.

. Zdroj: Herbalife Czech Republic s.r.o.

Víte, jak používat suplementy na podporu zdraví a zlepšení sportovních výkonů?

Správné načasování hraje roli u spousty činností. Platí to také pro užívání suplementů na cvičení i lepší zdraví obecně. Slupnout jednu nebo více tablet ráno hned po snídani je sice nejjednodušší a nejrychlejší, ale zdaleka ne tak účinné, jako když si dávkování důkladně promyslíte předem.

Některé vitamíny, minerály a další živiny jsou natolik významné pro zdraví, že je doporučeno přijímat je nejen z potravin, ale i suplementů. Málokdo si je však vědom toho, jak významné jsou vedle konkrétních látek také čas a okolnosti, kdy se během dne užívají.

Účelem suplementů není náhrada zdravé stravy

Nejprve je důležité pochopit, že účelem suplementů je zdravý jídelníček doplnit. Neznamená to, že při užívání základních suplementů se můžete dál stravovat nezdravě. Za hlavní zdroj všech životně důležitých živin je stále považován pestrý a vyvážený jídelníček bohatý na různé druhy zeleniny a ovoce.

Doplňky stravy pomáhají organismu dodat potřebné množství vybraných živin. Než se však do užívání suplementů na cvičení i pro lepší zdraví obecně pustíte, poraďte se se svým lékařem, který ve svých doporučeních zohlední váš zdravotní stav a případně i léky, užíváte-li nějaké.

Čtěte návody a dodržujte doporučené dávkování

Doplňky stravy nepodléhají přísné legislativě tak jako léky. I ony však mohou při nesprávném užívání uškodit zdraví. Je zásadní dodržovat doporučené dávkování uvedené na obalu nebo dle přiloženého návodu. Nikdy nepřekračujte maximální doporučené dávky.

Většina suplementů se má užívat při nebo po jídle a zapít je vodou. Tělo lépe vstřebá živiny a u doplňků užívaných nalačno navíc hrozí vznik nevolnosti či podráždění trávicího traktu. Týká se to zejména suplementů obsahující hořčík, železo a rybí tuk.

Suplementy, které by se měly užívat ráno

Většina lidí po ránu trpí nedostatkem bílkovin, zatímco odpoledne a večer jich přijímá příliš. Skvělý způsob, jak začít nový den, proto představuje vyvážený proteinový koktejl, který tělu dodá potřebnou energii a navíc podpoří imunitní systém.

Do ranního rituálu zapojte kvalitní multivitamin, který má na zdraví celé spektrum účinků. Kromě pozitivního vlivu na zdravý imunitní systém, je to také lepší trávení a funkce mozku, odolnost vůči vyčerpání i depresím a mnoho dalších.

Suplementy na cvičení užívejte před nebo po tréninku

Během dne se zaměřte na suplementy pro sportovce sloužící k doplnění energie, zlepšení sportovního výkonu a vytrvalosti, udržení a podpoře růstu svalové hmoty nebo urychlení spalování tuků.

K nejužívanějším suplementům na cvičení patří různé proteinové koktejly, vyvážená jídla v prášku a tyčinky, a omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají snižovat hladinu špatného cholesterolu, mírní zánětlivé procesy a brání katabolismu svalové hmoty u sportovců.

Osvědčeným fitness suplementem je kreatin používaný jako zdroj energie pro svaly, které chrání, podporuje jejich růst a zlepšuje celkový sportovní výkon. Z minerálů je vhodné užívat hořčík a zinek, které patří k nejvíce deficitním živinám.

Nezapomínejte na odpočinek a kvalitní spánek

Významnou roli v péči o celkové zdraví zastává odpočinek a spánek. I ten podpoří celá řada suplementů. Například hořčík pomáhá večer uvolnit mysl i tělo, a může tak podpořit usínání. Účinným doplňkem pro lepší spánek je také melatonin.

Pro pevné zdraví je důležitá každodenní rutina zahrnující zdravé jídlo, regeneraci a spánek a různé fyzické aktivity. Pokud do této rutiny zapojíte suplementy užívané ve vhodnou dobu, maximálně podpoříte své zdraví, výkony i spánek. Vysoce kvalitní suplementy na cvičení a zdraví zakoupíte v rámci distributorské sítě Herbalife Nutrition.