Zdravé velikonoční menu, které vám zachutná
Cizrnová omeleta anebo zdravá nádivka - vsadíme se, že chutné velikonoční menu od České veganské společnosti mile překvapí i zapřísáhlé masožravce.
Pokud toužíte po tradičních velikonočních pokrmech, jako je třeba nádivka, můžete si je připravit novým způsobem ze zdravých ingrediencí, které vám dodají všechny potřebné živiny. Na nádivku s tempehem a kopřivami budete potřebovat:
2 veky,
1 balení tempehu,
150 g mladých kopřiv,
0,5 l rostlinného mléka,
4 lžíce hrachové mouky,
2 lžičky černé soli,
lžičku kurkumy,
lžičku mleté cibule,
lžičku mletého česneku,
dle chuti pepř a mletý muškátový oříšek
⠀
Postup: Rostlinné mléko ohřejeme a rozmícháme v něm koření: sůl, pepř, muškátový oříšek, kurkumu, česnek a cibuli. Veky nakrájíme na kostičky a přidáme k mléku, promícháme. Nakrájený tempeh osmažíme, poté přidáme nakrájené listy kopřiv nebo jiné zelené bylinky, podlijeme vodou a podusíme, poté přisypeme k vece. Hrachovou mouku rozmícháme v troše vody, nalijeme k vece a promícháme. Směs přemístíme do formy a pečeme přibližně 40 minut na 200 °C do zlatova. Po upečení necháme vychladnout.
Na sváteční tabuli nesmí chybět ani něco sladkého na zub. Chcete-li se držet tradice, upečte velikonočního beránka. Budete potřebovat:
2 a 3/4 hrnku polohrubé mouky,
1 hrnek rostlinného jogurtu,
1 hrnek rostlinného mléka,
1 a ½ hrnku cukru,
¾ hrnku oleje,
šťávu z půlky citronu,
2 lžíce rumu,
½ vanilkového lusku,
1 a ½ lžičky kypřicího prášku,
1 a ½ lžičky jedlé sody,
špetku soli,
rostlinný tuk na vymazání formy
Postup: V míse smícháme mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu, sůl a cukr. Ve druhé míse vyšleháme jogurt, mléko, olej, citronovou šťávu, rum a zrníčka vanilkového lusku. Obě směsi opatrně promícháme a nalijeme do tukem vymazané formy na beránka. Pečeme asi 45 minut na 180 °C.
Do jídelníčku můžete zařadit například cizrnovou omeletu. Potřebovat na ni budete:
½ hrnku cizrnové mouky,
⅔ hrnku vody,
2 lžíce lahůdkového droždí,
½ lžičky soli (+ špetka černé soli pro vajíčkovou chuť),
½ hrnku zeleniny (např. žampiony, paprika, hrášek),
pepř, kurkumu, olej
Postup: V míse připravíme těsto z cizrnové mouky, vody, soli, lahůdkového droždí, kurkumy a pepře. Zeleninu krátce orestujeme na pánvi s trochou oleje a poté přimícháme do těsta. Polovinu směsi dáme na pánev a opékáme z obou stran přibližně 4 minuty na mírném plameni. Podáváme s čerstvým zeleninovým salátem.