Bez tradičního beránka si Velikonoce snad ani neumíme představit. Máme pro vás recept na vláčného vanilkového beránka, po kterém se u vás doma jen zapráší.
1 velká forma
PŘÍPRAVA: 15 minut + 50 minut pečení
SUROVINY:
60 g změklého másla + na vymazání, 130 g krupicového cukru, pár kapek vanilkového extraktu, 3 vejce, 250 g hladké mouky, hrubá mouka na vysypání formy, 2 lžičky kypřicího prášku, 250 ml smetany ke šlehání (min. 33 % tuku)
POSTUP:
1. Troubu předehřejte na 180 °C. Obě části formy dobře vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
2. V míse utřete změklé máslo s cukrem a vanilkou.
Po chvíli postupně přidejte vejce a šlehejte do nadýchané pěny. Nyní přidejte mouku s kypřicím práškem. Přilijte smetanu a promíchejte.
3. Těsto přelijte do hlubší části formy na beránka, mělo by sahat asi půl centimetru pod okraj, uhlaďte povrch a přiklopte druhou polovinou formy.
4. Pečte v předehřáté troubě asi 50 minut dozlatova. Pak beránka vyjměte z trouby, formu na chvíli překryjte vlhkou utěrkou a po chvilce sejměte horní díl. Beránka opatrně vyklopte a nechte nejlépe na mřížce zcela vychladnout.
Tip:
Čím lépe vymažete, tím snadněji vyklápíte. Formu můžete vysypat i strouhankou.