Tipy na jarní jídla, která si zamilujete.

Tipy na jarní jídla, která si zamilujete. Zdroj: iStock.com

Křupavé a plné chutí! 6 báječných jarních jídel, která si zamilujete

Jaro se chystá vydávat plnými hrstmi své poklady. Báječně křupavou zeleninu plnou intenzivní chuti.

Nemůžete se dočkat, až si z trhu přinesete plný košík skvostné jarní zeleniny a už teď přemýšlíte, jak ji kreativně zpracovat? Máme pro vás recepty, které vynikají originalitou i jednoduchostí.

Plněné kedlubny se špenátem

Zapečené kedlubny s čočkou a špenátem
Zapečené kedlubny s čočkou a špenátem | Zdroj: StockFood

4 porce, příprava: 95 minut

Suroviny: 2 šálky čočky, sůl a pepř, půl lžíce bílého vinného octa, 4 kedlubny, 30 g lískových oříšků, 2 šalotky, 1 stroužek česneku, 50 g másla, 600 g mladého špenátu, muškátový oříšek podle chuti, 250 g zakysané smetany, 150 g ovčího sýra

Čočku propláchněte a uvařte v osolené vodě doměkka. Sceďte, pokapejte vinným octem a načechrejte. Kedlubny oloupejte a vydlabejte. Vložte do vroucí osolené vody a asi 20 minut povařte na mírném ohni, sceďte. Nasucho orestujte oříšky.

Šalotku a česnek nasekejte najemno. Rozehřejte máslo a šalotku nechte zesklovatět, ke konci přidejte česnek a vsypte špenát. Osolte, opepřete, dochuťte muškátovým oříškem.

Do kastrolu nalijte zakysanou smetanu, vsypte oříšky nejlépe rozpůlené, polovinu rozdroleného sýru a najemno nakrájené odřezky kedlubny. Zpěňte a chvilku povařte. Promíchejte se špenátem. Vychladlou směsí naplňte kedlubny, zbytek schovejte.

Kedlubny naskládejte do pekáčku a 15 minut zapečte v troubě při 200 ° C. Na talíře rozdělte čočku, přelijte ji zbytkem smetany se špenátem, doprostřed usaďte po kedlubně a posypte nadroleným sýrem.

Další recepty najdete v následujících kapitolách. >>>

Pokračování 2 / 7

Slaný koláč s jarní cibulkou

Slaný koláč s jarní cibulkou a chřestem
Slaný koláč s jarní cibulkou a chřestem | Zdroj: StockFood

6 porcí, příprava: 45 minut

Suroviny: 400 g listového těsta, 2 vejce velikosti M, 250 ml smetany 40% , 1 lžíce dijonské hořčice, 40 g čedaru, 40 g strouhaného ementálu, sůl a pepř, 6 jarních cibulek, 1 snítka rozmarýnu

Troubu předehřejte na 200 ° C, plech s vysokým okrajem vyložte pečicím papírem. Rozválejte listové těsto a vložte ho na plech – okraje zvedněte. Vejce rozšlehejte se smetanou, hořčicí a jemně nastrouhanými sýry.

Směs podle potřeby osolte, opepřete a vlijte na těsto. Z cibulek sloupněte vrchní vrstvu, odřízněte kořínky a podélně je rozpulte. Rozložte na koláč, posypejte nasekaným rozmarýnem a pečte dozlatova, asi 25 minut.

Tip: K jarní cibulce můžete přidat chřest. Ten povařte 2–3 minuty ve vodě, osušte a rozložte na koláč.

Pokračování 3 / 7

Hráškové risotto

Hráškové rizotto
Hráškové rizotto | Zdroj: StockFood

4 porce, příprava: 40 minut

Suroviny: 2 hrnky vyloupaného hrášku, 2 lžíce olivového oleje, 1 menší cibule, 2 hrnky rýže Arborio, 1 hrnek suchého bílého vína, 5‒6 hrnků zeleninového vývaru, 1 citron, půl hrnku strouhaného parmazánu + hoblinky na ozdobu, 4 lžíce másla, 2 lžíce sladkolisté petrželky, sůl a pepř, výhonky hrášku na dokončení

Hrášek 1 minutu povařte ve vroucí vodě, potom prudce zchlaďte ledovou a nechte okapat. V kastrolu nebo hluboké pánvi rozehřejte olivový olej a dozlatova opečte najemno nakrájenou cibulku.

Přidejte rýži a za neustálého míchání restujte, dokud rýže nezíská bílou barvu, asi 3 minuty. Přilijte bílé víno a míchejte, dokud se téměř nevyvaří, pak půl hrnku teplého vývaru a míchejte, dokud se nevstřebá.

