Valentýnské překvapení? Malinové suflé v 5 krocích!
Francouzi jsou známí milovníci. Žen i jídla. Jedním z jejich nejslavnějších dezertů, který má sladkost a lehkost obojího je suflé. Pro recept na růžové malinové jsme si zašli k cukráři Fredericovi Lasne.
Malinové suflé
2 porce, příprava 35 minut
Suroviny: 30 g bílé čokolády, 2 lžíce smetany ke šlehání, 200 ml polotučného mléka, 1 lžíce vanilkového cukru, 2 vejce, půl lžíce hladké mouky a na vysypání formy, půl lžíce kukuřičného škrobu, sůl, 125 g mražených nebo čerstvých malin, 10 g másla a na vymazání formy
1. Bílou čokoládu rozpusťte a vmíchejte do ní trochu smetany – připravíte si tak jednoduchou ganache. Tu nalijte do silikonových formiček a nechte ztuhnout.
2. Troubu zapněte na 180 °C. Připravte si cukrářský krém. Žloutky vyšlehejte s cukrem do vysoké hladké pěny.
Báze neboli základní vrstva má vliv na nadýchanost a také složitost receptu. Pokud je hutnější, suflé tolik nenaskočí, ale také je menší riziko, že se po vytažení z trouby zhroutí. Pevnost ovlivňuje i stupeň propečení. Když necháte vláčný střed, suflé rychleji spadne.
Aby nespadlo
3. Mouku dvakrát prosejte se škrobem a metlou všlehejte žloutků. Celou směs pak všlehejte do horkého mléka. Krátce provařte.
4. Bílky vyšlehejte se špetkou soli do pevného sněhu. Lépe se vám budou šlehat, pokud budou o pokojové teplotě. Do sněhu vmíchejte krém a maliny – mražené dodají suflé ještě lepší konzistenci než čerstvé.
5. Formičky vymažte máslem a vysypte moukou nebo cukrem. Naplňte je do 2/3 těstem, pak vložte kousek ztuhlé ganache a doplňte zbytkem těsta. Formička musí být vrchovatá. Vložte do trouby a pečte 10 až 15 minut dozlatova.