Vojtěch Mašek Sestry Dietlovy

Vojtěch Mašek Sestry Dietlovy Zdroj: red

Komiksy, které přečtete jedním dechem: Pobaví a budete chytřejší!

Komiksy už přestáváme vnímat jen jako knížky pro děti s obrázky superhrdinů nebo příběhy kreslených zvířátek. Dokáží vzdělávat, nově zpracovávat ožehavá témata i zajímavé kauzy a to všechno v úžasně výtvarně zpracovaných baleních. A skvělá zpráva je, že čeští autoři se směle vyrovnají těm zahraničním. Které komiksy nás v poslední době v redakci uchvátily?

Svatá Barbora

Komiks Svatá Barbora, prodává: knihydobrovsky.cz, 549 Kč
Komiks Svatá Barbora, prodává: knihydobrovsky.cz, 549 Kč | Zdroj: archiv firem

Na první pohled to opravdu nezní lákavě: Komiks, který zpracovává nechvalně známou kuřimskou kauzu. Ano, to je ta, ze které si nejspíš mlhavě pamatujete osobu, která chvíli vystupovala v Česku jako malá dívka Anička a vzápětí potom v Norsku jako chlapec Adam. Kdo by chtěl číst o rodině, kde se týraly děti zavřené ve sklepě, které náhodou objevil soused díky videochůvičce?

Jenže právě tady autoři Marek Pokorný, Marek Šindelka a Vojtěch Mašek ukazují, jak se dá i takové téma zajímavě a neotřele zpracovat. Do celé kauzy se vnoříme přes novinářku Andreu, která chce po letech zrekapitulovat, co se tehdy vlastně stalo. A spolu s ní možná řada z nás přehodnotí, kdo byl v této kauze vlastně obětí a jaké všechny souvislosti případ měl. Tahle kniha má všechno: napínavý příběh, informační hodnotu i skvělou výtvarnou stránku.

Sestry Dietlovy

Vojtěch Mašek Sestry Dietlovy
Vojtěch Mašek Sestry Dietlovy | Zdroj: red

A když zmiňujeme Vojtěcha Maška, také jeho další počin stojí za zmínku. Jsou to Sestry Dietlovy, které si mimochodem odnesly cenu Muriel za nejlepší český komiks roku 2018. "Něco mezi Nemocnicí na kraji města a Twin Peaks," toto je jedna z charakteristik komiksu, která se samotnému autorovi pozdává nejvíce. Důchodkyně vás od svých dortíčků zavedou do hororového příběhu a ještě dál a kam přesně, bude také tak trochu i na vás.

Ovoce poznání

Liv Strömquist Ovoce poznání
Liv Strömquist Ovoce poznání | Zdroj: red

Také jste občas chtěli říct něco o ženském pohlavním orgánu a vlastně jste pořádně nevěděli, jak ho nazvat? Protože vagína je vevnitř a to venku je vlastně... Co? Tak přesně tohle je jedna z otázek, kterou si položila švédská autorka Liv Strömquist a hned na ni hledá odpověď. A také na to, proč je tak důležité, aby nikdo nepoznal, že máte zrovna své dny a proč musíte mít všechny hygienické potřeby diskrétní.

Liv Strömquist odvedla obří práci v hledání historických důvodů i souvislostí a jednotlivá témata podává přehledně i vtipně. Výtvarné zpracování je za mě trochu slabší a občas se informace až zbytečně opakují, nicméně velké plus za detabuizaci některých témat. Tuhle knihu mám chuť dát spoustě svých kamarádů i kamarádek!