Video placeholde

Ikonické účesy Demi Moore. Kdy jí to slušelo nejvíc?

Demi Moore v sobotu oslavila pětapadesáté narozeniny. Těžko by jí však člověk tento věk hádal, protože u ní bez nadsázky platí, že se už několik let téměř nemění. Dílem i proto, že zůstává věrná jednomu účesu – dlouhým havraním vlasům. Vždy tomu tak ale nebylo. V mládí Demi patřila mezi vlasové chameleonky a některé její účesy, ať už civilní nebo filmové, se staly ikonickými. Pojďme si je na její počest připomenout.

Už o tři roky později potkala lásku svého života, Bruce Willise. Tehdy si také začala vyčesávat a postupně i zkracovat své vlasy – nejprve na mikádo. To už hrála svou první hlavní roli ve filmu Sedmé znamení (1988).

Demi Moore (1980)
Demi Moore (1980) | Zdroj: Profimedia.cz

O dva roky později přišel první velký filmový hit – Duch s Patrickem Swayzem. Oba tehdy roli získali i díky tomu, že role Sama a Molly před nimi odmítla řada jiných slavných herců, jelikož si mysleli, že to bude blbost a propadák.

Jak ale víme, z filmu Duch se stal hit a nakonec získal i nominaci na Oscara. Demi si tehdy pro film nechala ostříhat vlasy úplně na krátko, prý podle vzoru topmodelky Lindy Evangelisty, která si ostříhala vlasy o dva roky dříve a po počátečním šoku, kdy byla vyloučená z řady přehlídek, se nakonec z jejího účesu stal trend.

Demi Moore
Demi Moore | Zdroj: Profimedia.cz

Podobně jako Lindě umožnil tento střih Demi odlišit se od ostatních hereček a profilovat se spíše jako "ta zajímavá" než "ta typicky krásná", za jakou byla například považována její kolegyně Andie MacDowell. Jeho ikoničnost stvrzuje v roce 1991 i fotografka Annie Leibowitz, která ztvárňuje Demi na titulku Vanity Fair – nahou a v osmém měsíci těhotenství.

Svůj krátký pixie sestřih nosí Demi hrdě i na červeném koberci, hned následující rok ji ale filmové role vracejí k osmdesátkovým bohatým hřívám (Vražedné myšlenky, Řezníkova žena). Poté jde z role do role, po boku Roberta Redforda a Michaela Douglese ztvárňuje femme fatale a dominantní ženy a vrací se ke glamour looku (Neslušný návrh, Skandální odhalení).

Demi Moore
Demi Moore | Zdroj: Profimedia.cz

Ve filmu Striptýz, který z ní učinil nejlépe placenou herečku Hollywoodu, se pro změnu vrací ke svému účesu z mládí – dlouhým vlasům a ofině. Ta největší změna ale má teprve přijít. V roce 1997 natáčí Demi film G. I. Jane a kvůli roli důstojnice americké armády si holí hlavu přímo během natáčení, což je svým způsobem skandálnější než všechny její dosavadní nahé a milostné scény.

Bohužel pro Demi tento film její roli áčkové herečky nestvrdil. Za svou roli získala Zlatou malinu, cenu za nejhorší herecké výkony. O rok později se navíc rozpadl i její vztah s Brucem Willisem, s nímž má tři dcery. (Mimochodem, ta nejmladší, Tallulah, si před třemi lety rovněž oholila hlavu. Prý poté, co se podívala na J. I. Jane...)

Demi Moore na premiéře Kdyby zdi mohly mluvit (1996)
Demi Moore na premiéře Kdyby zdi mohly mluvit (1996) | Zdroj: Profimedia.cz

Od té doby už Demi s vlasy neexperimentuje a od šestatřiceti nosí ve filmech i v soukromí prakticky tentýž účes – dlouhou lesklou hřívu s pěšinkou uprostřed. Díky tomu vypadá v podstatě už dvacet let stejně a slušelo jí to i vedle o šestnáct let mladšího manžela, herce Ashtona Kutchera (a jiných mladších milenců).

Podívejte se do fotogalerie, jak šel čas s Demi Moore (a jejími vlasy).