Video placeholde

Renata Langmannová: „Když se ráno podívám do zrcadla, vidím jiného člověka“

V covidové krizi má modelka za sebou turbulentní rok a kousek. Těhotná zdolala nejvyšší horu Afriky, porodila dceru Medu a dál pracuje ve své komunikační agentuře. Mateřství jí změnilo tělo a od základů překopalo život. Půl roku po porodu se vrací k pohybu, do velikostí, které nosí dvacet let, a snaží se vytvořit si rytmus, v němž zvládne být mámou i podnikatelkou a na nic moc přitom nezapomenout. 

V jakém ohledu vás mateřství proměnilo nejvíc?

Tak to vím přesně! Dost jsem zrychlila. Jsem efektivnější. Pořád mám co dělat, takže minimálně prokrastinuju. Nechápu, proč jsem tolik věcí před Medou dělala tak zbytečně dlouho. Teď mi to odsýpá. Když vím, že malá bude půl hodiny spát, maximálně se soustředím a jedu. Teda když zrovna nezapomenu, co jsem to proboha…

Jak jde s tím zapomínáním dohromady řízení komunikačního byznysu?

Píšu si. Pořád a všechno. A nenechte se zmást, byznys jsme s mojí parťačkou Lenkou musely trochu vyladit. V nasazení, v jakém jsem jela před porodem, by to nešlo. Jsem ráda, že pořád můžu pracovat. Každopádně důležitá strategická rozhodnutí, rozpočty, termíny, to teď stojí na hlavně na Lence.

Renata Langmannová
Renata Langmannová | Zdroj: časopis Dieta

Jak řešíte takové to mateřské těkání, kdy toho člověk chce zvládnout tolik, že nakonec neudělá vlastně nic?

Jo, to je strašný. Říkám si: „Skvělý, usnula, tak teď mám hodinku. Jedeme. Co první?“ Pak to ale většinou vypadá tak, že začnu dvacet věcí, a když Meda vstává, hotové není samozřejmě nic. Bohužel tohle byl můj problém i před těhotenstvím. Co vnímám jako nejhorší, že to člověka hrozně zašlapává do země. Jak není nic dokončené, má pocit, že je k ničemu. Takže se to snažím zase nějak vědomě ovládnout – udělám jednu věc, a teprve když je hotová, jdu na další.

Přemýšlela jste hodně, jestli si dát pauzu, nebo pracovat pořád dál

Ani ne. Odjakživa jsem věděla, že nejsem extra mateřský typ, co se obětuje jenom rodině. Nikdy jsem si nemalovala, že budu roky doma. Potřebuju nasávat i jiný svět. Dává mi podněty a rozhled, to mě baví. A pak pro mě bylo důležité nepohřbít, co jsem vybudovala. S Lenkou jsme začínaly z ničeho. Obě jsme agentuře hodně daly. Začalo nám to pěkně fungovat, máme fajn klienty. Logicky by mě mrzelo, kdybych si řekla, že teď čekám dítě, tak končím. Je to sice záhul, ale obecně mi připadá, že s jedním dítětem na dva rodiče se pracovat dá. Se dvěma nevím, jak bych se rozhodovala.

Dokážete si dvě nebo tři představit?

Uf, teď teda určitě ne.

Přitom drive máte. Vždyť jste na samém začátku těhotenství vylezla na Kilimandžáro, nejvyšší horu Afriky. To je skoro šest tisíc metrů!

Kdybych věděla, že jsem těhotná, nešla bych. Bála bych se. Ona se sice spousta lidí tváří, jak je to jednoduché, taková krásná procházka v horách, ale tak to fakt nebylo. Naopak mě zaskočilo, jak to bylo náročné. Nepohodlí, zima, tma. Vlastně takové dobrovolné utrpení.

Celý rozhovor a další skvělé články najdete v novém vydání časopisu Dieta. Kupte si ho v naší on-line trafice iKiosek.cz! Doprava je zdarma.

Renata září na titulce nového vydání časopisu Dieta
Renata září na titulce nového vydání časopisu Dieta | Zdroj: časopis Dieta