Suunto Ambit 2, chytré hodinky, 13490, měří rychlost, srdeční frekvenci, nadmořskou výšku, stav počasí, navigace GPS, intervalový trénink.

Suunto Ambit 2, chytré hodinky, 13490, měří rychlost, srdeční frekvenci, nadmořskou výšku, stav počasí, navigace GPS, intervalový trénink. Zdroj: archiv firem

TomTom Runner 3, 3 145 Kč, údaje o běhu v reálném čase, režim více sportů, zkoumání trasy, sledování aktivity, snímač aktivity.
Fitbit Alta HR Pink Rose Gold, 3299, Fitness náramek, monitoruje kroky, vzdálenost, spánkový režim, čas, tepovou frekvenci, kalendář, budík, propojení s telefonem.
Jak si vybrat sportovní hodinky?
Fitbit Flex Lime, 1299 Kč, Fitness náramek, monitoruje kroky, vzdálenost, spálené kalorie.
Garmin Fenix 5, od 15 990 Kč, chytré hodinky, celodenní snímání tepu, kroky, tréninkový plán, multi-sport funkce, spánková aktivita, zabudovaná GPS.
10
Fotogalerie

Jak vybrat sportovní hodinky? A opravdu pomáhají při hubnutí?

Náš život je obklopen chytrými přístroji, a tak není divu, že člověk má občas pocit, že ho někdy svou inteligencí převyšuje i televize. Chytré jsou telefony, automobily a v neposlední řadě i hodinky. Zvláštní odnož pak tvoří hodinky sportovní, u kterých má člověk podle všech nabízených funkcí pocit, že za vás i zhubnou. Bohužel tak daleko moderní technologie ještě nejsou, nicméně vám tu práci ulehčí. Jak si ale vybrat ty správné? 

Chytré sportovní hodinky seženete v cenové relaci od pár stovek až do deseti tisíc. Abyste neutráceli zbytečně za super drahé, musíte si nejprve říct, jaký je vlastně váš cíl, co od hodinek očekáváte. Chcete jen měřit vaši pohybovou aktivitu během dne, anebo potřebujete mít zanalyzovaný váš pohyb, co se týče doby aktivity, délky, průměrné rychlosti, nastoupaných metrů a podobně? Tak tady začneme.

Pokračování 2 / 6

Chci vědět, kolik ujdu kroků za den

Jestliže jste vášnivý chodec a víte, že byste denně měli ujít deset tisíc kroků, rádi si to pohlídáte a navíc je vám sympatické, když za vás hodinky myslí a pošťouchnou vás ve chvíli, kdy sedíte už moc dlouho, budou vám stačit fitness náramky. Stojí od zhruba pěti set korun výše. Ty nejzákladnější měří počet ušlých kroků, dobu spánku a spálené kalorie během dne. Ty pokročilejší, dražší, pak měří kromě doby spánku i jeho kvalitu a některé jsou schopny vás ráno, po adekvátně dlouhé době, probudit. Měří vám také čas, po který jste během dne byli aktivní. Máte tedy perfektní přehled o svojí pohybové aktivitě.

Garmin Vivomove, 1990 Kč, stylové hodinky, které kromě času měří ještě kroky a spánkovou aktivitu, při delší klidové době zavibrují, aby svého uživatele upozornili, že by se měl hýbat.
Garmin Vivomove, 1990 Kč, stylové hodinky, které kromě času měří ještě kroky a spánkovou aktivitu, při delší klidové době zavibrují, aby svého uživatele upozornili, že by se měl hýbat. | Zdroj: archiv firem

Pokračování 3 / 6

Chci vědět, kolik kilometrů uběhnu

Někteří jsou ale už dál a kroky natáhli tak daleko, že je z toho běh. A na to už pouhý krokoměr nestačí. Existují ale hodinky speciálně pro běžce, které zaznamenávají denní aktivitu, mají v sobě i GPS, takže vám změří uběhlou vzdálenost, rychlost, dobu a snímání srdečního tepu. K tomu slouží hrudní pás, ale dnes už má většina hodinek v sobě zabudované čidlo na zápěstí. Tyto funkce poskytují všechny základní varianty hodinek. Když si připlatíte, můžete si na hodinkách nastavit denní aktivitu, kterou chcete splnit, a ony vás pak budou popohánět, připomínat vám, že už příliš dlouho sedíte a měli byste se projít nebo kdy je nejvyšší čas jít spát.

Suunto M2, 2470 Kč, běžecké hodinky měří srdeční tep, spálené kalorie, zóny srdečního tepu, stopky, časové funkce, zámek tlačítek, budík.
Suunto M2, 2470 Kč, běžecké hodinky měří srdeční tep, spálené kalorie, zóny srdečního tepu, stopky, časové funkce, zámek tlačítek, budík. | Zdroj: archiv firem

Pokračování 4 / 6

Chci mít zaznamenány všechny sporty

Jestli je pro vás ale běh málo a chtěli byste mít pod palcem všechny sporty, jako je i jízda na kole, bruslích nebo v zimě třeba na lyžích, budete si muset ještě připlatit a pořídit takové, které mají funkce změny sportu. Tyto sportovní hodinky už bývají skutečně vymakané a kromě toho, že měří srdeční tep, rychlost, vzdálenost, počet ušlých kroků za den, zaznamenávají veškerou pohybovou aktivitu za den, také vám vyměřují dobu odpočinku, aby se tělo dokázalo regenerovat, a kromě zabudované GPS mají také kompas. A chytrou funkci, která ukládá vaši trasu, takže pokud vlastníte orientační nesmysl, pomůžou vám najít cestu zpět. Ale v tomto případě se pohybujeme v hodnotách deset a více tisíc.

TomTom Adventurer cardio + music, od 7 990 Kč, sportovní hodinky, sledování aktivit, režim více sportů, zkoumání trasy, integrovaný monitor srdečního tepu, MP3 přehrávač - paměť 3GB, voděodolný, Bluetooth.
TomTom Adventurer cardio + music, od 7 990 Kč, sportovní hodinky, sledování aktivit, režim více sportů, zkoumání trasy, integrovaný monitor srdečního tepu, MP3 přehrávač - paměť 3GB, voděodolný, Bluetooth. | Zdroj: archiv firem

Pokračování 5 / 6

Bonus navrch

Většina sportovních hodinek jsou zároveň i chytré a lze je spárovat s mobilním telefonem. Pak už jen stačí si stáhnout do telefonu aplikaci a všechny záznamy z hodinek se vám budou do něj nahrávat. A naopak – na hodinkách se vám zobrazí, pokud vám někdo volá nebo píše. Jestli po tomto propojení toužíte, dejte si pozor na to, aby vámi vybraný model podporoval váš operační systém.

Pro mnohé může být kámen úrazu také ve formě nabíjení a ve výdrži baterie. Většina hodinek je nabíjena přes USB, ovšem doba, po kterou vydrží funkční, se liší. Při výběru si hlídejte čas, po který vydrží fungovat při aktivním využívání, tedy když máte zapnutou funkci sporttesteru, a při klidovém režimu, kdy fungují pouze jako měřič času.

Suunto Spartan sport Sakura, od 9992 Kč, sportovní chytré hodinky, více než 80 sportů, měření srdečního tepu, vyhodnocování aktivity, tréninkový plán, plánování aktivity, čas zotavení.
Suunto Spartan sport Sakura, od 9992 Kč, sportovní chytré hodinky, více než 80 sportů, měření srdečního tepu, vyhodnocování aktivity, tréninkový plán, plánování aktivity, čas zotavení. | Zdroj: archiv firem

Pokračování 6 / 6

Jaké si tedy zvolit, aby mi pomohly hubnout?

Chytré hodinky, které mají spousty funkcí a dokáží zaznamenat všechny sporty s časem na setiny sekundy přesně, jsou skvělé pro aktivní sportovce. Jestliže chce člověk mít povědomí o tom, jak na tom je s fyzičkou, a chce mít nad sebou kontrolu, postačí naprosto fitness náramky, popřípadě hodinky na běhání, které mají nad fitness hodinkami nadstavbu toho módu pro běhání. Takové hodinky seženete pohodlně od 1 500 do 5 000. Pohlídají vás, abyste denně ušli 10 000 kroků, když se delší dobu nehýbete, tak vás na to vibrací upozorní a navíc je to zábava všechny tyto údaje sledovat!

Suunto Ambit 2, chytré hodinky, 13490, měří rychlost, srdeční frekvenci, nadmořskou výšku, stav počasí, navigace GPS, intervalový trénink.
Suunto Ambit 2, chytré hodinky, 13490, měří rychlost, srdeční frekvenci, nadmořskou výšku, stav počasí, navigace GPS, intervalový trénink. | Zdroj: archiv firem