Video placeholde

Skinny, mom, nebo zvonáče? Jak se měnily džíny během posledních sta let?

Vznikly jako pracovní kalhoty, dnes tvoří základ šatníku a svět módy každoročně zajímá: Jaké džíny se budou nosit letos? Za svou historii vystřídaly neuvěřitelné množství střihů, barev a dalšího různého vylepšování v podobě nášivek, výšivek a dalších prvků, trendy se vracejí a inovují. Podívejte se na historii džín od svého vzniku až do současnosti. Které frčely v jednotlivých epochách?

Když si německý textilní podnikatel Levi Strauss objednal z francouzského města Nîmes (de Nîmes) modrou látku na plachty koňských vozů zlatokopů, netušil, že právě začíná nová epocha oblékání. Strauss žil tou dobou v Kalifornii, kam emigroval v době zlaté horečky. O onu "denimovou" látku ovšem zlatokopové pro své vozy zájem neměli a zoufalý podnikatel se rozhodl ušít z ní pracovní kalhoty. Ty zpevnil zlatými cvočky a první blue jeans byly na světě.

Původní cena? Jeden dolar za kus. Kalhoty šly okamžitě na dračku a Strauss si je nechal patentovat. Jenže nepřesně, takže patent se nakonec vztahoval jen na kalhoty se cvočky, a z modré látky tak mohli začít šít další výrobci, jejichž jména dnes dobře známe – třeba Lee nebo Wrangler.

Jaké džíny jste si přála, když vám bylo patnáct? Já zvonáče a lovila jsem v odložených pokladech svých rodičů. Ačkoliv mám pocit, že módní trendy příliš nekopíruji, mé džíny mlčky hovoří jinak: Plísňáče by se ve sbírce ještě neobjevily, ale džíny Brendy Walshové ano, klasické pětsetjedničky i ty těsně pod kolena, roztrhané mě nikdy nebavily, zato vyšívané a s nášivkami ano. Zvonáče i roury, krátké, skinny, všechny tam jsou a všechny už tu také byly někdy předtím.

Podívejte se na video: Ve kterém období se nosil váš oblíbený střih? Jak se vyvíjela jejich podoba od vzniku až po současnost? Historie džín ve dvou minutách!

Video placeholde