.

. Zdroj: Profimedia.cz

Před 25 lety zemřel Gianni Versace: Návrhář, kterého milovaly topmodelky i Diana

Přesně před pětadvaceti lety, 15. července 1997, oblétla svět neuvěřitelná novina. Padesátiletý módní návrhář Gianni Versace byl zavražděn před svým honosným sídlem v Miami. V šoku byla tehdy jeho rodina i blízcí přátelé, mezi než patřil Elton John, Lady Diana, Madonna, Sting, Naomi Campbell či Woody Allen. Gianni Versace byl totiž jedním z nich. Superstar, jejíž jméno znali i lidé, kteří se o módu vůbec nezajímali. 

„Byl prvním, kdo si uvědomil přínos celebrit usazených v první řadě na přehlídkách a také význam topmodelek na molu, byl tak schopen dostat módní odvětví do světových médií. Vychutnával si jejich pozornost a dokázal ji vytěžit na maximum, každý pak následoval jeho příklad,“ osvětluje Gianniho blízká přítelkyně Anna Wintour. Versace byl ojedinělý i tím, že ve své tvorbě a (jak bychom řekli dnes) sociální bublině propojoval svět módy se světem hudby a umění.

TIP NA VIDEO: Gianni Versace – návrhář, který stvořil kult supermodelek

Video placeholde

Narodil se v roce 1946 v italské Kalábrii, která patřila mezi chudší regiony, ale zato byla silně ovlivněna římskou a řeckou kulturou. Různé architektonické ornamenty, s nimiž se od dětství setkával, později návrhář zakomponoval do svých kolekcí. Z řecké mytologie si vypůjčil i motiv hlavy Medúzy, která se stala základem pro logo jeho značky.

Malý Gianni měl celkem tři sourozence. Staršího bratra Santa a mladší sestru Donatellu, kteří stáli u zrodu jeho rodinného podniku (a dodnes ho vedou). Starší sestra mu bohužel zemřela na špatně léčený tyfus. Už jako dítě se motal u maminky Franky v krejčovské dílně a v deseti letech prý nakreslil svůj první návrh. U matky pracoval i poté, co dokončil střední školu.

Nakonec však vyslyšel lákání módní metropole a roku 1973 se odstěhoval do Milána. Zde navrhoval pro několik mladých módních značek, než se cítil dostatečně zkušený, aby založil vlastní podnik. Značka Versace se zrodila o pět let později, v roce 1978, kdy byl v Miláně otevřen i první butik.

Donatella Versace převzala rodinný byznys po své bratrovi a úspěšně ho vede dodnes.
Donatella Versace převzala rodinný byznys po své bratrovi a úspěšně ho vede dodnes. | Zdroj: Profimedia.cz

Mezi jinými návrháři vynikal Versace především mimořádným kulturním rozhledem – zajímala ho hudba, umění, rock, punk, renesance i pop-art. Nikdy nebyl zahleděný do sebe, naopak se pořád neúnavně rozhlížel kolem sebe. Vše, co nasál, pak promítal do svých modelů, ať už šlo o potisky s motivem byzantské mozaiky, nebo šaty prošpikované zlatými sichrhajskami.

Mnozí jeho tvorbu považovali za vulgární, výstřední, přehnaně opulentní, blyštivou a barevnou. Jiní ji milovali proto, že z ní čiší život, radost, energie a sex-appeal, tak jako z návrháře samotného. Gianni Versace sbíral nejen výtvarné umění, ale i knihy. Na svém konferenčním stolku jich vršil klidně padesát, a pro svých pět rozsáhlých knihoven dokonce zaměstnával i knihovnici.

Gianni Versace s Naomi Campbell a Lindou Evangelistou. Právě on učinil z devadesátkových modelek superhvězdy.
Gianni Versace s Naomi Campbell a Lindou Evangelistou. Právě on učinil z devadesátkových modelek superhvězdy. | Zdroj: Profimedia.cz

Přesto nebyl namyšleným snobem, který by na ostatní shlížel shůry. Uměl přiznat, když se mýlil, a přátelé na něj vzpomínají jako na srdečného člověka, který neváhal poskytnout útočiště v jednom ze svých domů, když se někdo z nich potřeboval ukrýt před skandály (například princezna Diana nebo Woody Allen). Velkorysý a vstřícný byl i ke své rodině, miloval děti a finančně do budoucna zajistil všechny své synovce a neteře.

Právě neustálá blízkost rodiny a slavných přátel vzbuzovala dojem, že úspěšný návrhář žije v bezpečném úkrytu, kde se nemůže nic stát. V roce 1993 sice prodělal vzácnou rakovinu ucha, ale vyléčil se a o to se víc přimkl k životu a jeho krásám. Že by mohl zemřít, si vůbec nepřipouštěl.

15. července 1997 si Gianni Versace ráno zašel na kávu a pro noviny. Dům už odemknout nestihl, před vchodem do jeho luxusního paláce ho dvěma výstřely do hlavy usmrtil sériový vrah Andrew Cunanan. Motiv nebyl nikdy uspokojivě objasněn, pachatel se zastřelil toutéž zbraní o osm dní později.

Versaceho jen těžko pochopitelná smrt se v roce 2018 dočkala seriálového zpracování – v rámci pořadu American Crime Story, který už v desetidílné sérii zrekonstruoval i proslulý případ O. J. Simpsona. V roli Donatelly se představila Penélope Cruz, Gianniho dlouholetého partnera Antonia D’Amiceho ztvárnil Ricky Martin. Samotného Versaceho si zahrál Edgar Ramirez a roli návrhářova vraha dostal Darren Criss známý ze seriálu Glee.

Elton John a princezna Diana na Versaceho pohřbu. Jí v tu chvíli zbývá jen šest týdnů života.
Elton John a princezna Diana na Versaceho pohřbu. Jí v tu chvíli zbývá jen šest týdnů života. | Zdroj: Profimedia.cz