Zdravý oběd: Luštěninový salát s rukolovým pestem a krutony
Salát k obědu nebo k večeři rozhodně nemusí být nuda! Vyzkoušejte třeba ten náš, který je plný vydatných luštěnin a dochucený výborným domácím pestem.
Suroviny: 400 g bílých sterilovaných fazolí, 400 g sterilované cizrny, 1 červená cibule, 3 hrsti rukoly, 1 hrst řeřichy a citronová kůra z jednoho citronu
Pesto: 3 hrsti rukoly, 70 g mandlí, citronová kůra z půlky citronu, 2 stroužky česneku, 80 ml olivového oleje, 20 g parmazánu, sůl a mletý pepř dle chuti
Krutony: 1 bageta, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce másla, 1 lžíce jemně nasekané petrželky a 1 lžíce tymiánu
Postup:
1. Připravte krutony. Bagetu nakrájejte na kostičky, v míse promíchejte s olejem a rozpuštěným máslem. Přidejte nadrobno nasekané bylinky a kousky pečiva ve směsi důkladně obalte. Rozložte na plech a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 15 minut.
2. Umixujte pesto. Do mixéru nebo food processoru dejte nejprve rukolu, pak mandle, citronovou šťávu a kůru, rozdrcený česnek a asi 80 ml olivového oleje. Důkladně rozmixujte, přidejte nastrouhaný parmazán a opět mixujte. Konzistenci upravte trochou olivového oleje, měla by být spíše řidší. Pesto dochuťte solí a pepřem.
3. Z fazolí a cizrny slijte nálev a dejte je do velké mísy. Přidejte na tenké klínky pokrájenou cibuli a rukolové pesto. Důkladně promíchejte, aby se luštěniny v pestu dobře obalily. Přidejte rukolu a krutony, teď už stačí promíchat jen zlehka. Každou porci ještě doplňte poctivou dávkou řeřichy a jemně nastrouhanou citronovou kůrou.