Vynikající varianta ke klasickým masovým řízkům? No přeci ty z kedlubny!

Vynikající varianta ke klasickým masovým řízkům? No přeci ty z kedlubny! Zdroj: Mall.tv

Rychlá večeře i chutný oběd: Upečte si skvělé kedlubnové řízky

Z kedlubny lze vytvořit ledacos. A skvěle chutná i pečená. Přidejte sýr Taleggio a máte vynikající jídlo, které se vám bude hodit k večeři nebo třeba jako rychlý letní oběd.

Ingredience na 2 porce:

menší mladá kedlubna, 80 g sýra Taleggio, 4–5 lžic hrubé strouhanky, sůl, pepř, olivový olej, pár snítek čerstvých bylinek (např. rozmarýn, tymián nebo saturejka), případně dva plátky slaniny nebo trochu lemu z Pražské šunky

Postup:

1. Kedlubnu okrájejte, zbavte listů (nemusíte vyhazovat – slupky se dají použít do vývaru, listy na závitky), nakrájejte ji na maximálně půlcentimetrové plátky.

2. Do zapékací misky nebo pánve (která snese troubu) kápněte olivový olej a v něm promáchejte rozmarýn a saturejku, zatím dejte stranou.

3. Rozložte kedlubnové plátky, osolte, opepřete a navrch dejte plátky Taleggia. Posypte hrubou strouhankou (ideálně ze 3–4 dní starého italského pečiva, třeba ciabatty). Dozdobit můžete kouskem slaniny nebo Pražské šunky. Ještě jednou zakápněte olejem a dejte péct na 180 °C (horký vzduch) nebo 200 °C (klasická trouba) po dobu 20 minut.

4. Na posledních pár minut přidejte bylinky. Ty se díky olivovému oleji během posledních pěti minut krásně osmaží a rozvoní. Nasucho by se akorát spálily.

5. Kedlubnové přírodní řízky servírujte ihned a hlavně se vším, co v pánvi je – ty kousky připečeného sýra a opadaná strouhanka jsou dokonalé. Může to být samostatný předkrm nebo hlavní chod servírovaný ideálně s bramborovou kaší.