Vánoční cukroví: Upečte si voňavé a křehké perníčky s kakaem
Zahajujeme sezonu večerního bdění nad horkými plechy 2017. Proč také ne, jsme přece zemí, kde co rodina, to minimálně jedna skvělá domácí cukrářka, pro kterou vánoční podnosy znamenají přehlídku cti. Je pravda, že nikde na světě nenajdete tolik druhů cukroví a jeho variant jako v Česku, konkurovat mu mohou snad jen na Slovensku a v Rakousku. Ty dvě stovky let, co má u nás tradici, jsou jednoduše znát.
Lahodné perníčky
3–5 plechů
PŘÍPRAVA: 90 minut +odležení těsta
SUROVINY NA PERNÍČKY: 25 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 50 g másla, 2 vejce, 1 lžička jedlé sody, 1 balení kypřicího prášku do perníku, asi 90 g medu, 10 g kakaa a 1 lžička skořice
POLEVA: 1 vejce, asi 150 g moučkového cukru, pár kapek citronové šťávy
POSTUP:
1. Ze všech surovin vypracujte hladké těsto, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte odpočinout v ledničce, nejlépe do druhého dne.
2. Z těsta vyválejte plát a vykrajujte různé tvary. Přeneste je na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 180 °C dozlatova, asi 7 minut. Po upečení ihned potřete žloutkem rozmíchaným s trochou studené vody.
3. Po vychladnutí zdobte cukrovou polevou dohladka vymíchanou z bílku, asi dvakrát prosátého cukru a citronové šťávy.
Tip: Hladkou mouku lze namíchat s jemně mletou žitnou.