Od sejkor k uzenému: Nejlepší recepty z Podještědí

Bramborové placky ze surovin dostupných i v chudších domácnostech patřily vždy k základu stravy v Podještědí. To samé jáhly snad na tisíc způsobů a šťavnaté uzené. Pojďte ochutnat.

Kuřecí jáhlové rizoto

4 porce, příprava: 40 minut

Suroviny: 400 g jáhel, řepkový olej, 1 cibule, 2 stroužky česneku, sůl a pepř, 600 g kuřecích prsou, 400 g červeného zelí, 400 g kapusty, 1 hrst nasekané petrželky

Jáhly uvařte dle návodu na obalu, asi 10 minut ve vroucí vodě. Na oleji orestujte nadrobno nasekanou cibuli a česnek, přidejte jáhly a dochuťte solí a pepřem. Kuřecí prsa nakrájejte na menší kousky, osolte je a opepřete, pak dozlatova orestujte na druhé pánvi zastříknuté olejem.

Na výpeku orestujte nadrobno nakrouhané zelí, podlijte vodou a duste doměkka. Kapustu spařte a nakrájejte na malé kousky, přidejte k zelí, promíchejte s jáhlami a podle chuti přidejte sůl a pepř. Vložte orestované kuře s petrželkou, promíchejte a podávejte.