Upečte si beránka! Jak připravit tradiční symbol Velikonoc?
Bez tradičního dezertu ve tvaru velikonočního symbolu si někteří z nás neumí jarní svátky ani představit. Máme pro vás recept na dokonale vláčného vanilkového beránka, po kterém se u vás doma jen zapráší. Jak na něj?
Suroviny na jednu velkou formu:
60 g změklého másla + na vymazání, 130 g krupicového cukru, pár kapek vanilkového extraktu, 3 vejce, 250 g hladké mouky, hrubá mouka na vysypání formy, 2 lžičky kypřicího prášku, 250 ml smetany ke šlehání (min. 33 % tuku)
Doba přípravy: 15 minut + 50 minut pečení
TIP NA VIDEO: Nejlepší recept na velikonočního beránka bez tuku
Postup:
Troubu předehřejte na 180 °C. Obě části formy dobře vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
V míse utřete změklé máslo s cukrem a vanilkou. Po chvíli postupně přidejte vejce a šlehejte do nadýchané pěny. Nyní přidejte mouku s kypřicím práškem. Přilijte smetanu a promíchejte.
Těsto přelijte do hlubší části formy na beránka, mělo by sahat asi půl centimetru pod okraj, uhlaďte povrch a přiklopte druhou polovinou formy.
Pečte v předehřáté troubě asi 50 minut dozlatova. Pak beránka vyjměte z trouby, formu překryjte vlhkou utěrkou a po chvilce sejměte horní díl. Beránka opatrně vyklopte a nechte nejlépe na mřížce zcela vychladnout.