Vypadá to sladce, ale může to způsobit velké problémy.

Vypadá to sladce, ale může to způsobit velké problémy. Zdroj: Shutterstock

Milujete rozpustné voňavé koule do koupele? Pozor na ně!

Kolikrát týdně se propadáte do barevné voňavé vany? Jestli častěji než jednou, pak zpozorněte. Zatímco smysly si užívají tu erupci barev a vůní, vaše zdraví trpí. Konkrétně to intimní.

Vnitřek pochvy má totiž stabilní pH, které se pohybuje mezi 3,5 a 4,5, kdy je neutrální. V takovém případě je zde ideální rovnováha bakterií, které udržují naše intimní zdraví v pořádku. Jakmile se ale pH zvýší, bakterie se začnou překotně množit a obranyschopnost je ta tam.

Někdy je to doslova umění.
Někdy je to doslova umění. | Zdroj: Shutterstock

Voňavá, ale...

Hygienické přípravky na mytí a relaxaci, ať už jsou to oblíbené koule do koupele nebo i obyčejná mýdla a pěny do vany, mají pH kolem 8, což je skoro dvojnásobek. A i rozpustné koule obsahují sulfáty (díky nim tak krásně šumí a pění), jejichž pH se pohybuje právě mezi hodnotami sedm a devět.

Ačkoliv se na venek budeme cítit čisté a voňavé, intimní partie zažijí šok. Vagína totiž funguje jako samočistící samoobslužná stanice, tedy obejde se bez toho, abychom ji zevnitř myly.

Mýt, či nemýt

Ve chvíli, kdy se bakterie neboli kvasinky původu Candida Albicanis přemnoží, začne se to projevovat svěděním, pálením a suchostí. A není to nic jiného než kvasinková infekce. Jenže ta se také projevuje specifickým zápachem. Takže paradoxně, pokud používáte hygienické přípravky plné vůní, můžete si akorát přitížit.

Vypadá to sladce, ale může to způsobit velké problémy.
Vypadá to sladce, ale může to způsobit velké problémy. | Zdroj: Shutterstock

To ale neznamená, že bychom měly dát vale hygieně! Jen ji stačí dodržovat zvenčí a používat při tom přípravky určené speciálně na intimní hygienu.

A co voňavá koupel plná třpytek a barev? Pro tu platí to, co pro řadu jiných guilty pleasures: Dopřávejte si ji s mírou a popřípadě si neutrální pH vagíny pojistěte probiotiky.

Jakou používat intimní hygienu? Podívejte se na video:

Video placeholde