...

... Zdroj: istock.com

Vánoce slavných blogerek: Co vaří a jaký je jejich recept na dokonalé svátky?

Zajímá vás, jak se na svátky chystají známé blogerky? Jaký je jejich recept na to, jak si užít volné dny? Co vaří, jak se hýbou a řeší kila? 

Monika Menky, 29 let, www.celiaxmoni.cz

„Letos slavíme moje druhé bezlepkové Vánoce. Loni jsme byli u naší rodiny, která mi menu trochu přizpůsobila a zahušťovala mojí moukou nebo obalovala v kukuřičné strouhance. Protože jsem ale zvyklá, že jsme s mamkou pekly třeba i 20 druhů cukroví, loni jsem zkusila první bezlepkovou várku a zvládla jsem sama 12 druhů, které se vydařily. Včelí úlky, které mám ale nejraději, umí mamka nejlépe na světě, takže ty nechávám v její režii i nadále, abych se k ní měla na co těšit.

„Vánoce u nás nikdy nebyly o stresu. A to mi zůstalo.“

Ráda bourám předsudky a výmluvy, a proto nevidím důvod, proč by mělo být vánoční bezlepkové menu nudné a proč by si měl někdo zoufat, že si Vánoce neužije. Polévka se zahustí bramborem, smetanou nebo bezlepkovou moukou a řízek obalí v kukuřičné mouce. Je spousta cukroví, kde mouka ani není. A to s moukou? Je to alchymie, ale po pár nevydařených pokusech se dají vykouzlit zázraky. Před několika lety jsem upravila tradiční recept na perníčky a dovolím si tvrdit, že každý, kdo je ochutnal, řekl, že lepší nikdy neměl, a chtěl, abych mu dala recept. Loni jsem je zkusila v bezlepkové verzi a povedly se stejně jako lepkové. Recept na ně najdete v mé nové kuchařce Můj život bez lepku.

Monika Menky, www.celiaxmoni.cz
Monika Menky, www.celiaxmoni.cz | Zdroj: archiv Moniky Menky

Myslím si, že každý z nás si má svátky vychutnat naplno už jen kvůli tomu, že je to tradice, děláme výborné dobroty a setkáváme se s rodinou a přáteli. Nikdy se mi nestalo, že bych přes Vánoce přibrala, ale to bude asi tím, že neležím celé svátky u televize s mísou plnou cukroví. Miluji sníh, trhy, zimní sporty a nedokážu si představit, že bych byla doma, když je venku taková krása. To je možná to, proč si z Vánoc nedělám vrásky a jen se těším, jak si dám kapra se salátem a svoje nejoblíbenější včelí úlky. Sportuji celý rok, takže si přes Vánoce užívám spíš procházek a sportů na sněhu, než abych se zavřela ve fitku.

Jsem opravdu hodně akční člověk, který miluje sport. Raději proto půjdu sportovat, než abych se omezovala. Nedovedu si představit nedat si to, co si mohu dopřát jednou za rok. Urazit tak babičky, přátele, a hlavně se trápit kvůli 2 kilům? Vždy si řeknu: tolik holek okolo mě řeší postavu, drží drastické diety, ale stejně jsou nešťastné. Co potom o Vánocích?! Dopřejte si, dejte si od každého trošku, vyměňte bílou mouku za kokosovou, máslový krém za tvaroh a běžte se projít na čerstvý vzduch. Chuť nebude natolik rozdílná a můžete mlsat. A bramborový salát? Poslední dva roky ho dělám s bílým jogurtem a je to dobrota!“

MOJE 3 TIPY PRO SVÁTKY BEZ NERVŮ:

1. Vyměňte bílou mouku za kokosovou a máslový krém za tvaroh.

2. Běžte se projít na čerstvý vzduch.

3. Vánoční atmosféru během adventu vykouzlí vůně cukroví čerstvě vytaženého z trouby.

Kristýna Dolejšová, 27 let, www.zanormalniholky.cz

„I já jsem se každý rok, vlastně celý život, trápila strachem: Vánoce-jídlo-přiberu-nesmím. Myslím, že se to změnilo teprve před dvěma roky. Ta myšlenka je pořád stejná – až na tu poslední část: nesmím. Vánoce si užívám i s jídlem a vším, co k tomu patří. Už vím, že když přiberu dvě kila, život jde dál a nic strašného se nestalo. Poslední čtyři roky jsem Vánoce strávila v Austrálii, kde je sport a zdravý životní styl absolutní samozřejmostí. Tam jsem to hodně prožívala. Vyčítala jsem si každou lžíci bramborového salátu (ano, dělala jsem ho tradičně i tam, ale brambory máme v České republice prostě lepší), protože tam vánoční kila ve svetru neschováte. Naopak, musíte se s nimi jít pochlubit pěkně do čtyřiceti stupňů na pláž. Ale dnes už je to jiné. Spolu s mým projektem #ZaNormalniHolky se změnil celý můj životní postoj. Paradoxně mi to není jedno, jak si mnozí myslí, ale naopak si řeknu: Kristýno, neblbni, nemusíš to sníst na posezení. Všechno tohle jídlo si můžeš dát kdykoli během roku! A jsem v klidu.

