Hlavní je se spolu umět zasmát!

Hlavní je se spolu umět zasmát! Zdroj: Shutterstock

Má váš vztah smysl? Zeptejte se sama sebe na tyto otázky!

Máte nový vztah, pyšně měníte facebookový stav na "zadaná" a cestou na schůzku se vznášíte patnáct centimetrů nad zemí? Gratulujeme, možná jste natrefila na toho pravého. Anebo ne? Položte si následujících osm otázek a budete mít jasno.

Vždycky jsem zastávala názor, že pokud si s tím druhým nedovedu představit zbytek života, je to ztráta času. Existují ale ještě další otázky, které vám mohou pomoci zjistit, jestli je váš přítel tím pravým. Tak například:

Pokračování 2 / 9

Chceme oba to samé?

Jeden z nejtěžších rozchodů je rozchod z rozumu. Mnohem lépe se smiřuje s tím, že váš přítel byl blbec, který za to nestojí, než s tím, že vztah musíte ukončit, protože každý chce něco jiného. Třeba vy dítě, a on ne. Jestli vám přítel řekne, že děti nechce, ať už z jakéhokoliv důvodu, je to pro vás vysoko zdvižený ukazováček. Budete se sice nějakou dobu snažit ho změnit, přesvědčit, že vy jste ta nejlepší na světě, se kterou by dítě měl mít. Ale bohužel častější variantou je, že on svůj názor nezmění. Pokud i po roce o zakládání rodiny stále nechce ani slyšet, poohlédněte se po potenciálním otci svých dětí raději někde jinde.

Co s tím, když on nechce rodinu?
Co s tím, když on nechce rodinu? | Zdroj: Pexels

Pokračování 3 / 9

Máme stejné nebo alespoň podobné koníčky?

Nemusíte si rozumět ve všech ohledech, mít naprosto stejný vkus jak hudební, tak třeba filmový. Ale v základech by se váš životní styl měl podobat, jinak se stane, že budete odděleně trávit příliš mnoho času, případně se navzájem nutit do něčeho, co vás nebaví. Neznamená to ale, že se musíte vzdát toho, co milujete. Občas je fajn být přes víkend sama, zatímco partner si užívá třeba na cyklo závodech se svými kamarády. Tolerance a ohleduplnost vůči druhému jsou ve vztahu také velmi důležité.

Nezáleží na tom, jaký koníček máte nejraději. Hlavně, abyste si našli společné zájmy se svým partnerem.
Nezáleží na tom, jaký koníček máte nejraději. Hlavně, abyste si našli společné zájmy se svým partnerem. | Zdroj: Pexels

Pokračování 4 / 9

Jakou máme oba představu o penězích?

Když jsem byla malá, pamatuji si, jak mi spolužačka na základní škole říkala, že rodiče se doma hádají kvůli penězům. Moc jsem si nedovedla představit, co je na tom tolik k hádkám, ale už tomu rozumím. Jestliže vy jste zvyklá bezhlavě utrácet, zatímco váš partner by si pro pětník nechal vrtat koleno, budou finance častým předmětem sporů. Stejně tak pokud si na začátku jasně nedefinujete, co kdo bude ve vašem společném životě platit. Nejhorší je dostat se do fáze, kdy se jeden z vás bude cítit ublíženě, že do vztahu investuje více než ten druhý. A to platí jak o penězích, tak o citech.

Je blbé, když on je spořílek, zatímco vám se peníze na kartě ani neohřejí.
Je blbé, když on je spořílek, zatímco vám se peníze na kartě ani neohřejí. | Zdroj: Pexels

Pokračování 5 / 9

Rozumím si s jeho rodinou a kamarády?

Jestli chcete poznat, s kým chodíte nebo žijete, poznejte jeho kamarády. Jsou totiž poměrně věrným odrazem partnera samotného. Pokud si nerozumíte s jeho přáteli a nechcete s nimi trávit čas, pak je něco špatně. To samé, jen v trochu vyšším gardu, platí i o jeho rodině, které se dřív nebo později jednoduše nevyhnete. Nikdo po vás nechce, abyste se svojí případnou potenciální švagrovou byly nejlepší kamarádky a s maminkou si volaly každý den, ale jestli spolu budete vycházet, ušetří to spousty hádek s vaším partnerem. A navíc – ať chcete nebo ne, postupem věku se čím dál víc podobáme právě svým rodičům.

Jestli vám jeho kamarádi připadají moc ulítlí a nemáte je rádi, budete mít problém.
Jestli vám jeho kamarádi připadají moc ulítlí a nemáte je rádi, budete mít problém. | Zdroj: Pexels

Pokračování 6 / 9

Máme stejný smysl pro humor?

Troufám si tvrdit, že je to jedna z nejdůležitějších esencí vztahu, i když ji často podceňujeme. Jenže pokud je vám blízký jemný sarkasmus, zatímco on ujíždí na šovinistických vtipech, s největší pravděpodobností se vaše cesty vždycky minou. Navíc podobný nebo stejný styl humoru je ukazatelem, že si budete rozumět i v důležitých věcech. A také dobrým prostředkem k usmiřování.

Hlavní je se spolu umět zasmát!
Hlavní je se spolu umět zasmát! | Zdroj: Shutterstock

Pokračování 7 / 9

Jsem to pořád já?

Je přirozené, že na začátku vztahu držíme své pravé já a projevujeme se více sofistikovaně, nebo naopak uvolněněji, než po pěti letech vztahu. To, že na zemi nestrpíte ponožku a po příchodu domů nesnášíte, když na vás někdo mluví, nepatří zrovna do seznamovacího PR balíčku. Nicméně i tak můžete na začátku vztahu rozeznat, jestli se se svým milým skutečně cítíte uvolněně a nehrajete si na něco, co nejste. Proto se sama sebe zeptejte a upřímně si odpovězte, jestli jste to po prvních rande skutečně vy, nebo spíš holka, kterou by chtěl mít váš nový přítel.

Zůstaňte sama sebou.
Zůstaňte sama sebou. | Zdroj: Pexels

Pokračování 8 / 9

Baví mě to s ním v posteli?

Nepodceňujte sexuální život. Jestliže si v posteli moc nevoníte a vzájemně se nedokážete sehrát nebo vás sex s novým partnerem neuspokojuje, bude vám to v budoucnu dělat problémy. A co hůř, jakmile potkáte někoho, kdo vás přitahuje, jen těžko odoláte. Jestli vám to v posteli neklape ani po pár týdnech, je nutné odhodit stud, promluvit si a zjistit, jestli se s tím dá něco dělat. Čím déle to budete protahovat, tím hůř pro obě strany.

Milostný život je základ vztahu.
Milostný život je základ vztahu. | Zdroj: Pexels

Video placeholde

Pokračování 9 / 9

Proč s ním jsem?

Na závěr byste si měla položit otázku, proč s vaším protějškem vlastně jste. Je to proto, že ho skutečně milujete a dovedete si s ním představit budoucnost? Nebo proto, že se v tu chvíli zrovna neobjevil nikdo vhodnější? Nebo snad proto, že potřebujete finanční jistotu, kterou vám on dodává? Buďte k sobě upřímná a odpovězte si, zda takový vztah má smysl, nebo ne.

Víte, proč spolu chodíte?
Víte, proč spolu chodíte? | Zdroj: Pexels