Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Profimedia.cz

I láska k mamince prochází žaludkem. Připravte té své ke Dni matek sladký dárek

Den matek se ve světě slaví různě. Věděli jste, že třeba Francouzi zvou své mámy na domácí hostinu? Pokud se na velké vaření necítíte, zkuste ji letos alespoň kromě kytice podarovat poctivým domácím moučníkem. Zkuste třeba skvělé tiramisu podle receptu známé foodblogerky Svatavy „Coolinářky“ Vaškové.

S oslavou Dne matek se v Česku tradičně pojí kytice a bonboniéra. Ale například Francouzi své maminky zvou domů na sváteční oběd nebo večeři, Britové je zase rádi překvapí snídaní do postele nebo si užívají společné chvíle při pečení nějaké sladké dobroty. Zkuste se jimi letos inspirovat a věnujte mamince místo pugétu cenný společný čas nebo ji potěšte vlastnoručně upečeným moučníkem. Určitě jí to vykouzlí úsměv na tváři.

Pokud se kvůli drahé elektřině momentálně snažíte troubu či sporák příliš nepoužívat, máme pro vás dobrou zprávu – právě tyto spotřebiče nijak velkými žrouty energie nejsou, navíc si stačí osvojit pár jednoduchých zásad úsporného pečení. „Pokud chceme při pečení šetřit energiemi, je důležité nenechat troubu se zbytečně dlouho předehřívat, udržovat ji v čistotě, neotvírat během pečení dvířka a vybrat si kvalitní nádobí a formy. Například kovové formy by měly mít tenké stěny, které zaručí, že se teplo k pokrmu snadno dostane. V takovém případě lze dokonce snížit dobu pečení, což k úspoře elektřiny také přispěje,“ doporučuje Barbora Kovandová, výkonná ředitelka společnosti Blex, která se specializuje na výrobu a prodej kuchyňského náčiní a je také výhradním distributorem italských forem značky Guardini pro Českou a Slovenskou republiku.

Pokud váháte, co by chuťové pohárky vaší maminky potěšilo, máme pro vás inspiraci. Zkuste pro ni připravit luxusní, avšak jednoduchou italskou klasiku – výborné domácí tiramisu. Recept pro vás připravila foodblogerka Svatavy Vašková alias Coolinářka.

Suroviny na tiramisu:

  • 4 vejce

  • 500 g mascarpone

  • 1 sáček cukru s mandlovou příchutí

  • 3 lžíce krupicového cukru

  • 40 ml likéru Amaretto

  • špetka soli

  • 150 ml espressa

  • 200 g cukrářských piškotů

kakao

V hlubokém talíři si připravte černou kávu, nechte ji vychladnout a přidejte do ní Amaretto. Oddělte bílky od žloutků. Bílky se špetkou soli vyšlehejte v tuhý sníh. V jiné míse vyšlehejte žloutky s krupicovým a mandlovým cukrem do husté světlé pěny. Do ní postupně jemně zašlehejte mascarpone. Nakonec do krému lžící vmíchejte bílkový sníh. Na dno pekáče nandejte cukrářské piškoty, které předtím krátce namočte v kávě (opravdu jen ťuknout o hladinu, aby se příliš nerozmočily). Na piškoty nandejte polovinu krému, znovu vrstvu piškotů namočených v kávě, na ně zbylý krém, který můžete nanést pomocí cukrářského sáčku. Nakonec povrch posypte kakaem.

BLEX, a.s.
BLEX, a.s. | Zdroj: Profimedia.cz

Využijete: Zapékací mísa Guardini Chocoforme 22 x 28 x 4,7cm

Kvalitní formu využijete jako plech k přípravě moučníků i jako pekáč pro oblíbená zapékaná jídla. Praktický široký okraj usnadňuje manipulaci. Výborné vlastnosti nepřilnavého povrchu jsou zárukou vynikajících výsledků při pečení i snadného čištění po použití. Díky designu a modernímu barevnému provedení zkrášlí každou kuchyň a při servírování každý stůl.

Cena 236 Kč. Dostupné na e-shopu Kulinaria zde.