Potřebujete dobít baterky? Proberte se jídlem!
Nespoléhejte jen na kávu a energetické nápoje. Příčinou únavy je nedostatek živin a vitamínů. Po kterých potravinách sáhnout, když docházejí síly?
Ovesné vločky
Dodají tělu pořádnou dávku energie zásluhou vysokého podílu sacharidů. Vločky, stejně jako další celozrnné obiloviny, pomáhají udržovat vyrovnanou hladinu cukru v krvi a chrání tak před náhlým a výrazným pocitem hladu. Velkým plusem je i vysoký obsah vlákniny, která napomáhá správné funkci trávicího systému. Dejte si k snídani vločky s mlékem nebo si z nich udělejte ovesnou kaši.
Brokolice
Má skvělé detoxikační účinky a snižuje chuť na sladké. Brokolice je významným zdrojem hořčíku, který výrazně podporuje činnost svalů a srdce, a koenzymu Q10, tedy látky, která hraje klíčovou roli při výrobě energie v buňkách. Důležité je připravovat ji v páře a co nejkratší dobu, aby o tyto vzácné látky nepřišla.
Pokračování 2 / 5
Banán
Má vysoký podíl přírodního cukru, který se rychle uvolní do krevního oběhu a nabije tělo okamžitou energií. Prospívá svalům a nervům, konkrétně pak při fyzické a duševní námaze. Obsahuje totiž draslík, který se při výdeji energie spotřebovává. Naopak má zcela nulový obsah cholesterolu a celou řadu vitaminů. Banán je ideální svačinou při cvičení, při náročném dni v práci je dobré mít jeden po ruce.
Mandle
Jsou bohaté na přírodní živiny, jako je hořčík nebo vápník, ale také na vitaminy skupiny B. Díky hořčíku pomáhá nejen v boji proti celkové únavě, ale také proti úzkostem a stresu. Obsahují zdraví prospěšné tuky a měli bychom je jíst v nesolené a nepražené formě každý den. Při redukci hmotnosti by denní dávka mandlí neměla přesáhnout 30 gramů. To je asi jedna hrst, která navíc obsahuje 3,5 g vlákniny.
Pokračování 3 / 5
Citron
Vysoký podíl vitaminu C posiluje obranyschopnost organismu a je tak výborným přírodním lékem pro posílení imunity. Nejvhodnější je dát si šťávu z citronu hned po ránu nalačno, tím nastartujeme metabolismus. Citron přidávejme do jídla i během dne, maximalizuje vstřebávání živin z potravy. Pro redukci hmotnosti zkuste skvělý koktejl z půlky citronu, lžíce javorového sirupu, špetky kajenského pepře a deci vlažné vody.
Čočka
Tahle luštěnina je výhrou pro vegetariány. Čočka se totiž obsahem železa vyrovná i masu. Právě při nedostatku železa se můžeme cítit bez energie. Čočka je skvělým zdrojem vlákniny a vitaminů. Zdravé jsou všechny druhy, klasická, červená či žlutá. Výborná je čočková polévka s kari a kurkumou, tu tělo ocení v dlouhých zimních měsících, zatím poměrně nedoceněná je i varianta nakyselo. Místo octa můžeme použít citron.
Pokračování 4 / 5
Kakao
Čisté, syrové, organické kakao je stoprocentně zdravá vysokoenergetická potravina, bohatá na antioxidanty, železo, mangan i zinek a má blahodárný účinek na náladu. Dá se použít do zdravých dezertů či koktejlů. Stejně dodá energii hořká čokoláda, vybírejte vždy tu, která má minimálně 70 % kakaové sušiny. Spíš než po čokoládě voní po kakau, a hlavně jí nesníte celou tabulku na posezení.
Goji
Jeden z nejvýživnějších druhů bobulovitého ovoce na planetě je zdrojem bílkovin, amino-kyselin, obsahuje velké množství vitaminů (B 1, B2, B6, E a C). Plody kustovnice čínské jsou bohaté na antioxidanty, zlepšují vidění, posilují i imunitní systém - v oblasti, kde se pěstuje, se lidé dožívají nejvyššího průměrného věku. Používejte do bílého jogurtu, salátu, na smoothie nebo jako dezert.
Pokračování 5 / 5
Zelený čaj
Lahodný nápoj nás díky kofeinu a antioxidantům postaví rychle na nohy. Navíc zlepšuje imunitu a je výborným pomocníkem při hubnutí. Postará se totiž o rychlejší metabolismus. Důležité je pít ho neslazený nebo s kapkou kvalitního medu. Kupujte si vždy jen ten sypaný. Vroucí vodu nechte vždy odstát a vychladnout na 80 stupňů Celsia, jinak se do nálevu vyloučí i třísloviny, po nichž čaj hořkne.
Avokádo
Díky nízkému obsahu vody a vysokému podílu tuků dodá našemu tělu dlouhodobou energii. Zdravé tuky snižují hladinu cholesterolu v těle, avokádo má vysoký obsah vlákniny, která zajistí brzký pocit sytosti. Obsahuje i lecitin, který se podílí na nervových procesech a výrazně podporuje soustředěnost a paměť. Kupujte měkké, s neporušenou slupkou, nezralé nechte dojít v pokojové teplotě.
Článek připravil časopis Dieta.