Kuře na paprice bez jediné špetky mouky.

Kuře na paprice bez jediné špetky mouky. Zdroj: iStock

Kuře na paprice: Uvařte si vynikající a zcela bezlepkovou verzi

Kuře na paprice zná a miluje snad každý. Tato verze je ale jiná – k sušené paprice se totiž přidává spousta čerstvých, a tak při vaření nebudete potřebovat ani špetku mouky na zahuštění!

Ingredience na 4 porce:

4 ks masa (kuřecí stehna, stehenní řízky, špalíčky nebo paličky), lžíce olivového oleje, 20 g másla, 400 g sladkých dlouhých červených paprik, 300 g červené cibule, 2 až 3 vrchovaté lžíce mleté směsi divokého koření na zvěřinu, 2 bobkové listy, 4 listy čerstvé šalvěje (možno vynechat), 2 vrchovaté lžíce mleté lahůdkové papriky, lžička mleté uzené papriky (možno vynechat), 2 až 3 lžíce cukru, 100 ml červeného vína (případně místo toho asi 3 lžíce vinného octa), asi 500 ml kuřecího vývaru, 200 až 300 ml šlehačky (33 % tuku), sůl, čerstvě mletý pepř

Postup:

1. Papriky i cibule očistěte a nakrájejte na větší kousky.

2. Kuřecí maso okořeňte a lehce osmažte na olivovém oleji.

3. Maso vyndejte a do hrnce přidejte máslo a cibuli. Až cibule místy zezlátne, přidejte k ní šalvěj, bobkové listy a papriky.

4. Okořeňte zeleninový základ: přidejte mletou papriku, maličko oslaďte cukrem, zalijte vínem nebo octem, vraťte zpět maso a vše podlijte poctivým kuřecím vývarem. Osolte a vařte, dokud nebude maso měkké.

5. Vylovte bobkové listy a zeleninovou omáčku rozmixujte. Zkontrolujte konzistenci a případně dořeďte vývarem. Pokud si část chcete zamrazit, tak v této fázi omáčku odeberte.

6. Přiveďte k varu, přidejte smetanu a dochuťte, doslaďte a dokyselte dle chuti. Servírovat můžete jak s napařeným knedlíkem, tak s těstovinami, rýží, kuskusem či bulgurem.

Dobrou chuť!