.

. Zdroj: Pixabay.com

Toužíte po fit postavě? Zhubněte úspěšně i bez jojo efektu!

Mnoho žen touží neustále po krásné a zdravé postavě, avšak v dnešní přesycené době, kdy máme dostupných rad a možných diet nespočetně, to nemusí být vždy snadné. Máme pro vás pár praktických informací a rad, jak to zvládnout úspěšně a docílit zdravé postavy trvale.

Zdravé potraviny mohou být i dostupné

Začít můžeme hned vyvrácením jednoho z často zmiňovaných mýtů, a to že zdravé potraviny jsou drahé, nebo že kvalitních potravin je málo. Jedná se o informaci, která již dávno neplatí. Z bio i lokálních potravin se stal poměrně hit, a právě proto se i zvýšila jejich dostupnost. Pomocnou ruku při hledání dostupnosti i nízké ceny vám může nabídnout například webový portál s letáky Kaufino. Jedná se o internetový portál, kde jsou dostupné veškeré akční letáky od mnoha větších obchodních řetězců, díky kterým si můžete udržet stálý přehled o nízkých cenách i celkové dostupnosti kvalitních potravin.

Na internetovém portále Kaufino naleznete například Billa leták, kde naleznete řadu produktů Billa naše Bio nebo také Billa Bonvia. Jedná se o produkty a potraviny, které jsou získávány s respektem k přírodě a vám nabídnou mnoho kvalitních živin a vitamínů. Stejně tak leták Tesco nabízí produkty z potravinové řady Tesco Organic a jedná se o potraviny, které splňují přísné požadavky certifikátu Bio. Pokud si rádi pochutnáte i na zahraničních chutích, avšak hledáte kvalitní produkty, které nabídnou plnou chuť, pak využijte speciálních tematických týdnů, které nabízí leták Lidl. Kromě uvedených obchodů jako Billa, Tesco nebo Lidl je na portálu Kaufino dalších několik desítek větších i menších prodejců potravin a jejich aktuální letáky a nabídky.

Co skutečně nabízí diety

Do diety se pouštíme v případě zdravotních potíží nebo také ve chvíli, kdy se objeví pocit nespokojenosti s váhou či tvarem postavy a nutkání ke změně je stále větší. Ať už je důvod jakýkoliv, je potřeba vždy brát ohled nejen na případnou potřebu změny způsobu stravování, ale také například na pohyb. Dieta by měla být vždy s ohledem na možnosti, potřeby, ale především se většinou jedná o celkovou změnu životního stylu, a to každého jedince zvlášť.

Ne každá dieta, která se nám nabízí v knihách, na internetu či přednáškách, musí být ta pravá pro vás. Při změně životního stylu je potřeba brát ohled na zdravotní stav, možnosti pohybu, náročnost stanoveného cíle a mnoho dalších specifik. Bohužel ne každá dieta, která je snadno dostupná či někým doporučená, bere ohled na tyto oblasti. V takovém případě pak mohou přijít trápení se zdravím nebo docílíte vysněné postavy, avšak objeví se poměrně rychle jojo efekt.

Jojo efekt? Není zrovna přítelem

Jojo efekt je nepřítelem mnoha žen i mužů, avšak se s ním již nemusíte setkat, případně se s ním ani není potřeba seznámit. Jedná se o případ, kdy je prvotní dieta sice úspěšná, někdy opravdu až k velkému úžasu, ale velmi rychle se pak navrátí kila zpět a často přivedou i kila navíc. K tomuto efektu dochází většinou v případě, kdy je dieta příliš striktní, tělo se zbavuje nadbytečných kil příliš rychle a vás třeba daná dieta ani nebaví, spíše se trápíte. Tělo se sice těchto kil zbaví, avšak jakmile docílíte úspěchu, nastavíte se do klidu a mozek vydá signál, že je možné doplnit ztracené zásoby a na něčem si konečně úspěšně pochutnat. Postupně se tak vrátíte do původního životního stylu a získáte k tomu kila navíc jako bonus.

Zvládnete to i bez diet

Není však nutné vše uspěchat. Dopřejte si čas a pořádně vše promyslete, výsledně totiž není vůbec nutné začínat se striktními dietami a zbytečně se trápit či omezovat. Nejlepším řešením je nalézt si výživového poradce a vše sestavit a konzultovat s ním. Pomůže vám sestavit jídelníček, který bude přímo pro vás a třeba tak i zjistíte, že je možné hubnout s radostí a chutí. Dieta není však jen o změně stravy, ale základním principem je především vytvoření kalorického deficitu. Tedy snížení kalorického příjmu oproti již naučenému standardu. K tomu může pomoci právě nejen změna jídelníčku, ale snazší to bude i se zařazením pravidelného pohybu.

Pokud nemáte žádný oblíbený sport či aktivitu, můžete přidat i setkání s osobním trenérem, který vám pomůže se sestavením osobního tréninkového plánu, nebo vám dá jen tipy, co a jak pravidelně cvičit. Hubnutí je pro tělo poměrně náročný proces, a tak pokud mu dopřejete čas na tuto změnu, věřte, že výsledky mohou mít mnohem stálejšího trvání než při jednorázových dietách.