Odlehčené silvestrovské chlebíčky třikrát jinak: Který se stane vaším favoritem?
Obložené chlebíčky jsou česká klasika. Pokud ale neholdujete těm s pochoutkovým salátem nebo salámem, máme pro vás příjemně osvěžující verzi z avokáda na tři způsoby. Příprava není žádná věda a na silvestrovské party se po nich zapráší.
Ingredience:
2 avokáda ready to eat, 3 vrchovaté lžičky tučného jogurtu nebo zakysané smetany (min. 10 % tuku), 1 malý stroužek česneku, šťáva z ½ citronu, 3 lžičky sójové omáčky vhodné k sushi, ½ lžičky soli, čerstvě mletý pepř
Na další zdobení: sázené křepelčí vajíčko, klíčky, černý sezam, sušená šunka, semínka granátového jablka, rajčata, mozzarella, bazalka nebo koriandr
Na videorecept se podívejte zde:
Postup:
Avokádo podélně nakrojte nožem až k pecce. Oběma rukama vezměte obě půlky a točte jimi proti sobě. Tupý nůž zasekněte do pecky a vyndejte ji. Slupku oloupejte rukama nebo vnitřek vydlabejte lžičkou.
Zelenou avokádovou dužninu vložte do mixéru. Přidejte tučný jogurt nebo zakysanou smetanu, česnek, citronovou šťávu, sójovou omáčkou, sůl a čerstvě mletý pepř. Promixujte, podle zralosti avokáda budete mít buď pastu, nebo tataráček.
Rozehřejte pánev a pečivo (veka, bílé italské, tmavý chléb) na troše oleje z jedné strany opečte. Opečenou stranou nahoru ho nechte vychladnout a poté pomažte avokádovou pomazánkou.
Tipy na dozdobení: Vejce, klíčky a černý sezam jsou klasika, dohromady hezky sedí také sušená šunka a semínka granátového jablka. Lahodnou kombinací je i dozdobení mozzarellou, rajčaty a bazalkou nebo koriandrem.