Postup opakujte se zbytkem vývaru. Nakonec přidejte hrášek, jemně strouhanou citronovou kůru, citronovou šťávu, sýr, máslo, jemně nasekanou petrželku. Osolte a opepřete. Přiklopte, nechte odstát v pokojové teplotě 2 až 3 minuty, dozdobte škrabkou nastrouhanými lupínky parmazánu a výhonky hrášku.

Tip: Pro silnější chuť a vůni můžete petrželku vyměnit za mátu.

Pokračování 4 / 7

Salát se špaldou s ředkvičkami

Salát se špaldou a ředkvičkami
Salát se špaldou a ředkvičkami | Zdroj: StockFood

4 porce, příprava: 1 hodina

Suroviny: 200 g špaldy, 1 malá červená cibule, 6‒8 ředkviček, 1 šálek naklíčených fazolí mungo, sůl, 1 svazek špenátu, 1 hrst lístků řeřichy, 200 g mozzarelly

Zálivka: 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce medu, 2 lžíce bílého vína, sůl a pepř, 1 velký drcený stroužek česneku

Špaldu na 12 hodin namočte do vody, pečlivě propláchněte a povařte doměkka, asi 50 minut. Sceďte a mírně osolte. Do studené vody na 10 minut namočte červenou cibuli, pak ji osušte a nakrájejte na kousky, na plátky nakrájejte ředkvičky. Ke špaldě přidejte cibuli, ředkvičky, fazolky mungo s zelenými lístky. Jemně promíchejte se zálivkou a nechte na 10 minut odpočinout. Před podáváním přidejte natrhanou mozzarellu.

Tip: Máte ocet ze šampaňského? Potom ho můžete využít v zálivce místo bílého vína.

Pokračování 5 / 7

Salát s kapary a mozzarellou

 Salát s kapary a mozarellou
Salát s kapary a mozarellou | Zdroj: StockFood

2 porce, příprava: 20 minut

Suroviny: 1 ciabatta, olivový olej, 1 stroužek česneku, 1 lžíce sušeného tymiánu, 1 vejce, 100 g zeleného chřestu, mix salátových listů, čerstvá bazalka, 1 lžíce kapar, 125 g mozzarelly, čerstvě mletý černý pepř

Zálivka: 4 lžíce olivového oleje, 2 lžičky citronové šťávy, sůl

Ciabattu nakrájejte na stejně velké kostičky. Na pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje, přidejte drcený česnek a tymián a opečte krutony. Odložte je na papírový ubrousek. Vejce uvařte natvrdo.

Chřest zbavte dřevitých konců a ve vroucí osolené vodě ho uvařte na skus, cca 2–5 minut. Nechte ho okapat.

Umíchejte zálivku. Do mísy rozložte salátové listy, naseknou bazalku a kapary. Vložte na větší kusy nakrájený chřest a zastříkněte zálivkou. Přidejte natrhanou mozzarellu a vidličkami roztrhaná vejce. Přisypte krutony, pokapejte zbytkem zálivky a opepřete.

Pokračování 6 / 7

Závin s mangoldem a ovčím sýrem

Závin s mangoldem a ovčím sýrem
Závin s mangoldem a ovčím sýrem | Zdroj: StockFood

4 záviny, příprava: 30 minut + pečení

Suroviny: 2 lžíce extra panenského olivového oleje, 1 lžička semen fenyklu, půl lžičky římského kmínu, čtvrt lžičky kořenného (běžného) kmínu, 1 malá cibule, 2 stroužky česneku, 1 svazek mangoldu, sůl a pepř, 120 g čerstvého ovčího sýra, 4 pláty listového těsta, 4 lžíce rozehřátého másla

Na hluboké pánvi rozehřejte olej a zprudka orestujte fenykl s oběma druhy kmínu. Přidejte jemně nasekanou cibuli, nasekaný česnek a vyříznuté, nadrobno nakrájené stonky mangoldu. Až změknou, přidejte nahrubo nakrájené listy mangoldu a vařte, než se odpaří voda, asi 8 minut. Nechte vychladnout a vmíchejte nadrobený ovčí sýr.

Osolte a opepřete. Troubu předehřejte na 190 ° C, 2 plechy vyložte pečicím papírem. Do tenka mezi 2 pečicími papíry rozválejte listové těsto. Každý plát pokapejte máslem a rozetřete na něj ¼ směsi. Zarolujte, konce pevně spojte a založte pod závin. Záviny potřete zbytkem másla a po dvou pečte dozlatova, vždy asi 35 minut.

Pokračování 7 / 7

Videorecepty navíc

Pokud byste ráda vyzkoušela i jiné pokrmy z jarní zeleniny, můžete se nechat inspirovat třeba video recepty na špenátovou polévku, slané muffiny nebo stylové zelené palačinky.

Video placeholde

Video placeholde

Video placeholde