beránek

beránek Zdroj: archiv ČVS

Nádivka s tempehem oživí váš stůl
Omeletu podávejte s čerstvým salátem.
3
Fotogalerie

Zdravé velikonoční menu, které vám zachutná

Cizrnová omeleta anebo zdravá nádivka - vsadíme se, že chutné velikonoční menu od České veganské společnosti mile překvapí i zapřísáhlé masožravce. 

Pokud toužíte po tradičních velikonočních pokrmech, jako je třeba nádivka, můžete si je připravit novým způsobem ze zdravých ingrediencí, které vám dodají všechny potřebné živiny. Na nádivku s tempehem a kopřivami budete potřebovat:

2 veky,

1 balení tempehu,

150 g mladých kopřiv,

0,5 l rostlinného mléka,

4 lžíce hrachové mouky,

2 lžičky černé soli,

lžičku kurkumy,

lžičku mleté cibule,

lžičku mletého česneku,

dle chuti pepř a mletý muškátový oříšek

Postup: Rostlinné mléko ohřejeme a rozmícháme v něm koření: sůl, pepř, muškátový oříšek, kurkumu, česnek a cibuli. Veky nakrájíme na kostičky a přidáme k mléku, promícháme. Nakrájený tempeh osmažíme, poté přidáme nakrájené listy kopřiv nebo jiné zelené bylinky, podlijeme vodou a podusíme, poté přisypeme k vece. Hrachovou mouku rozmícháme v troše vody, nalijeme k vece a promícháme. Směs přemístíme do formy a pečeme přibližně 40 minut na 200 °C do zlatova. Po upečení necháme vychladnout.

beránek
beránek | Zdroj: archiv ČVS

Na sváteční tabuli nesmí chybět ani něco sladkého na zub. Chcete-li se držet tradice, upečte velikonočního beránka. Budete potřebovat:

2 a 3/4 hrnku polohrubé mouky,

1 hrnek rostlinného jogurtu,

1 hrnek rostlinného mléka,

1 a ½ hrnku cukru,

¾ hrnku oleje,

šťávu z půlky citronu,

2 lžíce rumu,

½ vanilkového lusku,

1 a ½ lžičky kypřicího prášku,

1 a ½ lžičky jedlé sody,

špetku soli,

rostlinný tuk na vymazání formy

Postup: V míse smícháme mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu, sůl a cukr. Ve druhé míse vyšleháme jogurt, mléko, olej, citronovou šťávu, rum a zrníčka vanilkového lusku. Obě směsi opatrně promícháme a nalijeme do tukem vymazané formy na beránka. Pečeme asi 45 minut na 180 °C.

Omeletu podávejte s čerstvým salátem.
Omeletu podávejte s čerstvým salátem. | Zdroj: archiv ČVS

Do jídelníčku můžete zařadit například cizrnovou omeletu. Potřebovat na ni budete:

½ hrnku cizrnové mouky,

⅔ hrnku vody,

2 lžíce lahůdkového droždí,

½ lžičky soli (+ špetka černé soli pro vajíčkovou chuť),

½ hrnku zeleniny (např. žampiony, paprika, hrášek),

pepř, kurkumu, olej

Postup: V míse připravíme těsto z cizrnové mouky, vody, soli, lahůdkového droždí, kurkumy a pepře. Zeleninu krátce orestujeme na pánvi s trochou oleje a poté přimícháme do těsta. Polovinu směsi dáme na pánev a opékáme z obou stran přibližně 4 minuty na mírném plameni. Podáváme s čerstvým zeleninovým salátem.