...

... Zdroj: iStock.com

5 typů ukrutně nudných lidí. Nejste mezi nimi?

Zamysleli jste se nad tím, proč je s některými lidmi zábava a někteří vás ukrutně nudí? Když se nad tím člověk zamyslí, tak to není jen o tom, co jedni v životě zažívají a jak barvitě dokáží své historky vylíčit. Protože i takový věčný vypravěč a vtipálek, který se rád poslouchá, dokáže jednoho pěkně otrávit. Nudní lidé se totiž vyznačují úplně jinými vlastnostmi. Víte, které to jsou?

Když se zamyslíme nad tím, co nás u přátel nudí, většina z nás se shodne: dlouhé historky bez pointy, sebestřednost, omílání toho samého dokola. Ale také nás nudí ti, kteří člověku nedají žádný podnět – ať už jako inspiraci nebo jen k zamyšlení. Jací lidé patří mezi největší nudaře?

1. Ti, kteří nejsou schopni reagovat na své okolí

Nudní lidé nám mohou v jistých chvílích připadat až neuvěřitelně sociálně natvrdlí. Jsou schopni pokračovat ve vyprávění zdlouhavých a trapných historek i přesto, že jim okolí dává gesty i slovy najevo, že už to dlouho nevydrží. Jsou to situace, ve kterých vy byste už dávno lezli hanbou pod stolem. Ne tak nudaři – ačkoliv jsou jasně vyzváni k ukončení vyprávění, klidně se usmějou a řeknou: "To ale ještě není všechno!"

2. Ti, kdo extrémně řeší, co si o nich myslí druzí

Toto je jiný typ nudařů: Jsou to lidé, kteří se tak strašně bojí toho, co si o nich druzí myslí, že pro jistotu neřeknou své názory nahlas nebo si radši nemyslí nic. "Jak chceš", "jak myslíš", to jsou jejich nejčastější odpovědi. Vražedně často používají větu "to je super", která s přehledem utne jakoukoliv zajímavou konverzaci. Smysluplné rozhovory probíhají většinou tak, že lidé si názory vyměňují, že spolu nesouhlasí a podněcují se k přemýšlení o věcech z pohledu někoho jiného.

3. Věční stěžovači

Každý má někdy problém nebo horší období, každý si někdy musí postěžovat. Ale jsou lidé, kteří si stěžují dokolečka na to samé. Nejčastěji, že je k nim svět nespravedlivý, že jsou věční smolaři a že se jim "dějou špatné věci". A na jakýkoliv pokus o řešení problému odpovídají často: "To nebude fungovat." "Něco podobnýho jsem zkoušel a nešlo to." A vy za týden na další schůzce posloucháte stejnou litanii stížností a víte přesně, co bude následovat.

Má kamarádka má u těchto lidí pravidlo: třikrát a dost. Třikrát je vyslechne a pokusí se pomoci nebo najít řešení. Pokud nedojde k posunu, kontakt s takovými lidmi přeruší nebo omezí. Nikdy toho nelitovala.

4. Lehcí narcisové

Jejich zaujetí sebou samými se často projevuje během rozhovoru. Výchova jim sice nedovolí hovořit stále, a tak vám dají prostor. Jakmile ale začne povídat někdo jiný nebo jakmile se téma trochu stočí od věcí, které je zajímají, začnou jejich oči bloudit po místnosti a vy vidíte, že neposlouchají. A můžete se spolehnout, že hovor nebude nijak navazovat nebo plynout, ale že až přijdou na řadu, začnou zase o tom, co zajímá je. Nepamatují si jména vašich dětí, partnerů a ani to, co jste jim říkali nedávno. A to se opravdu nedá vydržet moc dlouho.

5. Lidé, kteří milují jistotu

Jistota, stabilita, klid. To jsou životní hodnoty takových lidí a vy víte, kde je v určitou denní i noční dobu najdete. V kavárně si vždycky dají to samé pití i jídlo, na dovolenou jedou vždycky tam, kde už to mají ozkoušené, mají své oblíbené filmy, knížky a hrstku historek, se kterou si vystačí zřejmě už napořád. Jejich oblíbenou větou je "Mně to tak vyhovuje" nebo "To už by bylo na mne moc."

Samozřejmě, ne každý kamarád musí sršet podněty nebo nápady, které chcete s chutí zkoušet. A pokud jim to opravdu vyhovuje, fajn. Někdy ale bývá příliš náročné strávit s takovými lidmi delší čas. Vystoupit ze své komfortní zóny není jednoduché, ale většina z těch, co to udělali, ví, že je to posunulo dál. Zkusme to také: Třeba tím, že se s těmito nudnými lidmi budeme stýkat méně, přestože jsou to přátelé z mládí. Je těžké jim říct: Nesejdeme se. Odměnou nám ale může být víc času na sebe nebo na setkání s lidmi, kteří jsou pro nás opravdovou inspirací.