Jablkové carpaccio

Jablkové carpaccio Zdroj: Alena Hrbková (archiv Diety)

Sváteční menu jinak: Co zkusit letos zdravější varianty?

Když pomineme všechno to šílenství ohledně úklidu a shánění dárků, jsou Vánoce i o jídle. O tom sejít se u jednoho stolu a vychutnat si skvělou štědrovečerní večeři. Pokud se letos nechystáte hřešit a chcete vsadit spíše na zdravou notu, máme tu pro vás pár tipů: Od snídaně přes předkrmy a polévku až po hlavní chod a sladkou tečku.

Snažíte se dodržovat zdravý jídelníček po celý rok, ale Vánoc se bojíte jako čert kříže? Není třeba. Pokud se nebudete cpát po celý den k prasknutí a večer uléhat s přeplněným žaludkem či žaludeční kolikou, nic se nestane.

A nic se nestane, ani kdybyste zvolili o Štědrém večeru českou klasiku, tedy krémovou rybí polévku, bramborový salát s majonézou nebo smaženého kapra. A dokonce to zvládnete i s cukrovím a vánočkou, pokud si tedy dopřejete těchto svátečních dobrot v rozumné míře. Spíše než o příjmu je to totiž o výdeji. Když si dáte trochu kaloričtější jídlo během sváteční večeře, ale předtím se vypravíte na vydatnou celodenní či alespoň celoodpolední procházku, pak vám zkáza nehrozí.

Jestli ale přece jen váháte, máme tu pro vás pár tipů na zdravé varianty klasických jídel. Prostě si polévky dáte jen jednu naběračku a chlebové krutonky nahradíte krabími nočky nebo jen krevetou vařenou v páře. Do bramborového salátu místo majonézy uděláte jogurtový dresink a rybu místo smažení ugrilujete s oříškovo-bylinkovou posypkou. Máme pro vás dva skvělé tipy na předkrm a hlavní chod.

Jablkové capraccio

Jablkové carpaccio
Jablkové carpaccio | Zdroj: Alena Hrbková (archiv Diety)

Ingredience:

2 zelená jablka

hrst rukoly

parmazán

2 lžíce granátových jablíček

1 lžíce vlašských ořechů

100 g prosciutta (nebo 100 g krevet)

sůl,

pepř

šťáva z jednoho pomeranče

1 lžíce medu

1 lžička dijonské hořčice

3 lžíce ořechového oleje

Postup:

Jablka omyjeme a nakrájíme z nich velmi jemná tenká kolečka – nezbavujeme je jádřince. Naopak, pokud se vám to povede, můžete udělat kolečko přes hvězdičku, bude to pravé vánoční jablíčko s hvězdičkou na talíři. Jablka poklademe na talíř do kolečka. Rukolu dáme do misky a promícháme ji s dresinkem ze soli, pepře, medu, pomerančové šťávy, hořčice a oleje. Trochu dresinku si ještě necháme na ozdobu. Hromádku rukoly dáme doprostřed jablek. Plátky pršutu můžeme upéct na pečicím papíru v troubě nebo udělat nudličky a promíchat je s rukolou. Nakonec vše posypeme nasekanými ořechy a plátky parmazánu a dozdobíme dresinkem. TIP: Pokud byste chtěli variantu s krevetami, pak je orestujte na olivovém oleji a ozdobte jimi rukolu.

Ryba s mandlovou posypkou

Ryba s mandlovou posypkou
Ryba s mandlovou posypkou | Zdroj: Alena Hrbková (archiv Diety)

Ingredience:

2 porce tresky

2 porce lososa

2 porce kapra

300 g oloupaných mandlí

2 plátky staršího tmavého toastového chleba

několik snítek zelené petrželky

6 lžic sušených brusinek

sůl

1 citron

2 lžičky másla

Postup:

V mixéru rozemeleme toastový chléb s lístky petrželky na vlhkou strouhanku, mandle nasekáme nebo rozemeleme (ne na úplnou kaši, ale ani na velké kusy) a vše spojíme dohromady, můžeme lehce zakapat citronem. Porce ryby omyjeme, osolíme, zakapeme citronem a dáme do pekáčku, který jsme vyložili pečicím papírem. Na každou porci ryby dáme notnou porci mandlové posypky a přitlačíme k rybě. Posypeme brusinkami, obložíme měsíčky citronu, přidáme máslo a dáme péct do trouby na 180 °C na zhruba 10–15 minut podle velikosti ryby, dokud nejsou ryby dopečené a posypka nezezlátne.

TIP: Podávejte s bramborovou kaší, bramborami nebo bramborovým salátem.

Zajímá vás recept na netradiční rybí polévku nebo salát? Nebo tipy na zdravé pohoštění včetně dezertů? I na ty jsme mysleli. Všechny recepty najdete v aktuálním čísla časopisu Dieta. Těšit se můžete i na rozhovor s MonikouBagárovou, plán, jak si užít Vánoce v klidu, výživové tipy Lady Noskové a Lenky Kaprhálové, Vánoce podle známých blogerek, party líčení s Lucií Křížkovou, rady, jak na zimní péči o pleť, speciál o horách a mnoho dalšího ze světa zdravého životního stylu! K dostání právě teď.

...
... | Zdroj: red