láskou k módě a stává se z ní i občasná módní návrhářka. Už v patnácti letech absolvovala stáž přímo v pařížském módním domě Chanel. Ale mnohem blíže má nakonec k jiné značce. V roce 2013 byla múzou návrháře Marca Jacobse, který ji v době, kdy působil jako kreativní ředitel módního domu Louis Vuitton, nechal navrhnout boty a kabelku. Vznikla tak ikonická SC Bag, vytvořená exkluzivně pro pařížský obchodní dům Le Bon Marché Rive Gauche.

Sofia Coppola a její ikonická kabelka, kterou navrhla
Sofia Coppola a její ikonická kabelka, kterou navrhla | Zdroj: profimedia.cz

Sofii je ale móda blízká, i když zrovna nic nenavrhuje. Je považována za módní ikonu a pravidelně ji ankety zařazují mezi nejlépe oblečené lidi planety. A to i přesto, že její styl je velmi umírněný a minimalistický. Sama Sofia ho přirovnává spíše k uniformě, což potvrzuje, že ráda sází na oblíbené kousky šatníku (černé kalhoty, džíny, bílé košile a halenky) a příliš neexperimentuje. Přesto dokáže vytvořit outfity, které jsou neskutečně chic. Inspirujte se v galerii.

Sofia Coppola: Režisérka, která umí nahlížet do duše žen

Pohled do zákulisí k filmu Oklamaný. Sofia Coppola jako režisérka.
Pohled do zákulisí k filmu Oklamaný. Sofia Coppola jako režisérka. | Zdroj: profimedia.cz
Sofia Coppola na červeném koberci v Cannes 2017
Sofia Coppola na červeném koberci v Cannes 2017 | Zdroj: profimedia.cz