Balení na eko vlně

Balení na eko vlně Zdroj: iStock.com

Antikoncepční pomůcka Caya diafragma, Pesarshop.cz
Bambusový koš, síťová taška přes rameno černá
Menstruační kalíšek Lunette Violet, Maluna.cz
Krém na obličej BIOSOLIS FACE ANTI-AGING CREAM SPF30 15ml
Pratelné odličovací tampony s biobavlny, Bamboolik.cz
6
Fotogalerie

Na dovolenou ekologicky. Co si zabalit přírodního a udržitelného?

Ušetříte místo v kufru a prospějete přírodě i svému tělu. Máme pro vás eko varianty věcí, které jako žena oceníte. Vyzkoušeno na vlastní kůži.

Už jsme si to dávno přiznaly, jako ženy toho na dovolenou balíme víc. Líčíme se, mnohem více dbáme na své zdraví, musíme počítat s menstruací, na pláž nosit potřebné i nepotřebné věci celé rodiny a chceme si i zdravě užívat, to vše s ohledem na přírodu. Máme pro vás tipy a doporučení od těch, které vše vyzkoušely na vlastní kůži a ví, co funguje.

Odličování bez odpadu

Doporučuje: Zuzana Hloušková, zakladatelka firmy Bamboolik

Odličování je nejzásadnější kosmetický rituál a chcete-li se pyšnit krásnou a zdravou pletí, rozhodně byste na něj neměla zapomínat. Sáhněte po nejkvalitnější biobavlně pro vaši pokožku! Netvořte na cestách další odpad a kosmetiké tamponky si pořiďte opakovaně použitelné. Po použití je jednoduše v ruce přeperete v teplé vodě a ráno/večer můžete znovu použít. Jsou vyrobeny z té nejkvalitnější biobavlny (s certifikací GOTS), šetrné k pokožce, vhodné pro alergiky, a hlavně k životnímu prostředí. Tamponky mají dvě strany – hrubší a jemnější. Hrubší strana má mírný peelingový efekt, jemnější strana je jako něžné pohlazení. V batohu či kufru vám zaberou minimum místa.

Pratelné odličovací tampony s biobavlny, Bamboolik.cz
Pratelné odličovací tampony s biobavlny, Bamboolik.cz | Zdroj: archiv Bamboolik.cz

Zdravé mazání bez chemie

Doporučuje: Lucie van Koten, autorka blogu Život podle Lucie,bio blogerka

Ekologická/přírodní opalovací péče, která je šetrná jak vůči lidskému zdraví, tak i vůči životnímu prostředí, je založena na minerálních filtrech (ve složení hledejte Zinc Oxid, Titanium Dioxide), které na rozdíl od chemických filtrů (např. oxybenzone, octinoxate...) nepronikají do těla, ale mechanicky chrání pokožku tím, že sluneční paprsky odrážejí. Výhodou těchto krémů je, že nemusíme čekat na jejich působení 20 minut, než se vstřebají, ale můžeme vyběhnout na pláž okamžitě. U přírodních opalovacích krémů si však dávejte pozor na možné nanočástice. Ty mohou být tak malé, že projdou buňkou kůže, a nikdo dodnes pořádně neví, kde v těle se ukládají. Tělo je totiž přirozenou cestou vyloučit nedokáže. Dobrou zprávou ale je, že je výrobce musí uvádět ve složení. Na opalovacích krémech tak najdeme údaj, zda produkt nanočástice obsahuje, či nikoli.

Krém na obličej BIOSOLIS FACE ANTI-AGING CREAM SPF30 15ml
Krém na obličej BIOSOLIS FACE ANTI-AGING CREAM SPF30 15ml | Zdroj: archiv wonderful.cz

Z opravdu čistě přírodních značek doporučuji opalovací krém, sprej i tyčinku Butterbean Organics od Bioorganica, osvědčila se mi i značka Biosolis, která nabízí jak krémy, tak i sublimační olej s SPF 20, na ošetření namáhané pleti po slunění miluji Coco Bliss, výživný krém od Edible Beauty (www.myskino.cz) – jde o velice výživný noční krém s kakaovým máslem a antioxidanty z granátového jablka a acai, který za noc pleť dokonale zklidní a zregeneruje.

