svorto s.r.o.

svorto s.r.o. Zdroj: svorto s.r.o.

Bolí vás hlava, krční páteř, nebo vám otékají nohy? Na vině mohou být ploché nohy!

I když si to asi neuvědomujeme, i ploché nohy patří mezi vážné civilizační choroby. Alarmující je, že nějakou vadu nohou má dokonce více než 80 % populace! Pokud vás pravidelně bolí chodidla po náročnějším výšlapu nebo delším stání, máte pocity těžkých nohou či otoky, mohou být příčinou právě ploché nohy. 

Na vině je dědičnost i nezdravý životní styl

Ačkoliv jsou ploché nohy částečně vrozené, klenba se může začít propadat i bez této dispozice – ať už v dětství, nebo v dospělosti. Jednou z příčin může být špatně zvolená obuv. Zde asi moc nepotěšíme milovnice elegantních vysokých podpatků či extra pohodlných balerínek se zcela plochou podrážkou, tedy obuvi, která má na těchto problémech velký podíl.

svorto s.r.o.
svorto s.r.o. | Zdroj: svorto s.r.o.

Ohroženi jsou také zaměstnanci, kteří v práci své nohy běžně přetěžují, jako jsou prodavači nebo kadeřnice, a pozor by si měli dávat také lidé s nadváhou či cukrovkou. Na správný výběr obuvi bychom měli dbát především u dětí, když se chodidlo ještě vyvíjí, a nakupovat jen ve specializovaných obchodech. V tomto případě se šetřit opravdu nevyplatí.

svorto s.r.o.
svorto s.r.o. | Zdroj: svorto s.r.o.

Ploché nohy rozhodně nepodceňujte!

Při zanedbání léčby jsou ploché nohy častým původcem i dalších vážných ortopedických potíží, například deformací kloubu palce, kladívkových prstů či bolestivých „kuřích ok“.

svorto s.r.o.
svorto s.r.o. | Zdroj: svorto s.r.o.

Ortopedi radí zvýšit stimulaci nohou, např. chozením naboso po různě hrubém povrchu, speciálním cvičením nebo využitím ortopedických pomůcek. „Ortopedické vložky tvarují chodidlo do správného postavení a napomáhají tak snižovat bolest nejen nohou. My vyrábíme ortopedické vložky v mnoha provedeních a pro různé účely, aby si každý zákazník našel tu optimální,“ říká Radek Smeták, jednatel firmy svorto s.r.o., přední výrobce ortopedických vložek a pomůcek. Ty najdete v kvalitních lékárnách či zdravotnických potřebách, případně si můžete nechat na míru vyrobit speciální ortopedické vložky – jak běžné, tak i sportovní. Dobře radíme - nepodceňujte příznaky a včas se poraďte s odborníkem.

svorto s.r.o.
svorto s.r.o. | Zdroj: svorto s.r.o.

Více informací najdete na www.svorto.cz.