Má zlatou kůrku a krásně voní: Nejlepší domácí toastový chléb

2 min čtení

2 min čtení

Naučte se upéct toastový chléb s pěknou a voňavou střídkou, krásně zlatou kůrkou a naprosto úžasnou vůní. Úplně něco jiného než toasťák z obchodu! Připravíte s ním luxusní sendviče, nejlépe ale vyniká, když ho opečete na másle a podáváte jej s teplým jídlem.

Ingredience:

500 g hladké pšeničné mouky, 270 ml mléka, 50 g rozpuštěného másla, 40 g moučkového cukru, 45 g vejce, 10 g soli, 7 g instantního droždí, vejce na potření, máslo na vymazání formy

Na videorecept se podívejte zde:

Postup:

  1. Do mísy dejte mouku, cukr, sůl a droždí. Suché ingredience krátce promíchejte. Přidejte mléko, vejce a rozpuštěné máslo. Hněťte asi 5 až 7 minut, dokud se těsto nepřestane lepit na stěny.

  2. Těsto z mísy dejte na pomoučenou pracovní desku a ještě chvilku prohněťte. Dejte ho do mísy, zakryjte a nechte vykynout na 90 až 120 minut, dokud těsto neznásobí objem. Formu na pečení vymažte máslem.

  3. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou pracovní desku. Dlaněmi vytvarujte do přibližného obdélníku (na délku plus minus jako vaše forma na pečení). Těsto je třeba vyformovat do pěkného bochníku. Začněte přeložením horní strany těsta zhruba v 1/3 a utěsněním sváru. Pokračujte přeložením spodní strany stejným způsobem. Pak přehněte levý a pravý konec. A nakonec těsto přeložte, utěsněte svár a vytvarujte do protáhlého bochníčku.

  4. Vytvarované těsto dejte do vymazané formy, postříkejte vodou z rozprašovače a zakryjte. Nechte kynout asi 60 až 90 minut, dokud znovu nenabude. Troubu rozehřejte na 180 °C.

  5. Vykynutý bochník opatrně potřete rozšlehaným vajíčkem. Dejte do vyhřáté trouby (do dolní třetiny) a pečte asi 45 až 50 minut. Chléb v polovině pečení zkontrolujte a znovu potřete vajíčkem. Chléb je hotový, když jeho vnitřní teplota ve středu dosáhne 87 °C (popř. můžete otestovat špejlí). Pokud se na povrchu moc připaluje, zakryjte jej alobalem. Finální délku pečení je potřeba vychytat s ohledem na velikost a vlastnosti použité formy. Upečený chléb nechte chvíli vychladnout. Okraje opatrně uvolněte od formy a pomalu vyklopte. Dejte na mřížku odpočívat.

Hotovo!