Ingredience:
Na kachnu: 1 kachna, sůl a celý kmín
Na dušené zelí: 1 hlávka zelí, 1 cibule, 2 lžíce sádla, 2 lžíce cukru, 2 lžíce octa, sůl a kmín
Na bramborový knedlík: 500 g vařených brambor, 225 g hrubé mouky, 1 vejce, 1 lžíce škrobu, sůl
Postup na kachnu:
1.Kachnu očistěte a dobře nasolte. Posolte ji ze všech stan i uvnitř. Ideální je pak nechat kachnu nezakrytou v lednici přes noc. Druhý den kachnu vyndejte a nakmínujte.
2. Dejte ji do pekáče s roštem. Pečte nejlépe v parní troubě (pára 50 %) na 130 °C 2 hodiny a 20 minut. Pokud parní troubu nemáte, tak v zakrytém pekáči při 120 °C asi 6 hodin.
3. Po dlouhém pečení kachnu zkontrolujte. Zvyšte teplotu na 180 °C a dopečte asi 30 minut, aby měla pěknou zlatavou kůrčičku.
Postup na bramborové knedlíky:
1. Dejte vařit vodu do velkého hrnce. Do mísy nastrouhejte vařené brambory. Přidejte hrubou mouku, bramborový škrob, vejce a sůl. Vypracujte pěkně soudržné těsto.
2. Z těsta vytvořte dva válečky a poté je uvařte ve vodě asi 20 minut. Uvařené knedlíky nakrájejte.
Postup na dušené zelí:
1. V hrnci rozehřejte sádlo. Přidejte nakrájenou cibuli, dobře osolte a nechte zesklovatět. Poté dejte cibuli stranou, přidejte cukr a nechte jej částečně zkaramelizovat (do zlatavé barvy).
2. K cibuli a zkaramelizovanému cukru přidejte nakrouhané zelí, ocet, kmín a sůl. Promíchejte a poté pomalu duste do změknutí.
Dobrou chuť!