Ingredience:
300 ml vody, 150 ml bílého vinného octa, 4 bobkové listy, 10 kuliček nového koření, čerstvě mletý pepř, zarovnaná lžička soli, lžíce hořčičných semínek, 2 cibule, 4–5 špekáčků či buřtů (možno nahradit za točený salám nebo gothaj), volitelná zbylá nakládaná zelenina z Vánoc (např. nakládané okurky, cibulky, beranní rohy)
Postup:
1. Jako první si připravíme lák. Svařte dva díly vody s jedním dílem octa, bobkovými listy, novým kořením, pepřem a hořčičným semínkem. Po pár minutách vypněte plotýnku a nechte chladnout.
2. Cibuli nakrájejte na co nejjemnější půlkolečka, jarní cibulku také na tenká kolečka. Obojí dejte do ještě teplého láku, urychlí to proces zkřehnutí. Nechte vychladnout.
3. Buřty můžete a nemusíte loupat, budeme je totiž krájet na kolečka asi 4 mm silná. Vložte je do misky společně se zbylou zeleninou z Vánoc, cibulí, můžete přidat i nakrájenou feferonku.
4. Sklenici sterilizujte vroucí vodou a můžete plnit. Zalijte lákem, popřípadě dolijte lákem z okurek a je hotovo.
Dobrou chuť!