Čistá a pohodlná menstruace

Doporučuje: Ilona Bittnerová, zakladatelka Maluna.cz, cestovatelka mimo obvyklé cesty, již několik let uchvácená Albánií

Dovolená, cestování a menstruace? Většina žen doufá, že se to „nepotká". Pro mě osobně menstruace na cestách přestala být problémem ve chvíli, kdy jsem před více jak 10 lety objevila menstruační kalíšek. Je to velmi pohodlná a čistá varianta menstruační hygieny, kdy žena nemusí řešit, jak se v přírodě zbavit jednorázové vložky nebo tamponu. Silikonový kalíšek je potřeba 2–3x denně vypláchnout čistou vodou, ale tu mám na cestách stejně vždy u sebe kvůli pití, takže ani mimo město to není problém. S trochou cviku jde o krátký proces, který zvládnu v lese i na wc u moře. Právě ve spojení s vodou kalíšek oceňuji – při plavání i oblíbeném sjíždění řeky, protože na rozdíl od tamponu do sebe vodu nenatáhne, a tak nezpůsobí nepříjemné vaginální problémy. A v neposlední řadě, když odjíždím na několik týdnů mimo domov, nemusím řešit kolik vložek vzít s sebou a kolik místa v batohu to zabere.

Menstruační kalíšek Lunette Violet, Maluna.cz
Menstruační kalíšek Lunette Violet, Maluna.cz | Zdroj: archiv Malun.CZ

Je ale jasné, že ne každé ženě kalíšek sedne, nebo že si napoprvé vybere ten správný (jsou různé velikosti). Je určitě dobré vyzkoušet si ho už dříve před dovolenou, varianta prvního zavedení před odchodem na pláž není úplně vhodná. Komu vyhovují jednorázové potřeby, může ty běžné vyměnit za variantu z biobavlny, která je šetrnější k přírodě, a hlavně k našemu zdraví. Doporučuji vyzkoušet je hlavně těm, které mají opakované vaginální problémy (kvasinky, záněty apod.).

Stylové a udržitelné kabelky

Doporučuje: Karolína Pechová, zakladatelka a majitelka firmy Česká síťovka

Se síťovkou na pláž! Síťovka se hodí na pláž především proto, že vidíte, co všechno jste si s sebou k moři zabalila, a nemusíte tedy chaoticky hledat, co právě potřebujete. Navíc z ní vyklepete krásně písek a domů si žádný nepřinesete. Mokré plavky i ručníky v ní krásně proschnou. Její ekologické využití je v tom, že ji můžete nosit neustále dokola, a unese toho opravdu hodně. Velké uši slouží k tomu ji nosit přes rameno, krátké uši nést v ruce, a když jsou třeba volné ruce, hodíte ji na záda jako batoh.

Bambusový koš, síťová taška přes rameno černá
Bambusový koš, síťová taška přes rameno černá | Zdroj: archiv Česká síťovka

Zdavý a bezpečný sex

Doporučuje: Kateřina Kadlecová Makrlíková, zakladatelka Pesarshop.cz a poradny nehormonální antikoncepce nehormonalka.cz.

Dobře rozvažte, kam cestujete. Bude tam dostupná pitná voda, abyste mohla umýt pesar? Budou v obchodech volně k dostání kondomy? Budete se chtít milovat ve vodě? Nebo čekáte, že by mohla přijít menstruace? Pojedete s partnerem, nebo očekáváte exotické milostné dobrodružství? To vše by vám mělo projít hlavou, než se vydáte na cestu.

Ženy často řeší sex ve vodě. S ohledem na mikroorganismy a následný možný vznik infekce rozhodně nedoporučuji milování v českém rybníce. Mořská voda má však přirozeně mírně dezinfekční účinek, a tak vám nic nestojí v cestě – pokud vyřešíte antikoncepci. Ve vodě ale budete těžko nasazovat kondom nebo aplikovat spermicid. Pokud nemáte nitroděložní tělísko, je vhodnou možností pesar.

Antikoncepční pomůcka Caya diafragma, Pesarshop.cz
Antikoncepční pomůcka Caya diafragma, Pesarshop.cz | Zdroj: archiv Pesarshop.cz

Jestliže používáte kondomy, dobře si spočítejte zásobu, kterou s sebou potřebujete mít, zejména pokud se budete pohybovat mimo civilizaci nebo tam, kde se jen těžko domluvíte. Ženy, které určují plodné a neplodné dny podle symptotermální metody, by měly brát v potaz, že dlouhé cestování, třeba do tropických krajin, může ovlivnit jejich bazální teplotu a její vyhodnocení. Pokud dovolená vychází do plodného období, je určitě lepší s sebou pro jistotu ještě přibalit i nějakou bariérovou antikoncepci.

Polyuretanové kondomy poskytují lepší ochranu před přenosem pohlavních chorob, protože jsou méně pórovité než klasické latexové. V jednom průzkumu se také zjistilo, že když má kondom u sebe žena, spíš dojde k jeho použití, než když ho má u sebe muž.

Pro „čisté" milování při menstruaci jsou vhodné pesary – diafragmy, cervikální kloboučky, pokud se nenechávají zavedené déle než 40 minut, menstruační houby nebo polyuretanové pěnové tampóny bez šňůrky.