Boloňská omáčka patří mezi základní prvky pravé italské kuchyně. Pojďte si společně s kuchařkou a foodbloggerkou Koko připravit tu nejlepší verzi, po které by se olizovali i ti nejvyhlášenější kuchaři v Římě.
Ingredience:
50 g larda, pancetty nebo špeku, 2 menší mrkve, 2 stonky řapíkatého celeru, větší cibule, 4 lžíce olivového oleje, 500 g mletého masa (vepřové, hovězí nebo mix), 100 ml červeného vína, 4 stroužky česneku, čerstvě mletý pepř, sůl, 2 bobkové listy, špetka mleté skořice, špetka nastrouhaného muškátového oříšku, 700 g rajčatového pyré, cca 250 ml vody nebo vývaru, špetka cukru (pokud bude potřeba)
Postup:
1. Nakrájejte na drobné kostičky slaninu nebo špek, cibuli, řapíkatý celer a mrkev.
2. Rozehřejte pánev a přidejte špek. Připravte si očištěné mleté hovězí maso, lze použít i mix hovězího a vepřového, případně jen vepřové.
3. Do pánve přilijte olivový olej. Na rozpálený tuk míří jako první mrkev, po třech minutách přidejte i celer a cibuli.
4. Po pětiminutovém restování shrňte zeleninu na stranu, přidejte část mletého masa – malými kousky zaručíte, že se maso bude restovat, a ne dusit. Po krátkém zarestování přidejte i zbylé maso a snažte se míchačkou jednotlivé kousky od sebe oddělit. Poté ho promíchejte i se zeleninou a přidejte na výkonu plotýnky.
5. Přidejte česnek, opepřete, osolte, přihoďte bobkový list, případně i rozmarýn nebo šalvěj. Přilijte červené víno a nechte ho vyvařit. Maso přitom neustále oddělujte na malé kousky.
6. Přistrouhejte trošku mletého oříšku a přisypte špetku skořice.
7. Po redukci vína přilijte rajčatové pyré, případně drcená rajčata v plechovce či rajský protlak.
8. Přilejte vývar nebo vodu. Používáte-li pyré ve sklenici, můžete ji vývarem nebo vodou vypláchnout a nalít obsah do pánve. Pod poklicí vše duste minimálně 90 minut.
9. Servírujte s těstovinami nebo přidejte jako omáčku do lasagní.
Dobrou chuť!