Jak vybrat tu nejlepší dovolenou?

Jak vybrat tu nejlepší dovolenou? Zdroj: ČTK

Léto přeje cestování. Zařiďte si tu nejlepší dovolenou

Začátek léta nám přinesl krásné počasí. A také odstartoval období, kdy většina z nás vyráží na dlouho očekávané dovolené. Konečně je tu chvíle zaslouženého odpočinku, na kterou se většina z nás těšila většinu roku. Ať se chystáme na pobyt v přímořském hotelu, kempu, či aktivní cestování zahrnující hned několik destinací, důležité je, abychom si volno opravdu naplno a bez zbytečných starostí užili.

Jak vybrat tu pravou dovolenou?

Mnozí z nás si právě lámou hlavu, kam letos v létě vyrazit. Skvělé rady poskytují webové stránky Top-Pojištění.cz v sedmidílném seriálu „Nepodceňujte výběr své dovolené“. Dozvíme se z něj nejen jak vybrat dovolenou, ale také na co si dát pozor. A jistá důslednost je třeba nejen při plánování výjezdů do exotických lokalit. Připravit bychom se měli, i pokud nás čeká cesta v rámci Evropské Unie, třeba cesta do Chorvatska 2019.

Co bychom měli brát při výběru dovolené v potaz?

  • S kým a kam pojedeme?

Vyrazíme se skupinou přátel, s partnerem, případně na rodinnou dovolenou s malými dětmi? Přejete si zažít romantiku ve dvou či užít intenzivní zábavu s kamarádkou? V každé konstelaci je možné najít to pravé místo i ubytování a zajistit si zajímavý program. Zoufat si nemusíte, ani pokud jste zrovna single a nepodařilo se vám sladit své volno z práce s přáteli a rodinou. Na internetu si můžete najít parťáka na tzv. sdílenou dovolenou. Získáte tak nejen zajímavé zážitky, ale dost možná i nového přítele.

  • Kam vyrazit?

Některé z nás láká konkrétní destinace, další vědí, že chtějí k moři a na lokalitě jim příliš nezáleží. Někteří preferují bezstarostné nicnedělání a relaxaci, další vyhledávají dovolenou nabitou programem. Důležitými faktory pro rozhodování, kam se vydat, jsou klima, teploty a možnosti ubytování v dané lokalitě. Podstatná je také vzdálenost, dopravní dostupnost a cena. Ti, kteří si chtějí užít přírodní krásy, zamíří třeba do Skandinávíe, pro finančně dostupný pobyt u moře nebo jachting je ideální dovolená Chorvatsko autem.

  • S cestovní kanceláří nebo samostatně?

Nechceme-li se na dovolené o nic starat, je ideální formou zájezd s cestovní kanceláří a delegátem. Pokud naopak chceme úplnou volnost, bude nás bavit, když vyrazíme na vlastní pěst, například autem do Chorvatska 2019. Cesta na dovolenou by měla být vždy řádně promyšlená. A ať vyrazíme s cestovkou, nebo bez, neměli bychom zapomenout na cestovní pojištění.

  • Jak vybrat ubytování?

Možností je řada. Na výběr máme širokou škálu hotelů a penzionů až po hostely a kempy. Je jen na nás, zda se rozhodneme pro luxusní ubytování s plnou penzí či se vydáme pod stan a vařit budeme ve společné kuchyni v kempu. Důležité je, abychom si dovolenou užili dle svých představ. Například dovolená Chorvatsko autem nabízí možnost ubytování ve vlastním karavanu.

  • Jaké stravování vybrat?

Na výběr je polopenze, plná penze, samostatné stravování v restauracích či vaření. Ať se rozhodneme pro kteroukoli variantu či je budeme kombinovat, nikdy bychom neměli zapomenout ochutnat místní speciality. Poskytnou nám jedinečný zážitek a bližší seznámení s místní kulturou. V přímořských oblastech bychom rozhodně měli vyzkoušet mořské plody a ryby.

  • Dobrodružství nebo pohodlí?

Chcete trávit čas aktivně nebo raději v klidu odpočívat? Více cestovat, zažít adrenalin nebo se nechat hýčkat? Program je důležité alespoň rámcově naplánovat. Může se sice stát, že nestihneme vše, rozhodně bychom ale měli vědět, kam se chceme podívat. Než vyrazíte, seznamte se s památkami a přírodními zajímavostmi v okolí.

  • Buďte připraveni

Nezapomeňte na cestovní pojištění. K moři budete potřebovat kupříkladu cestovní doklady do Chorvatska 2019. A cestovní pojištění vám poskytne jistotu, že vás nečekané události nezaskočí. Cestovní pojištění online pořídíte i z pohodlí domova.