Pět potravin, které nejsou dietní, a přesto s nimi zhubnete

3. července 2017
720p360p
Jídla, která mají hodně kalorií, a přesto vám pomohou zhubnout • Zdroj: iStock.com

Kdo si hlídá postavu, hlídá si zároveň i přijaté kalorie. Což je poměrně dobrá strategie, čím dál tím více se ale ukazuje, že mnohem důležitější, než KOLIK toho sníme, je CO vlastně jíme. Některé potraviny mají totiž energie více, přesto s nimi budete štíhlejší, než kdybyste jedla jejich nízkokalorické či nízkotučné alternativy. Které to jsou a jak je to možné?

1. Avokádo

...

Všichni ho milujeme, někde vzadu nám ale bliká varování, že má přeci hodně tuku! To sice poměrně ano, obsahuje také celou řadu vitamínů a zhruba 9 gramů vlákniny v jednom kusu ovoce. Ta spolu s mastnými kyselinami dokáže udržet dlouhodobý pocit sytosti po dlouhou dobu a vy toho sníte méně.

Dobrý způsob, jak zařadit avokádo do svého jídelníčku, je na celozrnném toustu k snídani nebo spolu s míchanými vajíčky v dopoledních hodinách.

2. Žloutky

...
Bílky jsou samozřejmě dietnější, to je pravda. Žloutky ovšem obsahují řadu látek, které dokáží nastartovat metabolismus a funkci štítné žlázy, což je pro hubnutí nezbytné. Je to například vitamin A, vitamin B, K2 a cholin. Klidně si proto dejte vajíčko celé.

3. Mandle


...
Ořechy jsou skvělou volbou, pokud se snažíte zhubnout. Stačí vám hrst a budete se cítit zasycení. Obsahují nenasycené mastné kyseliny, bílkoviny a vlákninu, takže nebudete mít brzy hlad. Co se týče kalorií, nejlepší jsou mandle a pistácie, které jich mají nejméně. U loupání pistácií se navíc skvěle zabavíte a jíte pomaleji, což také není na škodu.

4. Olivový olej

...
Pokud se vyhýbáte olivovému oleji s tím, že je v něm příliš kalorií, neděláte dobře. Ano, jedna lžíce má asi 120 kalorií. Olivový olej ale obsahuje spoustu látek podporujících trávení. Ideální je dát si například lžičku do zeleninového salátu: Vitamíny jsou totiž rozpustné v tucích a pokud si dáte salát úplně bez oleje, většina vitamínů vám prostě jen projde zažívacím traktem. Dávejte si ho klidně každý den. Není náhoda, že středomořské národy se dožívají vyššího věku než průměr Evropy, i když třeba více kouří.

5. Mléčné výrobky


...
Stará dietní škola doporučuje při hubnutí mléčné výrobky pokud možno vynechat, případně volit jejich nízkotučnou variantu. Výzkumy ale hovoří jasně: Ti, co je jedí, jsou štíhlejší. Samozřejmě to může být způsobeno mnoha faktory, ale faktem je, že mléčný tuk obsahuje mastnou kyselinu s názvem konjugovaná kyselina linolová (CLA), která zlepšuje spalování tuků. Nemusíte hned přejít na plnotučné varianty. Například po plnotučném řeckém jogurtu budete mít menší chuť na svačinu, takže budete jíst méně celkově.

Jdi na homepageZpět na začátek
Další příběhy