Ke skandálu Harveyho Weinsteina mají co říct i nejslavnější herečky

Ke skandálu Harveyho Weinsteina mají co říct i nejslavnější herečky Zdroj: Profimedia.cz

Hollywoodský skandál: Mocný producent obtěžoval i Angelinu a Gwyneth. Proč mlčely?

Jméno slavného producenta Harveyho Weinsteina (65) u nás do minulého týdne znala jen hrstka filmových nadšenců. To se náhle změnilo, když New York Times vyšel na světlo se šokujícím odhalením. Tento mocný chlap, který stojí mimo jiné za filmy Pulp Fiction, Dobrý Will Hunting nebo Králova řeč, v průběhu své kariéry sexuálně zneužil a ponížil celou řadu hereček včetně Gwyneth Paltrow a Angeliny Jolie. Proč se ozývají až nyní?

„Byla jsem ještě malé děcko,“ komentuje to Gwyneth Paltrow, které bylo dvaadvacet, když dostala hlavní roli ve filmu Emma podle knižní předlohy Jane Austen. Mělo se jednat o zlom v její kariéře. Už za sebou měla několik zajímavých rolí, ale poprvé táhla celý film hlavně ona. A právě tehdy ji pozval na schůzku producent filmu Harvey Weinstein – do svého apartmá v hotelu v Beverly Hills. A navrhl jí, že si společně dají masáž. Tipnete si, co následovalo?

Gwyneth Paltrow na pokraji slávy ve filmu Emma (1996)
Gwyneth Paltrow na pokraji slávy ve filmu Emma (1996) | Zdroj: Profimedia.cz

Gwyneth Paltrow a Harvey Weinstein na premiéře Zamilovaného Shakespeara (1998)
Gwyneth Paltrow a Harvey Weinstein na premiéře Zamilovaného Shakespeara (1998) | Zdroj: Profimedia.cz

A mlčely i další slavné herečky... Ashley Judd, Rose McGowan, dokonce i Angelina Jolie, která čelila návrhům Harveyho Weinsteina, když jako poměrně neznámá herečka točila Podoby lásky. Sice se snažila jiné herečky varovat, ale otevřeně se k tomuto problému vyjádřila až teď. Proč? Weinstein je totiž nejen mocným filmovým producentem (se svým bratrem založil Miramax), ale angažuje se i v politice – finančně podporoval Demokraty a dcera Baracka Obamy Maila u něj byla dokonce na praxi.

Angelina Jolie a Ryan Philippe ve filmu Podoby lásky, který produkoval Weinstein (1999)
Angelina Jolie a Ryan Philippe ve filmu Podoby lásky, který produkoval Weinstein (1999) | Zdroj: Profimedia.cz

Je jisté, že konfrontovat veřejně tohoto muže je hodně nerovný a možná předem prohraný boj – obzvlášť když jste začínající herečka. Celý Hollywood navíc držel basu a Weinstein si mlčení svých obětí jistil penězi. Ne vždy šlo o sex, někdy chtěl, aby se na něj ženy dívaly při sprchování, jindy vyžadoval masáž. Schůzky pořádal ve svém hotelovém apartmá a často otvíral jen v županu, který posléze svléknul... Tomu je ale naštěstí konec.

Co bude dál?

Uplynul týden od zveřejnění skandálu v New York Times a už teď je zřejmé, že kauza bude mít pro Weinsteina dalekosáhlé důsledky. Ačkoli se veřejně omluvil a snaží se o mimosoudní vyrovnání s ženami, které se zatím přihlásily jako jeho oběti, je jisté, že tím to celé nekončí. Kromě svědectví oscarových hereček jsou tu také zničené kariéry, pochroumaná sebevědomí a minimálně jedno znásilnění, které nahlásila italská herečka Asia Argento.

Herečka Asia Argento pochází z rodiny flmařů, v Hollywoodu ale narazila na jiné praktiky
Herečka Asia Argento pochází z rodiny flmařů, v Hollywoodu ale narazila na jiné praktiky | Zdroj: Profimedia.cz

I když se Harvey Weinstein stáhnul z veřejného života, aby mohl zachraňovat ten rodinný, je zřejmé, že právě ten se mu hroutí současně s pověstí. Jeho manželka Georgina Chapman, zakladatelka úspěšné módní značky Marchesa, která obléká herečky na červený koberec, už se nechala slyšet, že podá žádost o rozvod. Stydí se za něj, doslova jí prý ze všech jeho neomluvitelných skutků puká srdce. Vedle toho se i bojí, že se od ní zákaznice odvrátí.

Harvey Weinstein a jeho žena Georgina Chapman. Byli spolu deset let a měli dvě děti
Harvey Weinstein a jeho žena Georgina Chapman. Byli spolu deset let a měli dvě děti | Zdroj: Profimedia.cz

To ostatně pocítila i návrhářka Donna Karan, byť už za svou značkou nestojí a věnuje se spíše charitě. Nevhodně se ale vyjádřila na obranu Weinsteina, v rozhovoru na červeném koberci totiž pronesla, že si za to ty ženy mohou tak trochu samy, čímž vyvolala vlnu odsudků. K častým reakcím na sociálních sítích pak také patřila výzva k bojkotu značky, která nese její jméno.

Návrhářka Donna Karan jako jedna z mála brání Weinsteina. Ovšem velmi nevhodnými argumenty
Návrhářka Donna Karan jako jedna z mála brání Weinsteina. Ovšem velmi nevhodnými argumenty | Zdroj: Profimedia.cz

Jak vidno, jméno Weinstein možná do minulého týdne nebylo tak známé, jména celebrit, které s ním různým způsobem spjaté jsou, však patří mezi nejznámější. George Clooney a Colin Firth už vyjádřili svá znechucení stejně jako Ben Affleck, který to ale na sociálních sítích okamžitě schytal od Rose McGowan – prý o producentově chlípném chování vůči ženám moc dobře věděl.

Herečka Rose McGowan je u nás známá především díky seriálu Čarodějky
Herečka Rose McGowan je u nás známá především díky seriálu Čarodějky | Zdroj: Profimedia.cz

Hollywoodu tak minulý týden prasknul vřed, který bobtnal téměř třicet let. Odhalil, jak složité je ve skutečnosti postavení hereček v této továrně na sny, vyvalil na nás hnis, o němž jsme si mylně mysleli, že snad už ani nemůže patřit do této doby (aha, tak role se skutečně získávají přes postel). Na druhou stranu, díky bohu, že je to venku! A že se to týká i nejvyšších VIP kruhů. Třeba konečně vznikne dostatečně odstrašující (a současně mobilizující) precedens pro všechny muže (a ženy), kterých se to také týká. I když nemají hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy...