Houbový perkelt
Když už nevíte, co s košíky plnými hub, zkuste trošku zaexperimentovat a připravte si netradiční perkelt s houbami, paprikami a ajvarem. Je hotový během několika minut a jeho příjemně pikantní chuť je pořádně návyková.
Ingredience na 2–3 porce:
středně velká cibule, 1 tenká zelená paprika, 1 tenká červená paprika, velká lžíce sádla, 50 g slaniny nebo pancetty, minimálně 250 g očištěných lesních hub, 4 vrchovaté lžíce ajvaru, cca 100 ml vývaru, sůl, čerstvě mletý pepř, hladkolistá petrželka na servírování
Na videorecept se podívejte zde:
Postup:
Cibuli a papriku nakrájejte na nudličky, orestujte na sádle. Přidejte slaninu.
Houby oloupejte, nožky nepoužívejte. Kloboučky rozlámejte na větší kusy a přidejte do pánve.
Osolte, opepřete, zaprašte sladkou paprikou, orestujte, promíchejte a zmírněte plamen.
Přidejte ajvar, promíchejte a zalijte vývarem. Zlehka poduste.
TIP: Houby přidávejte na pánev až ve chvíli, kdy jsou papriky skoro hotové. V omáčce jim pak postačí pobyt 4–5 minut. Jako příloha se hodí rýže, čerstvý chleba i poctivá topinka osmažená na sádle a potřená česnekem.
Dobrou chuť!