Není to zase tak dávno, kdy byl králík častým jídlem a králíkárny běžnou součástí našich vesnických dvorků. Králičí maso je dobře stravitelné, dietní a v promyšlených kombinacích dokonale labužnické.
KRÁLÍK S TYMIÁNEM A CHORIZEM
4 porce
Příprava: 25 minut + 1 hodina a 40 minut pečení
Suroviny:
800 g drobných lahůdkových brambor, sůl, naporcovaný králík, 2 velké cibule, 150 g slaniny, 1 chorizo, řepkový olej, 1 hrst tymiánu, 2 snítky rozmarýnu, 2 bobkové listy, 1 palice česneku, 100 ml bílého vína
Postup:
1. Brambory omyjte, ale neloupejte. Propíchejte vidličkou a uvařte téměř doměkka v osolené vodě, asi 15 minut. Slijte a osušte.
2. Králíka osolte. Cibuli nakrájejte podélně, slaninu na kostičky, chorizo na plátky. Troubu předehřejte na 180 °C. Pekáč vyložte pečicím papírem a potřete olejem, rozprostřete na něj slaninu a cibuli. Vložte na 10 minut do trouby.
3. Teplotu zvyšte na 200 °C. Do pekáče přidejte maso s chorizem, bylinky a česnek, ze kterého jste odstranili vrchní slupku a odřízli vršek. Po 30 minutách vložte brambory. Zastříkněte olejem a pečte vše dohromady, asi 1 hodinu. Maso v průběhu pečení otáčejte, podle potřeby zastříkněte vínem, posléze trochou vody.
KRÁLIČÍ RILLETTES V BRANDY
4 porce
Příprava: 3 hodiny + odležení přes noc
Suroviny:
1 králík, 200 g slaniny, sůl, 2 lžíce brandy, 500 ml suchého bílého vína, 1 cibule, 5 kuliček pepře, 4 jalovčinky, 2 snítky tymiánu, 2 snítky rozmarýnu, na dokončení, 1 bobkový list, 200 g kachního nebo husího sádla a 4 stroužky česneku
1. Králíka naporcujte a osolte. Slaninu nakrájejte na kousky, rozehřejte ji a orestujte králíka, ke konci přidejte brandy.
2. Ve velkém hrnci svařte 1200 ml vody s 500 ml vína, rozpůlenou cibuli s kořením a bylinkami. Do hrnce vložte králíka, přiveďte k varu, snižte teplotu, zakryjte poklicí a vařte, dokud maso nezačne odpadávat od kostí, asi 2 hodiny.
3. Maso vyjměte, nechte trochu vychladnout, oberte a najemno natrhejte.
4. Rozpusťte sádlo a za stálého míchání do něj postupně zapracovávejte natrhané maso. Podle chuti rillettes dosolte. Pak vmíchejte odložený a najemno nasekaný rozmarýn i drcený česnek. Přesuňte do sklenice, po vychladnutí uzavřete víčkem a dejte do ledničky.