Ženy.cz - Zdravé velikonoční menu, které vám zachutná
 

Zdravé velikonoční menu, které vám zachutná

2. dubna 2021 • 06:00
Nádivka s tempehem oživí váš stůl • Foto: archiv ČVS

Cizrnová omeleta anebo zdravá nádivka - vsadíme se, že chutné velikonoční menu od České veganské společnosti mile překvapí i zapřísáhlé masožravce. 

Pokud toužíte po tradičních velikonočních pokrmech, jako je třeba nádivka, můžete si je připravit novým způsobem ze zdravých ingrediencí, které vám dodají všechny potřebné živiny. Na nádivku s tempehem a kopřivami budete potřebovat:

2 veky, 

1 balení tempehu, 

150 g mladých kopřiv, 

0,5 l rostlinného mléka, 

4 lžíce hrachové mouky, 

2 lžičky černé soli, 

lžičku kurkumy, 

lžičku mleté cibule, 

lžičku mletého česneku, 

dle chuti pepř a mletý muškátový oříšek

Postup: Rostlinné mléko ohřejeme a rozmícháme v něm koření: sůl, pepř, muškátový oříšek, kurkumu, česnek a cibuli. Veky nakrájíme na kostičky a přidáme k mléku, promícháme. Nakrájený tempeh osmažíme, poté přidáme nakrájené listy kopřiv nebo jiné zelené bylinky, podlijeme vodou a podusíme, poté přisypeme k vece. Hrachovou mouku rozmícháme v troše vody, nalijeme k vece a promícháme. Směs přemístíme do formy a pečeme přibližně 40 minut na 200 °C do zlatova. Po upečení necháme vychladnout.

Beránek nesmí na Hod boží chybět Beránek nesmí na Hod boží chybět Autor: archiv ČVS

Na sváteční tabuli nesmí chybět ani něco sladkého na zub. Chcete-li se držet tradice, upečte velikonočního beránka. Budete potřebovat: 

2 a 3/4 hrnku polohrubé mouky, 

1 hrnek rostlinného jogurtu, 

1 hrnek rostlinného mléka, 

1 a ½ hrnku cukru, 

¾ hrnku oleje, 

šťávu z půlky citronu, 

2 lžíce rumu, 

½ vanilkového lusku, 

1 a ½ lžičky kypřicího prášku, 

1 a ½ lžičky jedlé sody, 

špetku soli, 

rostlinný tuk na vymazání formy

Postup: V míse smícháme mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu, sůl a cukr. Ve druhé míse vyšleháme jogurt, mléko, olej, citronovou šťávu, rum a zrníčka vanilkového lusku. Obě směsi opatrně promícháme a nalijeme do tukem vymazané formy na beránka. Pečeme asi 45 minut na 180 °C.

Omeletu podávejte s čerstvým salátem Omeletu podávejte s čerstvým salátem Autor: archiv ČVS

Do jídelníčku můžete zařadit například cizrnovou omeletu. Potřebovat na ni budete: 

½ hrnku cizrnové mouky,

 ⅔ hrnku vody, 

2 lžíce lahůdkového droždí, 

½ lžičky soli (+ špetka černé soli pro vajíčkovou chuť), 

½ hrnku zeleniny (např. žampiony, paprika, hrášek), 

pepř, kurkumu, olej

Postup: V míse připravíme těsto z cizrnové mouky, vody, soli, lahůdkového droždí, kurkumy a pepře. Zeleninu krátce orestujeme na pánvi s trochou oleje a poté přimícháme do těsta. Polovinu směsi dáme na pánev a opékáme z obou stran přibližně 4 minuty na mírném plameni. Podáváme s čerstvým zeleninovým salátem.

Autor:Ženy.cz
Jdi na homepage Zpět na začátek

Horoskopy