Koláč z křehkého mandlového těsta s mučenkou

Koláč z křehkého mandlového těsta s mučenkou Zdroj: Nina Novák

 Citronový raw koláč s jahodami
Páj s tvarohem a rebarborou
Pomerančový koláč s chia semínky
4
Fotogalerie

Křehké koláče s jedlými květy. 4 recepty, které si zamilujete!

Jsou lehounké a svěží. Když je navíc ozdobíte trendy jedlými květy, nebudete vědět, co chcete víc. Jestli se zakousnout, nebo vynadívat.

Citronový raw koláč s jahodami

16–20 kousků (zavírací forma průměr 22 cm), příprava: 30 minut + namáčení a chlazení

Suroviny: 200 g nepražených nesolených kešu ořechů, 350 g loupaných mandlí, 120 g datlí bez pecek, špetka soli, 2 velké zralé banány, šťáva ze dvou citronů, 350 g kokosového tuku, 300 g jahod

Kešu zalijte studenou vodou a namáčejte do změknutí, 4‒6 hodin. Mandle nahrubo rozsekejte v kutru. Datle nakrájejte na kousky, přidejte k mandlím. Ochuťte špetkou soli a rozmixujte na jemnou drobenku. Tu lehce pokapejte studenou vodou, aby se trochu spojila. Vmačkejte ji na dno formy.

Kešu ořechy sceďte. Vložte je do mixéru nebo kutru. Přidejte kousky banánů a citronovou šťávu. Za postupného přilévání rozpuštěného kokosového tuku rozmixujte na hustý krém.

Rozetřete ho na korpusu a vložte do lednice nebo mrazáku, kde ho nechte ztuhnout. Před servírováním ozdobte jahodami.

Pokračování 2 / 4

Páj s tvarohem a rebarborou
Páj s tvarohem a rebarborou | Zdroj: Nina Novák

Páj s tvarohem a rebarborou

8–12 kusů (forma o průměru 22 cm), příprava: 40 minut + 40 minut pečení

Suroviny: 400 g hladké mouky, 50 g moučkového cukru, čtvrt lžičky soli, 100 g másla, 50 g sádla,1 lžíce, jablečného octa, krupicový cukr na posypání

Náplň: 2‒3 stonky rebarbory, 50 g krupicového cukru, 250 g polotučného tvarohu v kostce, 50 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 žloutek

Mouku s cukrem a solí prosejte a promíchejte. Přidejte na kousky nakrájené máslo se sádlem a vidličkou zapracujte. Pak přidejte ocet smíchaný se 100 ml vody. Vypracujte hladké nelepivé těsto. Zabalte ho do folie a nechte v chladu rozležet. Mezitím oloupejte rebarboru. Nakrájejte ji na kousky a smíchejte s krupicovým cukrem. Tvaroh vyšlehejte oběma dalšími cukry a se žloutkem. Těsto rozdělte na dva díly. Jeden rozválejte a vyložte jím formu, na dno pak rozetřete tvaroh a na něj rozprostřete rebarboru.

Druhý díl rozválejte na plát. Nakrájejte ho na pruhy asi 2 cm široké a stáčejte je do spirály, kterými poklaďte povrch koláče. Posypte krupicovým cukrem a upečte v troubě rozehřáté na 180 °C, pečte asi 40 minut. Po upečení nechte zcela vychladnout.

Pokračování 3 / 4

Pomerančový koláč s chia semínky
Pomerančový koláč s chia semínky | Zdroj: Nina Novák

Pomerančový koláč s chia semínky

8–12 kusů, příprava: 30 minut + 40 minut pečení

Suroviny: 250 g másla + na vymazání, 150 g jemného krupicového cukru, 1 lžička vanilkového extraktu nebo pasty, 3 vejce, 150 g hladké mouky, 150 g polohrubé mouky + na vysypání, 2 lžičky sody, 1 lžíce chia semínek, šťáva a kůra z jednoho velkého pomeranče, 150 ml polotučného mléka

Poleva: 200 g jemného moučkového cukru, 2–3 lžíce pomerančové šťávy, jedlé květy na ozdobu (macešky, hledíky)

Máslo nakrájené na kousky, cukr a vanilkový extrakt vyšlehejte do světlé pěny. Po jednom zašlehejte vejce.

Obě mouky se sodou prosejte do misky. Vmíchejte chia semínka a strouhanou pomerančovou kůru. Pomerančovou šťávu smíchejte s mlékem. Opatrně stěrkou střídavě vmíchejte moučnou a mléčnou směs k máslu. Těsto rozprostřete do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy. Vložte do trouby rozehřáté na 180 °C a pečte 40 minut. Pak nechte vychladnout.

Na polevu prosejte moučkový cukr, přidejte pomerančovou šťávu a metlami dohladka vyšlehejte. Podle potřeby přidejte šťávu. Polevou přelijte koláč a ozdobte ho jedlými květy.

Pokračování 4 / 4

 Koláč z křehkého mandlového těsta s mučenkou
Koláč z křehkého mandlového těsta s mučenkou | Zdroj: Nina Novák

Koláč z křehkého mandlového těsta s mučenkou

12 kusů (forma 35 x 13 cm), příprava: 40 minut + 30 minut pečení

Suroviny: 150 g celozrnné pšeničné mouky, 100 g moučkového cukru, sůl, 100 g mletých mandlí, 100 g másla, 2 žloutky (velikost L), 2 mučenky (nebo třeba jahody, maliny) na dokončení

Náplň: 250 g smetanového sýra, 200 g zakysané smetany, 50 g jemného moučkového cukru, 1 lžíce citronové šťávy

Do mísy prosejte mouku a moučkový cukr, přidejte špetku soli a promíchejte s mandlemi. Dodejte na kousky nakrájené studené máslo, žloutky a zpracujte těsto. Rozválejte je na plát, přeneste do formy, kde ho urovnejte a okraj seřízněte nožem podél hrany formy. Nechte 1 hodinu chladit v lednici.

Troubu rozehřejte na 180 °C. Na těsto položte pečící papír a zasypte sušenými fazolemi, 15 minut předpečte. Sundejte papír s fazolemi a pečte dalších 15 minut. Sýr vyšlehejte se smetanou, cukrem a citronovou šťávou.

Krém rozetřete ve vychladlém korpusu. Mučenky rozkrojte, lžící vyjměte dužinu a koláč ozdobte.

Článek připravil časopis F.O.O.D.