„Nervovat se kvůli jídlu je nezdravé celý rok. Nejen o svátcích.“

Pořád mě udivuje, že všichni víme, že Vánoce jsou svátky klidu, míru, lásky a pohody, ale ve skutečnosti to vypadá spíš jako svátky přeplněných obchodních domů, půjček na dárky, stresu, lenosti a obžerství. Ten chaos a stres se pak projeví i ve stravování. ,Po celém tom roce a stresu si to zasloužím!’ říkají si mnozí z nás, vyvalí se na gauč a týden se nehnou. To je pak jasné, že přiberou. Přitom to tak vůbec být nemusí. Já bych lidem asi poradila: Zpomalme. Nebo možná ještě lépe: Zastavme se. Vypněme. Vnímejme (se). I na Vánoce se dá jíst s rozumem, nemusíme se přejídat k prasknutí.

Kristýna Dolejšová, www.zanormalniholky.cz
Kristýna Dolejšová, www.zanormalniholky.cz | Zdroj: archiv Kristýny Dolejšové

Když máme chuť, i mezi svátky se můžeme jít projít nebo si zacvičit. Nemusíme dělat sto řízků, tři kapry, pět kilo bramborového salátu, sto chlebíčků a náklaďák cukroví. Vždyť se na to stejně už na druhý svátek vánoční nemůže nikdo ani podívat. Můj zdravý přístup je užít si dny volna, vypnout telefony, obejmout ty naše lásky, koukat na pohádky, pochutnat si na jídle, vůbec si ho nevyčítat a zároveň nezapomínat na to, že venku je čerstvý vzduch, který nám udělá dobře. Věřím, že o svátcích vůbec přibrat nemusíme. Pro někoho je štíhlá postava extrémně důležitá, a proto si dobrůtky odepře (nebo na ně nemá ani chuť a preferuje svůj jídelníček celoročně). Pro jiné to až taková priorita není a oboje je v pořádku.“

MOJE 3 TIPY PRO SVÁTKY BEZ NERVŮ:

1. Zpomalte, zastavte se, vypněte a vnímejte (se).

2. Jídlo si nevyčítejte, ale nemějte pocit, že musíte sníst všechno.

3. Užívejte si svoje blízké a bavte se společně.

Andy Pavelcová, 25 let, www.fitfab.cz

„Vánoce pro mě dřív byly opravdovým strašákem. Před pár lety jsem na vysoké přibrala pár kilo. Hrozně mi to vadilo, a zoufale jsem se je snažila shodit všemi možnými způsoby. Držela jsem diety, přes Vánoce si odpírala cukroví i přípitek a vůbec nic jsem si nebyla schopná užít. Změnilo se to až v době, kdy jsem ten boj za lepší Andy prostě vzdala a přestala se hlídat, být na sebe přísná a jedla jsem jen intuitivně. Najednou se začaly dít zázraky. Zhubla jsem na současnou váhu, kterou si držím už tři roky, hrozně mi chutná, ráda cvičím, běhám a tančím, ale už to nepřeháním. Na Vánoce si dám každý den trochu cukroví, užiju si přípitek a nic si nevyčítám. Myslím, že si každý musí projít jakýmsi hledáním sebe sama, zjistit, co mu vyhovuje nejvíc. Nezkoušet dietu, která funguje kamarádce, ale poslouchat své tělo a zjistit, co vyhovuje jemu. Snažím se jíst zdravě celoročně, nabírám si přiměřeně velké porce, pravidelně sportuju, ale nikdy nejdu do žádného extrému.

„Základem je poslouchat svoje tělo a nic nepřehánět.“

Cukroví si taky ráda zobnu. Je dost možné, že na Vánoce jedno nebo dvě kila přiberu, ale po letech snah o zhubnutí jsem si uvědomila, že na světě existuje mnohem více problémů a závažnějších věcí než dvě kila nahoře. Je samozřejmě rozdíl, jestli si napečete menší porci vlastního fit cukroví bez tuny cukru, nebo si naložíte nákupní košík sladkostmi a ty pak za tři dny ‚zbouchnete‘. Vánoce se dají užít bez výčitek, když nejste líní péct zdravě a do bramborového salátu kromě majonézy přimícháte třeba i jogurt. Na Štědrý večer máme samozřejmě klasiku – obalovaného kapra z rybníka u lesa a salátek.

Andy Pavelcová, www.fitfab.cz
Andy Pavelcová, www.fitfab.cz | Zdroj: archiv Andy Pavelcové

Cukroví si ale pečeme vlastní, mám spoustu parádních fit receptů. Můj tip, jak na Vánoce nepřibrat? Nepřejídat se, netláskat každou pojídatelnou věc, kterou doma potkáte, nekupovat tuny sladkostí, sportovat a nebýt zavření doma. Letošní Vánoce budou jiné jen v jedné věci. Letos mi je okoření náš úplně nový fitness program FITFAB Strong, který spatří světlo světa v prosinci. Je to program s videi, který se cvičí několikrát týdně, zlepšuje fyzičku, zvedá náladu a vím, že se po něm budu cítit skvěle!“

MOJE 3 TIPY PRO SVÁTKY BEZ NERVŮ:

1. Poslouchejte svoje tělo a zjistěte, co mu vyhovuje.

2. Cukroví nekupujte, ale upečte si menší porce vlastní fit varianty.

3. Zajděte si na pořádnou vycházku. My chodíme na dvě hodiny do lesa, aby nám večer lépe chutnalo.

Článek vyšel v prosincovém vydání magazínu Dieta!