Video placeholde

Šéfkuchař královské rodiny: Co servíroval Dianě, Williamovi a Harrymu?

Darren McGrady je šéfkuchař, který více než patnáct let vařil pro britskou královskou rodinu. Má tedy bohaté vzpomínky na jednotlivé členy a také přesně ví, co obnášejí jejich stravovací návyky. Přeneseně řečeno, vidí jim až do žaludku. Své zkušenosti shrnul do knihy Eating Royally. 

Když byl Darren McGrady ještě mladým kuchařem v hotelu Savoy, byl jedním z těch, kteří servírovali jídlo v ulicích Londýna během obrovského procesí, jež doprovázelo svatbu Charlese a Diany. Od té doby snil o tom, jaké by to bylo vařit pro královnu, prince a princezny a otáčet se v kuchyních Buckinghamského paláce. Zkusil štěstí a byl přijat. A tak začala jeho exkluzivní a barvitá cesta mezi zámečkem Balmoral, kde ráda pobývá královna, Buckinghamským palácem a Kensingtonem, kde pro změnu žila Diana s Charlesem a dětmi. Co rádi jedli?

Darren McGrady
Darren McGrady | Zdroj: Profimedia.cz

Princezna Diana

Díky princezně Dianě začal Darren McGrady vařit opravdu zdravě. „Požádala mě, abych dohlížel na množství tuků, ona že si bude hlídat karbohydráty a jejich spalování ve fitku. Změnili jsme všechno. Odložil jsem svou knihu tradičních receptů a začal se nořit do tajů zdravého stravování.“Dokud byla Diana v Buckinghamském paláci, nikdo o jejích problémech s bulimií netušil. „Teprve když s tím vystoupila v médiích, každý si dal dohromady dva a dva. Poté už se začala stravovat zdravě,“ vzpomíná šéfkuchař.

K jejím oblíbeným jídlům patřily plněné paprikové lusky a lilky a velmi také milovala ryby. Naproti tomu nesnášela červené maso. „Jediné maso, které pozřela, bylo jehněčí. Nikdy ne hovězí.“

Diana si také vymyslela trik, jak se stravovat s ostatními, aniž by porušila svůj příjem kalorií nebo musela složitě vysvětlovat, proč si to či ono nedá. Zkrátka jí šéfkuchař připravoval nízkokalorické verze. „Zatímco prezident Raegan si pochutnával na neošizeném čokoládovém mousse, ona měla ten svůj bez tuků. Nikdo ten rozdíl nepostřehl,“ vysvětluje McGrady.

William & Harry

„Vzpomínám si, jak jednou přišla princezna Diana k nám do kuchyně a řekla, že pro dnešek ruší oběd pro chlapce, protože je bere k McDonaldovi na hamburgery. A já jsem odpověděl: Můj bože, vaše královská výsosti, to já přece umím také! A ona se zasmála: Ale oni chtějí i tu hračku!“ Oba princové byli podle šéfkuchaře typickými teenagery, kteří milovali fast food, pizzu nebo pečené brambory.

Královna Alžběta II.

Královna Alžběta není považována za velkého gurmána (na rozdíl od svého manžela Philipa, který se nerad odbývá) a ve svém stravování je hodně konzervativní. Jí čtyřikrát denně, pokrmy si objednává s třídenním či větším předstihem a zřídkakdy mění své plány.

K jejím oblíbeným jídlům patří především drůbež jako bažant, koroptvička nebo krocan. Ze sladkostí si občas dopřeje tmavou čokoládu. Naproti tomu nikdy nejí brambory a těstoviny. „A přímo nesnáší česnek – ani jeho vůni, ani chuť,“ upřesňuje Darren McGrady.

Nenáročná je britská královna i ve výběru své snídaně. „Ta bývá velmi prostá. Zpravidla si dává cereálie Kellogg’s, které si servíruje sama. A k tomu čaj Darjeeling,“ prozrazuje královský šéfkuchař.

Princ Harry si stále potrpí na fast foodovou stravu. Naposledy okouzlil svět, když nechal malou holčičku, aby mu kradla popcorn. Podívejte se na video.

Video placeholde