Veganské skořicové rolky
12–15 rolek
Příprava: 40 minut + kynutí + 30 minut pečení
Suroviny:
Těsto: 200 ml mandlového mléka, 20 g droždí, 2 lžíce javorového sirupu, 1 lžíce mletých lněných semínek, 1 lžíce kokosového oleje, 200 g celozrnné hladké mouky, 200 g jemně mleté žitné mouky, 1 lžička skořice
Náplň: 50 g vlašských ořechů + 2 měkké banány + 4 datle + 2 lžíce javorového sirupu + 1 lžíce skořice
Na ozdobení: 1 lžíce citronové šťávy + 70 g moučkového cukru
Postup:
1. Do malé misky nalijte vlažné mléko a prošlehejte s rozdrobeným droždím a javorovým sirupem. Na teplém místě nechte vzejít kvásek, asi 5 minut.

2. Ve velké míse promíchejte lněné semínko se 3 lžícemi vlažné vody, počkejte 1 minutu a poté přidejte rozpuštěný kokosový olej, obě mouky, skořici a špetku soli. Nakonec vmíchejte vzešlé droždí. Prohněťte vařečkou, ale použít můžete i ruce, až vznikne měkké, lehce lepivé těsto. Na pomoučněné ploše těsto ještě krátce rukama zpracujte. Přendejte do olejem vytřené mísy, překryjte utěrkou a nechte na teplém místě 1 hodinu kynout.
3. Zatím připravte náplň. Na suché pánvi orestujte ořechy. Nasypte je do mixéru spolu s banány, nasekanými datlemi, javorovým sirupem a skořicí a rozmixujte dohladka.
4. Troubu rozehřejte na 180 °C. Pečicí formu vytřete kokosovým olejem. Na pomoučněné ploše vyválejte z těsta obdélníkový plát o velikosti přibližně 20 x 40 cm. Celou plochu potřete tenkou vrstvou náplně. Z užší strany zarolujte do pevné rolády. Nakrájejte na 3 cm vysoké špalíky a ty rozložte do formy řezem nahoru. Překryjte utěrkou a nechte ještě 25 minut kynout. Pečte 30 minut dozlatova.
5. Citron s moučkovým cukrem našlehejte dohladka. Hustým krémem ozdobte zchladlé rolky a podávejte.