...

... Zdroj: istock.com

Jak se stát sběratelem vlastních zážitků? Nespoléhejte se na fotky!

Snad každý z nás v průběhu života něco sbíral, ať už známky či pohlednice. Sbírat ale v průběhu života můžeme i prožitky a vzpomínky. Jak se stát opravdovými sběrateli vlastních zážitků? 

Nespoléhejte na technologie

Fotografickou paměť nahradily fotografie. Počítače a telefony se proměnily v obsáhlé portfolio našich zážitků. Mnohem častěji si však prohlížíme obrazy, které se nám vtiskly do paměti a které můžeme přehrávat velmi snadno, bez jakéhokoli zařízení. Nová studie psycholožky Lindy Henkel potvrzuje, že předměty a situace, které fotografujeme, si zpětně nedokážeme vybavit tak dobře a s tolika detaily. Když fotíme, spoléháme se na záznam a ztrácíme pozornost. Navíc se mnohem více soustředíme na malý displej a nemáme tak přehled o celkové situaci. Určitě není špatné doplnit své zážitky pár fotografiemi. Zkuste ale přednostně, než vytáhnete telefon a začnete fotit, pozorovat a užít si to, co máte přímo před sebou.

Zapojte své smysly

Děti mají výbornou vizuální paměť. To je hlavním důvodem, proč obehrají rodiče v pexesu nebo znají dopředu každou stránku obrázkové knížky. Důležitost dalších smyslů se ale věkem prohlubuje a naše paměť nesouvisí pouze s tím, co pozorujeme. Naopak nejsilnější schopnost vyvolat vzpomínky nám dávají vůně. Zapojte během dne všechny své smysly. Soustřeďte se na chuť oběda, přivoňte k rozkvetlým stromům nebo večernímu čaji. Smysly jsou spouštěčem pocitů a citově zabarvené zážitky jsou těmi nejsilnějšími vzpomínkami.

Využijte svou představivost

Součástí přijímacích zkoušek vysokých škol bývá často test paměti. Studenti si vytáhnou papír, na kterém je v pár slovech popsáno několik osob. Během chvíle si mají zapamatovat co nejvíce informací – Petr, 35 let, právník, rád hraje fotbal. Poté uloží papír a věnují se zbytku testu, na jehož konci se musí rozpomenout „co rád dělá právník?“ Osvědčeným způsobem, jak test nejlépe zvládnout, je vizualizace. Zkuste si představit Petra, kterého znáte, oblečte ho v mysli do košile, jako seriózního právníka, který se musí převléknout a vzít si kopačky. Každý v sobě má schopnost vytvářet vlastní vzorce a představy.

Překročte svou komfortní zónu

Na dovolené a jiné velké události intenzivně vzpomínáme. Všední den v porovnání s cestou do zahraničí nebo velkou rodinnou oslavou může působit nezajímavě a není důvod pro jeho zapamatování. Tím se ale začnou jednotlivé dny slévat dohromady. Překračujte každý den po troškách svou komfortní zónu. Souhlaste s moderováním akce, oblékněte si sukni nad kolena, přihlaste se na běžecký maraton. Právě posouváním komfortu se stanou obyčejné dny zaručeně nezapomenutelnými a vy získáte cenné kousky do své sbírky zážitků.

Článek vyšel v magazínu Moje psychologie!