Svatomartinská kachna: Jak připravit tu nejkřupavější verzi?

30. října 2021 • 06:00
Svatomartinská kachna se zelím a knedlíkem • Foto: iStock

Svátek svatého Martina se nezadržitelně blíží, a to znamená dvě věci: skvělé víno a velkou hostinu! Je na vás tradiční husa příliš tučná? Nahraďte ji vypečenou kachničkou. Naučíme vás, jak připravit tu nejkřupavější – a k ní výborný domácí knedlík i zelí.

Ingredience:

Na kachnu: 1 kachna, sůl a celý kmín

Na dušené zelí: 1 hlávka zelí, 1 cibule, 2 lžíce sádla, 2 lžíce cukru, 2 lžíce octa, sůl a kmín

Na bramborový knedlík: 500 g vařených brambor, 225 g hrubé mouky, 1 vejce, 1 lžíce škrobu, sůl

Postup na kachnu:

1. Kachnu očistěte a dobře nasolte. Posolte ji ze všech stan i uvnitř. Ideální je pak nechat kachnu nezakrytou v lednici přes noc. Druhý den kachnu vyndejte a nakmínujte.

2. Dejte ji do pekáče s roštem. Pečte nejlépe v parní troubě (pára 50 %) na 130 °C 2 hodiny a 20 minut. Pokud parní troubu nemáte, tak v zakrytém pekáči při 120 °C asi 6 hodin.

3. Po dlouhém pečení kachnu zkontrolujte. Zvyšte teplotu na 180 °C a dopečte asi 30 minut, aby měla pěknou zlatavou kůrčičku.

Postup na bramborové knedlíky:

1. Dejte vařit vodu do velkého hrnce. Do mísy nastrouhejte vařené brambory. Přidejte hrubou mouku, bramborový škrob, vejce a sůl. Vypracujte pěkně soudržné těsto.

2. Z těsta vytvořte dva válečky a poté je uvařte ve vodě asi 20 minut. Uvařené knedlíky nakrájejte.

Postup na dušené zelí:

1. V hrnci rozehřejte sádlo. Přidejte nakrájenou cibuli, dobře osolte a nechte zesklovatět. Poté dejte cibuli stranou, přidejte cukr a nechte jej částečně zkaramelizovat (do zlatavé barvy).

2. K cibuli a zkaramelizovanému cukru přidejte nakrouhané zelí, ocet, kmín a sůl. Promíchejte a poté pomalu duste do změknutí.

Dobrou chuť!

Autor: redakce Ženy.cz
Jdi na homepage Zpět na začátek

Horoskopy