Avokádo nesmí v exotickém salátu chybět

Avokádo nesmí v exotickém salátu chybět Zdroj: iStock

Zelený čtvrtek: Vyzkoušejte veganskou holandskou omáčku z avokáda!

Zelený čtvrtek je tu. A co může být zelenějšího než avokádo, medvědí česnek, špenát a bazalka? Když se tohle všechno smíchá dohromady, je z toho super veganská holandská omáčka! Bezvadná bude i v létě k rybám, kuřeti či zelenině.

Suroviny: 1 hnědé avokádo ready-to-eat, 1 jarní cibulka, hrst medvědího česneku (nebo baby špenátu plus ½ stroužku česneku), pár lístků oblíbené měkké čerstvé bylinky (např. bazalka, koriandr, máta nebo estragon…), 30 ml bílého vinného octa, cca 250 ml vody, 2–3 lžíce olivového oleje extra virgin (možno vynechat), sůl, šťáva z ½ citronu a čerstvě mletý pepř

Postup:

1. Do rendlíku vlijte trochu vinného octa, nechte ho odvařit a mezitím rozpůlte avokádo a vyjměte pecku. Nakrájejte ho na větší kusy.

2. Překrájejte jarní cibulku a medvědí česnek (případně místo něj špenát a česnek).

3. Avokádo, cibulku a medvědí česnek vsypte do rendlíku. Trochu osolte a přidejte vodu. Nechte 1–2 minuty provařit. Přendejte do mixéru a klidně přidejte další bylinku – bazalku, estragon...

4. Pokud vám nebude stačit voda, ohřejte si ji v rychlovarné konvici. S tekutostí omáčky to však nepřehánějte – měla by mít konzistenci holandské omáčky.

5. Ochutnejte, přilijte citronovou šťávu, případně dosolte. Ještě jednou přemixujte a rychle servírujte.

Tip: Avokádová omáčka je skvělá jak horká, tak vlažná. Finálně můžete doladit kapkou olivového oleje a čerstvě mletým pepřem. Omáčka se hodí ke grilované zelenině, pošírovaným vajíčkům, rybám, kuřeti... Dobrou chuť!