O programování je mezi ženami čím dál větší zájem

O programování je mezi ženami čím dál větší zájem Zdroj: Profimedia.cz

Změňte svou profesi! IT není jen pro muže

Také si pod pojmem IT představíte jedině umaštěného kluka v brýlích s ponožkami v sandálech? Je pro vás programování říše nul a jedniček, něco jako Matrix? Tak vám možná ujíždí vlak. Přesvědčí vás o tom holky z neziskovky Czechitas. 

Dnes už si bez informačních technologií nedokážeme život představit, naprostá většina z nás má email, aplikace na mobilu a účet na Facebooku. Svět informačních technologií přináší obrovský počet dobře placených míst a ty obsazují z 98 % muži.

Toto takřka monogamní odvětví se snaží změnit různé neziskové organizace. V rámci Česka jsou nejaktivnější Czechitas, které učí zdarma nebo za nízký poplatek ženy programovat, grafický design nebo datovou analytiku. Právě na rozjezd komplexního vzdělávání v datové analytice získaly Czechitas grant od společnosti Google.org (filantropická část Google).

Kurzy už tak nejsou jen záležitostí jednoho víkendu stráveného programováním, ale dají se srovnat s distančním studiem na vysoké škole – jsou koncipovány jako 12týdenní intenzivní výuka zakončená závěrečnou prací a její obhajobou. V průběhu studia navíc „studentky“ získávají praktické dovednosti v partnerských firmách, kde absolvují stáže.

Během Akademie, ale i po skončení, tým kariérních poradců Czechitas navíc pomáhá s propojováním absolventek do IT firem, kde si ženy mohou splnit své přání – změnit práci a stát se třeba právě datovou analytičkou.

Na konci března 2017 skončil pilotní studijní kurz Digitální akademie. A byl velmi úspěšný. Dokončí jej 26 z 30 přihlášených. Účastnice navíc získají na konci kurzu certifikát, který bude prokazovat, co všechno v oblasti datové analýzy zvládají. Umění porozumět datům – zpracovat a analyzovat je k zodpovězení businessových otázek. Do pár let se bez takových znalostí neobejde žádná pracovní pozice.

Další kurz Digitální akademie startuje v Brně už 15. května a počet míst je omezen na 30 a nyní je nejvhodnější čas se přihlašovat.