Od sejkor k uzenému: Nejlepší recepty z Podještědí

4. dubna 2017
  • Bramborové placky ze surovin dostupných i v chudších domácnostech patřily vždy k základu stravy v Podještědí. To samé jáhly snad na tisíc způsobů a šťavnaté uzené. Pojďte ochutnat.

    Kuřecí jáhlové rizoto

    4 porce, příprava: 40 minut

    Suroviny: 400 g jáhel, řepkový olej, 1 cibule, 2 stroužky česneku, sůl a pepř, 600 g kuřecích prsou, 400 g červeného zelí, 400 g kapusty, 1 hrst nasekané petrželky

    Jáhly uvařte dle návodu na obalu, asi 10 minut ve vroucí vodě. Na oleji orestujte nadrobno nasekanou cibuli a česnek, přidejte jáhly a dochuťte solí a pepřem. Kuřecí prsa nakrájejte na menší kousky, osolte je a opepřete, pak dozlatova orestujte na druhé pánvi zastříknuté olejem.

    Na výpeku orestujte nadrobno nakrouhané zelí, podlijte vodou a duste doměkka. Kapustu spařte a nakrájejte na malé kousky, přidejte k zelí, promíchejte s jáhlami a podle chuti přidejte sůl a pepř. Vložte orestované kuře s petrželkou, promíchejte a podávejte.

  • Uzené s křenovou omáčkou

    4 porce, příprava: 40 minut

    Suroviny: 4 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, 500 ml hovězího vývaru, 3 lžíce krupicového cukru, sůl a pepř, 2‒3 lžíce octa, 200 ml smetany 33%, křen, 50 g oloupaných půlených mandlí, 2 lžíce řepkového oleje, 600 g uzené krkovice

    Tři lžíce másla rozpusťte v hrnci a s moukou orestujte na světlou jíšku, zalijte vývarem a rozšlehejte. Vařte asi 20 minut, poté oslaďte, přidejte špetku soli, ocet dle chuti. Přidejte smetanu a hrst nastrouhaného křenu, jen pozor na jeho sílu. Jen prohřejte.

    Na zbylém másle orestujte mandle dozlatova a přidejte do omáčky, na oleji orestujte uzené nakrájené na plátky. Omáčku s masem podávejte s houskovým knedlíkem nebo noky a posypejte trochou strouhaného křenu.

    Uzené s křenovou omáčkouUzené s křenovou omáčkouAutor: David Turecký

  • Zapečená jablka s vanilkovým přelivem

    4 porce, příprava:45 minut

    Suroviny: máslo na vymazání kokotek, 2 jablka, 100 g zakysané smetany, 20 g skořicového cukru, půl hrsti nasekané máty, 1 listové těsto, 1 vejce na potření

    Na omáčku: 3 žloutky, 80 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 200 ml smetany 33%, 200 ml polotučného mléka, 1 lžička škrobu

    Troubu předehřejte na 180 º C, kokotky vymažte máslem. Jablka oloupejte a nakrájejte na plátky, v míse smíchejte se zakysanou smetanou, skořicovým cukrem a mátou. Listové těsto nakrájejte podle velkosti kokotek na čtverce a vložte je do nich.

    Naplňte jablečnou směsí a zapékejte 25 minut, mezitím potírejte rozšlehaným vejcem. V hrnci rozmíchejte žloutky s cukrem, vanilkovým cukrem, smetanou, mlékem a škrobem. Za stálého míchání přiveďte k varu a na mírném plameni míchejte do zhoustnutí. Přelijte jablka a podávejte.

    Zapečená jablka s vanilkovým přelivemZapečená jablka s vanilkovým přelivemAutor: David Turecký

  • Sejkory

    4 porce, příprava: 35 minut

    Suroviny: 500 g brambor typu B, sůl a pepř, 1 lžíce drceného kmínu, 1 hrst majoránky, 1 vejce, 100 g hrubé mouky, 2 stroužky česneku

    Oloupané brambory nastrouhejte najemno, osolte a nechte 5 minut odpočinout. Pak z nich vymačkejte přebytečnou vodu, přidejte pepř, kmín, majoránku, drcený česnek, vejce a mouku. Důkladně promíchejte. Na suché pánvi opékejte z obou stran tenké slabé bramboráky.

    SejkorySejkoryAutor: David Turecký

    Článek připravil časopis F.O.O.D.

Jdi na homepageZpět na začátek
Další příběhy