archiv Michala Horáčka

archiv Michala Horáčka Zdroj: archiv Michala Horáčka

Jak se z montéra stala hvězda. Příběhy „neznámých“ Čechů, kteří nás mohou inspirovat

Třicet let psal verše a Petr Hapka je zhudebňoval. Když už Petr skládat nemohl, musel Michal Horáček začít hledat nové talentované spolupracovníky. Ale kde a jak? Objevila se tak myšlenka: Není snad talent všude? A hlavně na internetu!

A tak jsem texty svých balad začal dávat na web s výzvou, ať se je pokusí zhudebnit každý, koho inspirují. Mezi prvními mi pár svých skladeb poslal člověk, který se v úvodu mailu představil: HYNEK KOLONIČNÝ, montér ve výrobě z Českého Těšína.

Čekal jsem skladatele, ne montéra. A tak si mi do poslechu dvakrát nechtělo. Pak jsem si to samozřejmě pustil… a hrozně se zastyděl. To byla tak osobitá, srdečná muzika! Nakonec to dopadlo tak, že Hynkovy věci zpívají na albu Český kalendář Bára Basiková, Aneta Langerová nebo Zdeněk Svěrák. Má svých skladeb na tom albu nejvíc ze všech mých nově nalezených kolegů.

archiv Michala Horáčka
archiv Michala Horáčka | Zdroj: archiv Michala Horáčka

Máme v sobě tolik předsudků… Kde je psáno, že montér ve výrobě nemůže být zároveň i citlivým uměleckým tvůrcem? Nebo čímkoli jinak zajímavým? Naše země neoplývá přírodními zdroji jako je zlato nebo ropa, postrádáme dokonce i moře. Abychom se prosadili, musíme využít ten přírodní zdroj, který máme: vlastní schopnosti.

K tomu je potřeba dvou věcí: jednak nabídnout tvořivým lidem šanci, jednak je pobídnout k tomu, aby ve své schopnosti uvěřili. Pokud se to stane, Česko zbohatne. Duchovně i materiálně. Bude to Česko, které si přeju – pro sebe, pro své děti a pro nás všechny dohromady.

Jasně, že máme na víc, protože každý je někdo. Uvěřme v to. Pak vyhrajeme.

Michal Horáček

Zadavatel: Máme na víc, zapsaný spolek Zpracovatel: Ewing PR