Stěhování vás nemusí připravit o spřízněné duše. Jak zůstat v kontaktu?

Stěhování vás nemusí připravit o spřízněné duše. Jak zůstat v kontaktu? Zdroj: Unsplash / Matthew Kane

Přátelství na dálku. Jak ho udržet?

Vaše kamarádka se stěhuje za mužem svých snů do Kodaně nebo si otevírá ordinaci na druhém konci Česka. Má vaše přátelství šanci to ustát? Víme, jak na to, aby vydrželo. 

Na internetu najdete celou řadu rad, jak udržet milostný vztah na dálku, ale jen velmi málo o tom, jak pěstovat vzdálená přátelství.

Sdělte si svá očekávání

Podle psychiatričky Irene Levine, autorky knihy Best Friends Forever, je dobré si na začátku otevřeně promluvit o tom, co od toho vy i vaše kamarádka očekáváte.

Jak často si budete telefonovat nebo psát? Budete se někdy navzájem navštěvovat?

Hodně vám může pomoci, když si například pro společné telefonáty domluvíte pevný, pravidelný čas - například v neděli večer. Tak se vám nikdy nestane, že by vás telefon od kamarádky vyrušil třeba na pracovní schůzce.

Pokračování 2 / 4

Sdílejte zážitky

Když se se svou kamarádkou vídáte pravidelně, máte celou řadu společných vzpomínek a velmi zblízka rozumíte tomu, co právě v tu chvíli prožívá. Jste bezprostředních svědkem jejích úspěchů i citových karambolů.

Ale když žijete stovky nebo tisíce kilometrů od sebe, snadno se můžete “vzdálit” i emocionálně. Aby se to nestalo, je důležité, abyste i nadále měly společné zážitky. Tedy, aby se vaše konverzace nescvrkla na pouhou výměnu informací.

Můžete například společně vyzkoušet nový sport - i když každá budete chodit do tělocvičny v jiném městě. Můžete si zajít ve stejný večer na stejný film. Anebo společně sledovat třeba předávání Oscarů. Vaše přátelství se tím bude dále rozvíjet.

Pokračování 3 / 4

Investujte energii

Nová přátelství často vznikají podobně jako láska na první pohled - prostě si padnete do oka. Okamžitě zjistíte, že s tou druhou dokážete snadno komunikovat a lehce se na sebe napojíte. Ovšem aby takové přátelství vydrželo, je potřeba ho pěstovat.

V případě přátelství na dálku to znamená, že vás to bude stát o něco víc času a peněz, než když vaše kamarádka bydlí za rohem. Alespoň jednou za rok si udělejte čas na osobní setkání, které nelze ničím nahradit.

Vidět se tváří v tvář znamená vstřebávat život toho druhého úplně jiným způsobem, než když si jen píše e-maily nebo skypujete. Zároveň tím sobě i kamarádce dáváte najevo, jak je pro vás přátelství důležité, což má i pozitivní symbolický význam.

Pokračování 4 / 4

Dejte najevo své emoce

Přátelství na dálku může být jedním z nejdůležitějších vztahů našeho života, právě proto, že si ho sami vybíráme. S kamarádkou, která bydlí za rohem, se možná vídáme jen proto, že je vždy po ruce. Ale kamarádka, která bydlí ve městě vzdáleném tisíc kilometrů, je vaší kamarádkou právě proto, že si obě vzájemného vztahu vážíte.

Nebojte se jí to proto dát najevo a i když to v přátelstvích nebývá příliš často zvykem, řekněte jí, co cítíte: “Tohle pro mě neudělá nikdo jiný než ty.” Nebo: “Díky tobě se cítím jako hvězda.” A věřte, že vaše přátelství může vydržet celý život.

Článek připravil časopis Moje psychologie.