Video placeholde

Trápí vás padání vlasů? Známe nejčastější příčiny i co s tím!

Bohaté a lesklé vlasy byly vždy nejen krásné na pohled, ale také známkou zdraví. Pokud začnou náhle padat, vždy je to známkou toho, že se v těle něco děje. Může jít o přirozené hormonální změny, může ale jít i o nedostatek některých látek ve stravě nebo o příznak nemoci. Kdy je padání vlasů normální a kdy se má člověk začít znepokojovat?

Znají to ženy po porodu i muži po třicítce. Vlasy začínají řídnout a na hřebenu je jich ráno celý chomáč. Zdravému člověku vypadne běžně 100 i 300 vlasů denně. Pokud je jich víc, máte možná zdravotní problém a měli byste to začít řešit.

Vlasy vyrůstají z vlasových folikulů, tedy váčků, a pokud vlas vypadne nebo je vytrhnut, za čas se ve váčku utvoří vlas nový. Vlasy mají stejně jako všechno ostatní v přírodě svůj cyklus. Rostou zhruba tři až sedm let, pak přecházejí do fáze odumírání a klidu, která trvá tři měsíce, a pak vlas vypadne.

Proč vlasy vypadávají?

Na nadměrném vypadávání vlasů (alopecii) mají hlavní podíl hormony, zejména testosteron. Proto jsou muži častěji plešatí než ženy. Také hormonální nerovnováha například po porodu, při kojení nebo onemocněních štítné žlázy či nadledvinek může vést k řídnutí pokrývky hlavy.

Zajímavé je, že vlasy na zadní straně hlavy jsou více odolné vůči testosteronu, proto dříve vypadávají temeno a předek hlavy. Při transplantacích se také často přendávají vlasy ze zadní části hlavy dopředu.

Dalšími důvody, proč vlasy vypadávají, jsou stres a nedostatek vitamínů a minerálů. Psychická pohoda se na našem těle podepíše nejen na vlasech, ale i nehtech a kůži. Proto je důležité umět pracovat na odbourávání stresu a vyrovnané duši. Pokud nevíte, jak na to, podívejte se v našem videu.

Video placeholde

Svou roli může sehrát i výběr nebo nadměrné používání vlasové kosmetiky. Pokud vám vlasy vypadávají, zkuste ji tedy vyměnit či omezit. Stejně tak se vyhněte častému mytí a fénování, které vlasům také škodí.

Jak omezit vypadávání vlasů?

Nejdůležitější je stanovit příčinu nadměrného vypadávání vlasů. Pokud je to stres nebo hormonální nerovnováha v důsledku nějaké životní situace (těhotenství, porod, kojení), je situace řešitelná úpravou životosprávy a odbouráním stresových faktorů.

Problém s vypadáváním vlasů lze řešit především změnou jídelníčku. Je důležité soustředit se na stravu bohatou na bílkoviny, rozhodně se vyhněte jakékoliv redukční dietě.

Proti vypadávání vlasů pozitivně působí především vitaminy skupiny B, zejména vitamin B2 neboli riboflavin, vitamin B5 neboli kyselina pantotenová a vitamin B6 neboli pyridoxin. Riboflavin je obsažen v kvasnicích, vnitřnostech (především játrech a ledvinách), mléce, vejcích, vepřovém a hovězím masu nebo rybách. Kyselinu pantotenovou najdete hlavně v mase a vnitřnostech, celozrnném pečivu a luštěninách. Taktéž pyridoxin je obsažen v mase a vnitřnostech, ve vejcích, rybách, kvasnicích, celozrnném pečivu, banánech, bramborách, zelí nebo ořeších.

Dále jsou důležité vitamín C, který najdete zejména v ovoci a zelenině, železo, selen, zinek a hořčík. Vhodné je jíst maso, vnitřnosti, luštěniny, mořské ryby, ořechy a fazole. Zinek vám poslouží nejen proti vypadávání vlasů, ale také proti jejich lámání a šedivění. Najdete ho v celozrnných výrobcích, sezamu, luštěninách, sóje, žloutku a rýži.

Masáž hlavy prokrví vlasové kořínky

Kromě úpravy stravy může pomoci i pravidelná masáž hlavy. Existují na ni i speciální přípravky nebo můžete použít rozmarýnový olej či tinkturu, která zároveň pomáhá i proti bolestem hlavy. Masáž posílí vlasové kořínky a urychlí prokrvení. Měla by se provádět pravidelně dvakrát denně tři minuty.

Kdy jít k lékaři?

Dalším řešením je zakoupení léčivých přípravků a doplňků stravy v lékárně, tím určitě nic nezkazíte. Krajním řešením je transplantace vlasů, před níž by měl být ale každopádně diagnostikován důvod ztráty vlasového porostu.

Vypadávání vlasů může totiž signalizovat mnohé zdravotní problémy, takže pokud trvá déle než tři měsíce a úprava stravy a životního stylu nepomáhají, určitě navštivte dermatologa.

Ten by vám mohl pomoci i v případě dalšího problému s vlasy – s lupy. Několik užitečných rad najdete i na našem videu.

Video placeholde