Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Profimedia.cz

Na jakou zmrzlinu se můžete letos v létě těšit?

Léto už se nezadržitelně blíží, a tak se spousta z nás vidí někde u vody či na zahrádce. Nicméně rekreace a sluneční paprsky nejsou to jediné, co všichni nedočkavě vyhlíží. Jedním z hlavních letních lákadel je zmrzlina, jejíž způsob výroby a servírování jde neustále kupředu. Jak tedy vypadají letošní trendy, kterým určitě podlehnete i vy?

Kde se vzala, tu se vzala

Na tomto milovaném mraženém dezertu si můžete pochutnat především díky italskému kuchaři Francescu Procopio dei Coltellimu, který své vynikající gelato představil poprvé na počátku 17. století. Láska k zmrzlině se z Itálie rozšířila do celého světa, a to v různých podobách a příchutích.

Necháte se zlákat?

Černočerná nebo bergamotová?

Pokud chcete uspět, nesmíte se bát experimentovat a zkoušet nové věci. Své o tom vědí právě cukráři a zmrzlináři, kteří neustále přicházejí s novými příchutěmi a nápady na servírování. Jedním z takových výtvorů je například černá zmrzlina v černém kornoutu. Vyrábí se přidáním rostlinného uhlí a i přes svůj depresivní vzhled (nebo právě pro něj) se těší velké oblibě. 

Na vzestupu jsou ale také různé atypické příchutě – setkat se tak můžete například s malinovou s kardamomem, kiwi s bazalkou či bergamotem s mátou. Risk se vám v tomto případě může vyplatit – třeba objevíte svou novou oblíbenou příchuť.

Kornoutům už odzvonilo

Pokud patříte ke skupině lidí, kteří kornoutům příliš neholdují, máte důvod k radosti. Zmrzlinu si totiž můžete vychutnat i v jiných podobách. Velké oblibě se například těší zmrzlina servírovaná v trdelníku nebo s palačinkami či dezerty. Opravdovou specialitou je potom zmrzlinový sendvič, kdy se místo pečiva použijí dvě cookies nebo makronky.

Čerstvost a kvalita jako základní pilíře úspěchu

Na nový trend, který vyžaduje čerstvost a kvalitu, reagují výrobníky fresh zmrzliny. Ta je specifická svou nadýchaností a šetrným způsobem míchání, který umožňuje do směsi přimíchat ořechy nebo kousky ovoce. Tato zmrzlina vzniká v unikátním stroji, který ji připravuje přímo před vašima očima. Jedná se tak o lahůdku, která určitě stojí za vaši pozornost.

Foto: CESK
Foto: CESK | Zdroj: Profimedia.cz

Nejoblíbenější stálice

Nejoblíbenějším druhem zmrzliny je ale v záplavě novinek stále točená zmrzlina. Je to právě ona, která si podmanila už 80 % podílu na trhu. Její skvělá chuť a zároveň poměrně jednoduchá výroba mají na svědomí, že si tento druh zmrzliny oblíbili jak zákazníci, tak cukráři.

Jak se vyrábí?

Napadlo vás už někdy, co se s touto mraženou pochoutkou děje předtím, než vám skončí v kornoutku v ruce? Na začátku je tekutá zmrzlinová směs, kterou nalijete do zásobníků, kde ji stroj udržuje ve stálé teplotě 4 °C. Poté je směs dopravena do výrobního válce, kde se už vyrábí zmrzlina. Při výdeji stačí zatáhnout pákou a čekat na výsledek.

Prezentace, která zaujme

Nové trendy sleduje také způsob, kterým je zmrzlina prezentována. Po městě tak můžete narazit na zmrzlinová auta, díky kterým si můžete dopřát kopeček při cestě z práce nebo z nákupů. 

Foto: CESK
Foto: CESK | Zdroj: Profimedia.cz

Jedná se o stylový způsob, který je nejen vizuálně atraktivní, ale také prodejcům nabízí flexibilitu, kdy mohou stánkaři v případě nepříznivého počasí jednoduše přeparkovat, a vy se tak vyhnete stání fronty na dešti. Autíčka navíc odlišují prodejce od konkurence, a tak zajistí, že si právě jejich zmrzlinu budete pamatovat nejen díky lahodné chuti, ale také působivé prezentaci.