Nedostatek železa se může týkat i mužů!

Nedostatek železa se může týkat i mužů! Zdroj: zeleznezdravi.cz

Nedostatek železa se může týkat i mužů!

Obecně je známo, že nedostatek železa v krvi se týká především žen z důvodu pravidelné ztráty krve v době menstruace nebo naopak v období těhotenství. Není však výjimkou, že sníženým množstvím železa trpí také muži. Nedostatek železa může v některých případech vyústit až v chudokrevnost, tzv. anémii, což je závažný zdravotní problém. Výskyt anémie z nedostatku železa je v České republice nejčastější krevní chorobou.

Na vině může být genetika, špatná strava, nedostatečné vstřebávání železa, obezita nebo prodělané zranění s vysokou ztrátou krve. Náchylnost k anémii mohou mít ale i profesionální sportovci.

Projevy nedostatku železa

Železo má v našem těle nezastupitelnou funkci. Je totiž součástí hemoglobinu, který je hlavní složkou červených krvinek – a ty slouží jako přenašeč kyslíku pro všechny naše buňky. Pokud buňky nejsou dostatečně okysličené, náš organismus strádá.

Muži, které trápí silná únava, pocity na omdlení, dušnost, bušení srdce nebo zhoršená tolerance námahy, by měli zpozornět: mohou to být totiž právě příznaky nedostatku železa v krvi. Nedostatek tohoto prvku se může projevovat také bolestmi hlavy, zvýšeným vypadáváním vlasů, úzkostmi, poruchami spánku a paměti nebo syndromem neklidných nohou. Na druhou stranu ne všichni pacienti s nedostatkem železa mají již anémii, tudíž nemusí se u nich projevit výše uvedené příznaky v plné míře. Mohou být ale unavenější a hůře snášet námahu.

TIP: Chcete se o této problematice dozvědět více? Pak navštivte novou on-line vzdělávací platformu zeleznezdravi.cz.

Železná strava

Průměrná denní potřeba železa u mužů je 5 mg. Železo přijímáme primárně stravou. Vysoký obsah železa má např. červené maso, vnitřnosti, ryby, drůbež, dále zelená zelenina, vejce, mléko a luštěniny. Důležitým zdrojem jsou také ořechy, sušené houby, obiloviny, sušené ovoce či hořká čokoláda. Naše tělo ovšem dokáže absorbovat pouze asi 15 % železa přijímaného z potravin, záleží také na tom, jestli se jedná o živočišnou nebo rostlinnou stravu. Z živočišné se vstřebává cca 30 % a z rostlinné pouze 10 % železa. Je tedy vhodné potraviny bohaté na železo kombinovat s vitamínem C, který podporuje jeho vstřebatelnost. Zařaďte tedy navíc do jídelníčku častěji např. rajčata, červenou papriku, zelí, citrusy či růžičkovou kapustu.

Nedostatek železa se může týkat i mužů!
Nedostatek železa se může týkat i mužů! | Zdroj: zeleznezdravi.cz

A jak to mají vegani? Pokud nechcete konzumovat živočišné produkty, o to více musíte zařazovat potraviny rostlinného původu bohaté na železo a vitamín C. Doporučují se sušené houby, pšeničné otruby, droždí, dýňová a slunečnicová semínka, luštěniny, ovesné vločky, sušené ovoce, zelená zelenina a další.

Nechte si pravidelně kontrolovat krevní obraz a hladinu železa v krvi

Nicméně v některých případech pouze pestrá strava nestačí a anémie se i přesto objeví. Pokud si chcete být jisti, že vy i celá vaše rodina máte dostatek železa, navštivte svého praktického lékaře. Ten vám díky krevním testům sdělí výsledky krevního obrazu a hladiny železa v krvi a doporučí vhodnou dietu, při velmi nízkých hodnotách pak zvolí účinnou léčbu. Dámy, dbejte o hladinu železa i u svého partnera, pravidelnou prevencí se vyvaruje nepříjemných zdravotních komplikací.

TIP: Chcete se o této problematice dozvědět více? Pak navštivte novou on-line vzdělávací platformu zeleznezdravi.cz.