Tyhle dobroty obsahují samé zdravé suroviny, hlavně ořechy a ovoce. Pochutnáte si, doplníte energii a není třeba přitom trpět výčitkami. Skvěle se hodí na snídani i ke svačině do práce nebo pro děti do školy. Nedají skoro žádnou práci a ještě ke všemu nějakou tu chvíli vydrží, takže je nemusíte zbaštit hned. I když samozřejmě můžete.
ARAŠÍDOVO-KOKOSOVÉ TYČINKY S ČOKOLÁDOU
Forma 20 x 20 cm
Příprava: 20 minut + 40 minut chlazení
Suroviny: 150 g vypeckovaných datlí medjool, 25 g holandského kakaa, 150 g nesolených pražených arašídů + pár na ozdobu, 3 lžíce arašídového másla, 80 g strouhaného kokosu, 1 lžička vanilkového extraktu, 150 g hořké čokolády a kokosové plátky na ozdobu
Postup:
1. Formu vyložte pečicím papírem. Datle, kakao, arašídy, arašídové máslo, strouhaný kokos a vanilku mixujte ve výkonném mixéru 2 až 3 minuty, dokud se vše nespojí. Hmotu přendejte do formy a rozprostřete ji do souvislé vrstvy a lehce dlaní namačkejte k okrajům. Uložte do chladu na 30 minut.
2. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, nalijte ji na arašídový plát a rovnoměrně rozetřete. Navrch nasypte nasekané odložené arašídy a kokosové plátky a opět nechte asi 10 minut tuhnout. Pevný plát pak nakrájejte na tyčinky. Co nesníte hned, uchovejte v chladu.
NESOLENÉ ARAŠÍDY
Arašídy čili podzemnice olejná patří mezi časté potravinové alergeny, nicméně pokud nepatříte mezi ty, kteří na ně mají alergii, bylo by škoda se jich vzdát. Za prvé – jde o luštěninu s vysokým obsahem rostlinných bílkovin, vitaminů A, B, D, E i minerálů, jako jsou železo a vápník. Důležité je, aby nebyly solené a pražené. Za druhé – arašídům se také vyčítá 50% obsah tuků. Vzhledem k tomu, že jsou převážně nenasycené, jde o tuky zdravé, které podporují metabolismus a brzdí chuť na sladké. Za třetí – zrovna jako víno obsahují silný antioxidant resveratrol.