Kam na nejlepší zmrzlinu? Známe NEJ podniky i jaké druhy letos frčí!

13. července 2017
Kam na nejlepší zmrzlinu? Známe NEJ podniky i jaké druhy letos frčí!

K létu patří zmrzlina. V poslední době roste nejen počet prodejen, ale i nejrůznějších příchutí a člověk se v nabídce trochu přestává orientovat. Jak poznat kvalitní zmrzlinu? Víte, že skvělé zmrzliny mohou být i veganské? Připravili jsme pro vás tipy, kam zajít na nejlepší zmrzlinu. Jakou novinku letos ochutnat?

Nejdříve něco k tomu, jak má kvalitní vypadat. Pokud doslova září barvami, ruce pryč. Pocitvá banánová, citronová nebo vanilková rozhodně nemají mít intenzivní žlutou barvu, o šmoulově modré ani nemluvíme. Podívejte se také do vaniček – dobrá zmrzlina rozhodně nevytváří nadýchané kopce. Kvalitu také poznáte po prvním olíznutí. Chutná opravdu po tom, z čeho je vyrobená, není moc sladká a v ústech by neměla zanechávat pocit mastnoty, chuť škrobu nebo rostlinného tuku. 

Kam tedy zajít na nejlepší zmrzlinu?

Crème de la Crème

Už po prvním ochutnání zmrzliny v tomto podniku u Staroměstského náměstí je vám jasné, že poctivé zmrzlině z kvalitních surovin se nic nevyrovná. Jan Hochsteiger, přezdívaný pan Zmrzlinka, vyrábí ve svém podniku tazvanou řemeslnou zmrzlinu – je dělaná ručně a každý druh má svůj vlastní originální recept. Právě u něj můžete ochutnat zmrzliny veganské – místo mléka, smetany a žloutků obsahují mléka rostlinná, například kokosové, rýžové nebo lískooříškové. 

...

Puro Gelato

Zmrzlinárnu Puro Gelato najdete na pražské Náplavce, takže to nejrozumnější, co můžete udělat, je koupit si dva pořádné kopečky a vyrazit se courat kolem Vltavy. Ve výrobě příchutí tu rozhodně neznají hranice, takže kromě naprostých klasiků můžete narazit také na levanduli, ananas s rozmarýnem, bazalku, nebo dokonce kopřivu. My jsme byli nadšeni z mangového sorbetu a osvěžující okurkové zmrzliny.

 

Gelateria Amato

Amato znamená v italtšině milovaný, a tak není divu, že se manželé Amatovi rozhodli využít příjmení i jako název své zmrzlinárny. Najdete ji na pražské Letné a pochutnat si tu můžete na italské kávě, ale především zmrzlině z těch nejpoctivějších surovin. Která je nejoblíbenější? Jednoznačně slaný karamel. Nám ale chutnal i melounový sorbet s čokoládou.

Angelato

Angelato je právem jedna z nejoblíbenějších a současně nejlepších zmrzlin v Praze. Ve dvou pobočkách nikdy není prázdno, a abyste si mohli pochutnat na jedné z jejich neodolatelných příchutí, budete si muset počkat ve frontě. Jaká stojí za to? Rozhodně mangový sorbet a bazalková s olivovým olejem!

Ovocný Světozor

Jejich točená banánovo-jahodová zmrzlina je už legendární a Pražané na ni chodí desítky let. Kromě toho ale zde nabízejí i kopečkovou zmrzlinu, lahodné poháry, dorty a chlebíčky. Kdo nebyl v jedné z pražských poboček ovocného Světozoru, ten jako by nebyl.

Café Prádelna

Když si Lenka Miličová zakládala kavárnu Prádelna, netušila, že sem hosti budou chodit hlavně na domácí polévky a zmrzlinu. Tu si Lenka vyrábí sama v malých objemech, takže nikdy nevíte, na jakou příchuť zrovna narazíte a jestli na vás zbude. Za zkoušku to ale určitě stojí. Její vanilková je totiž nepřekonatelná!

Vanille

Dřív, než na náměstí Míru stála zmrzlinárna a cukrárna Vanille, smažily se tu mastné hamburgery. Těm dnům je ale už naštěstí dávno konec a vy si sem můžete zajít na přímo zde vyrobenou kopečkovou nebo točenou zmrzlinu z těch nejlepších surovin. Skvělá je višňová s čokoládou, ale my jsme byli stejně jako pan majitel uneseni oříškovými, v čele s báječnou pistáciovou.

Zmrzlinář

V jedné z nenápadných vinohradských uliček najdete zmrzlinárnu Zmrzlinář s krásným, světlým interiérem a mnoha druhy kopečkové zmrzliny. Pokud si ji nechcete vzít do kornoutku, rádi vám libovolný počet kopečků nasázejí do termo kelímků. Kterou bezpodmínečně musíte vyzkoušet? Osvěžující letní jahodovou!

Za zmrzlinou u Zmrzlináře stojí Alena a Darek Hrivňákovi alias Zmrzlina 2AD. Tu seženete i v jiných podnicích v Česku, například ve Šťastné koze na Husově náměstí v Berouně, v Café Magnolia v Českých Budějovicích, v Café Jednorožec v Klatovech, v Park Cafe v Litoměřicích nebo v Love Coffee v Olomouci.

Café Parlor

Víte, co je parlorka? Jde o zmrzlinový sendvič, který si sestavíte podle své chuti. Do dvou ručně upečených sušenek dáte jeden až dva kopečky zmrzliny a posyp nebo topping podle chuti. V Café Parlor v pražském Karlíně tuto dobrotu prodávají jako jediní v Česku. A rozhodně stojí za ochutnání.

Klíčová slova:  zmrzlinaPrahacukrárna
Jdi na homepageZpět na začátek
Další příběhy